NavMenu

Stanogradnja posle godinu i po dana krize - investitori u stanove zarađivali 100, sada srećni i sa 10 odsto

Izvor: Blic Subota, 27.03.2010. 08:31
Komentari
Podeli

Na izgradnji stanova u Beogradu danas ne da nije moguće zaraditi duplo kao pre godinu dana, već su pojedina gradilišta dovedena na granicu isplativosti. Imajući u vidu rast državnih dažbina, te pad tražnje za stanovima i restriktivnost banaka, danas su i najsposobniji investitori srećni ako na hiljadu evra zarade i sto. Slično je i u drugim gradovima Srbije, mada je gradnja najskuplja u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

Znajući da je kriza oborila cene stanova i do 30 odsto, za koliko je pala i njihova prodaja, te da su istovremeno porasli državni nameti, za Beograd se više ne može reći da je raj za investitore. A samo pre godinu i po dana na zgradi od hiljadu kvadrata u centralnoj zoni grada moglo se zaraditi i milion evra. Ako se uzme u obzir da je jedan preduzimač istovremeno gradio na najmanje dve lokacije, te da su garaže neretko prodavane i po 50 odsto od vrednosti kvadrata, jasno je koliko je sve bilo isplativo.

U sadašnjim uslovima petospratnica od hiljadu kvadrata, na 700 metara od kruga dvojke, donosi zaradu tek 12%. Prodajna cena kvadrata, sasvim prosečna za ovaj deo grada, iznosi oko 1.800 EUR. Ukupan posao obrće 1,8 mil EUR, pa računica kaže da investitoru čisto ostaje oko 200.000 EUR. Ovo, naravno, važi pod uslovom da investitori i uspeju prodati stanove jer kako su nam potvrdili u "Alki", danas u Beogradu jedna bolja agencija u proseku proda tek dva do tri stana mesečno.

Slično je i u regionu, mada su i u Hrvatskoj pre krize investitori zarađivali oko 50%. Tada se u Italiji na gradnji moglo zaraditi maksimalno 20 do 30%, što je, inače, prosek za evropske gradove.

Poznavaoci tvrde da su danas ukupni troškovi investitora veći, mada je cena građevinskog materijala i radne snage pala dvadesetak odsto. Na strogoj periferiji ukupni troškovi gradnje izađu oko 750 evra po kvadratu stana, a u drugoj zoni, koja izlazi iz kruga dvojke, ukupni troškovi prelaze hiljadu i po evra. Na ekskluzivnijim lokacijama gde su po pravilu placevi skuplji, a građevinski materijal kvalitetniji, troškovi se penju i do 1.700 evra.

- Troškove su povećale dodatne dažbine. Ranije su postojale samo komunalije za stan i poslovni prostor, a danas i za stanarske ostave i poslovne hodnike. Uvedena je i konverzija poljoprivrednog u građevinsko zemljište, što može biti značajan trošak. Koliki, teško je reći, jer zavisi od odluke poreznika - kaže za "Novac" Dragan Mijatović iz "Deneze M" i dodaje da se u suštini radi sa nulom ili minusom, što znači pokriti ukupne troškove, ali ne i troškove amortizacije.

- Praktično, za zgradu u drugoj zoni, u blizini Đerma, ukupni troškovi gradnje iznose i do 1.600 evra po kvadratu stana. Kvadrat stana u toj zgradi možemo prodati po 1.800 do 1.900 evra, i to ako imamo sreće, što govori da je maksimalna zarada oko 300 evra po kvadratu - kaže Mijatović.

U ovu računicu se uklapaju i najnoviji podaci Poreske uprave po kojima se prometna vrednost nepokretnosti po kvadratu upravo na ovoj lokaciji kreće od 160.000 do 230.000 dinara, odnosno između 1.600 i 2.300 evra.

Sagovornik "Novca" dodaje da materijal i ruke za kvalitetniju gradnju izađu oko 650 evra po kvadratu stana, naknada za gradsko građevinsko zemljište oko 160 evra, obaveze prema elektrani ili toplani 40 evra, troškovi za struju mogu biti i stotinak evra, ali i 20 ukoliko je trafo-stanica u blizini.... Plac je u proseku po kvadratu stana oko 25 odsto (u praksi se u rasponu kreće od osam, pa do čak 40 odsto vrednosti objekta), što je u ovom slučaju trošak od 400 evra. Gde su još porezi i dokumentacija koji odnose pedesetak evra po neto kvadratu, ali i ručkovi i čašćavanja za maltene svaku službu koja izađe na teren.

Sa ovom tvrdnjom gotovo da se poklapa i računica Republičkog zavoda za statistiku, gde za gradnju prosečnog stana u Beogradu ukupni troškovi iznose 1.730 evra po kvadratu. Najviše odlazi na ruke i materijal, čak 1.060, zatim na građevinsko zemljište 469 evra i na ostale troškove 197 evra. Ukupni troškovi u Novom Sadu se penju do 980 evra, Nišu 750, Subotici 650 evra.

Investitori se žale da im profite najviše topi naknada za građevinsko zemljište. Nova cena formirana je u januaru ove godine, pa je recimo za ekstrazonu, po kvadratu objekta potrebno platiti 44.226 dinara. U drugoj zoni koja je odmah izvan kruga dvojke potrebno je izdvojiti 16.627 dinara, a u Sremčici koja pripada petoj zoni 6.739 dinara.

Najmanje se zarađuje na perifernim lokacijama, Mirijevu, Zemun Polju, te naselju Braće Jerkovića, gde se kvadrat može naći po ceni od hiljadu do 1.200 evra.

- Na ovakvim lokacijama prodajna cena kvadrata je najniža, dok sa druge strane postoje fiksni troškovi gradnje. Takođe, da bi kreditirale investitore, banke danas umesto 20 odsto traže učešće od 30, pa čak i do 40 odsto - kaže za "Novac" Nebojša Nešovanović iz međunarodne konsultantske kuće za nekretnine "King Sturge" .

- Troškovi gradnje kvadrata stana u Sremčici dođu oko 750 evra, a kvadrat prodajemo po 900 evra - primer je iz građevinske firme "Deneza".

U konsultantskoj kući "Colliers" kažu da profit investitora zavisi prvenstveno od trenutka ulaska u projekat.

- Investitori koji su ušli u projekte kad je tržište bilo na vrhuncu 2007. i 2008. godine imaće poteškoće pri ostvarenju zahtevanog profita. Oni koji trenutno ulaze u projekte su veoma oprezni i zbog pada tražnje za nekretninama i rasta rizika projekata traže veće profite u odnosu na 2008 - kažu u kompaniji "Colliers".

Investitore, inače, ometaju i kamate koje idu i iznad deset odsto, ali i činjenica da banke, zbog rizičnosti plasmana beže od projektnog finansiranja.

Možda proleće donese prve znake oporavka. Projektno finansiranje još nije krenulo, ali je, kako kažu u "King "Sturge", dobar znak je to što su banke o tome počele i da razmišljaju. Investitori se nadaju i subvencijama države jer bi gradnja jeftinih stanova, kako je najavljeno iz Vlade, trebalo da počne do septembra. Samo da rok ne bude pomeren jer podsetimo, početak izgradnje ovih, do sada najpovoljnijih stanova, čvrsto se najavljivao i za mart ove godine.

U Hongkongu stanovi skuplji za 21 odsto

Hongkong prolazi kroz pravu renesansu jer su cene nekretnina lani skočile 21 odsto tokom prošle godine. Zanimljivo je da su i u Izraelu, bez obzira na krizu, u 2009. porasle 15 odsto, što je najveći porast u poslednjih 10 godina. Istovremeno, cene su se oporavile i u Australiji, i to za 11 odsto, i na Novom Zelandu (pet odsto). Poverenje investitora na Tajvan vraćeno je nakon niza potpisivanja privrednih ugovora s Kinom, a reagovalo je i tržište na kome su nekretnine poskupele 18 odsto.

Građevinska cena nepokretnosti

Vrsta troška Iznos (u %)
Plac za gradnju 24
Dokumentacija 3
Nadoknada za zemljište 11
Komunalni priključci 3
Porez i provizija 2,5-3
Nadzor, prijem, upotreba 2,5
Gradnja (materijal, radna snaga, amortizacija) 52

Nezavršeni stanovi
(novogradnja)
Grad 2007. 2008.
Beograd 7.074 8.230
Valjevo 166 229
Jagodina 679 789
Čačak 408 593
Niš 1.814 1.385
Pančevo 610 880
Subotica 647 772

Za ar na Dedinju 120.000 evra

Na centralnim lokacijama u Beogradu cene se penju i do 100.000 evra po aru. Ar na Vračaru staje od 40.000 do 90.000 evra, na Senjaku i Dedinju od 60.000 do 120.000, a od Palilulske pijace do Bogoslovije do 50.000 evra.

Na periferiji, u Sremčici, Batajnici, Ledinama, cene se kreću između 5.000 i 10.000 evra. Za oko 2.500 evra može se naći ar u Ostružnici i Umci, naseljima na udaljenosti oko dvadeset kilometara od Beograda. Za ovim lokacijama još i postoji tražnja, za razliku od građevinskog zemljišta uz autoput E70, prema Aerodromu. Ovde, kako tvrde poznavaoci, jedan ar realno vredi između četiri i pet hiljada evra, mada se u oglasima cena u proseku penje na desetak hiljada evra. Pitanje je ko će i da plati ovu cenu, imajući u vidu da za ovakve lokacije trenutno postoji samo jedan kupac – "Ikea".

(Napomena:tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Blic-Novac" od 27.3.2010. )

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.