NavMenu

Grad urbanizuje poznato poljoprivredno naselje na Paliluli - U Slancima će nići urbane bašte, stambeni blokovi, trg, škola, vrtić...

Izvor: eKapija Sreda, 30.09.2020. 10:56
Komentari
Podeli
(Foto: Urbanistički zavod Beograda/Plan detaljne regulacije, screenshot)
Za selo nadomak Beograda poznato po uzgoju voća i povrća, Grad ima ambiciozne urbanističke planove - prema Planu detalje regulacije, čiji je naručilac Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, u naselju Slanci predviđena je gradnja mešovitih gradskih centara i novih blokova za porodično stanovanje.

U sklopu urbanizacije biće izgrađeni i škola, vrtić, trg i groblje sa pravoslavnom crkvom i kapelom. Selo će dobiti i novu saobraćajnu i komunalnu infrastrukturu, a vodotok Slanačkog potoka će biti regulisan i uređen.

Površina obuhvaćena planom iznosi oko 106,59 ha. U naselju sada živi 1.783 stanovnika, a predviđeno je da će ih biti 2.244.

Na području naselja u planu je gradnja još oko 400 stanova (trenutno ih ima 1.181). Najviše će se stambenog prostora graditi u okviru mešovitih gradskih centara koji će zauzeti površinu od 16.170 m2, a u planu je i gradnja objekata za porodično stanovanje sa najviše 4 stana po objektu, kao i sanacija postojećih, neplanski izgrađenih stambenih blokova.

Povećan broj stanovnika zahteva i dodatne javne ustanove, poput škola i vrtića.

U Slancima je planirana gradnja jednog objekta predškolske ustanove za smeštaj 270 dece, sa područja Slanaca i obližnjeg Velikog sela, kao i gradnja škole za 450 učenika iz oba naselja, dok će postojeći objekat izdvojenog odeljenja Osnovne škole Ivan Milutinović u centru Slanaca biti prenamenjen u ustanovu kulture.

Kada je reč o ostalim javnim ustanovama, u Ulici Maršala Tita biće zadržani objekti zdravstvene ambulante i mesne zajednice Slanci, kao i prostorije Pošte.

Za kompleks groblja planirana je parcela od 13.589 m2, na kojoj će se nalaziti i pravoslavni hram površine do 200 m2 i kapela.

Slanci dobijaju i trg, na površini od 2.482 m2, oplemenjen klupama, česmom, fontanom, dekorativnim osvetljenjem i skulpturom, dok će spomenik žrtvama antifašističke borbe ostati na postojećoj poziciji.

Gradiće i dograđivati i saobraćajna infrastruktura. Glavna ulica u naselju, Maršala Tita, planirana je kao dvosmerna saobraćajnica, a predviđena je i izgradnja sekundarne saobraćajne mreže - pristupnih i sabirnih ulica. U okviru regulacije javnih saobraćajnih površina planirana su ukupno 53 parking mesta i sadnja manjih lišćara duž ulica.

Сланачки поток, odnosno Velikoselski potok koji zajedno čine Slanački i potok Balabanovac, biće regulisan i zacevljen u delovima gde prolazi ispod saobraćajnica.


U planu je i gradnja nedostajuće ulične vodovodne mreže i zamena cevovoda kada je reč o postojećoj vodovodnoj mreži, kao i izgradnja trafostanica i telekomunikacionih objekata. Takođe, s obzirom da u naselju nema izgrađene gradske kanalizacione mreže, predviđena je gradnja kanalizacije po separacionom principu i izgradnja fekalnog kolektora u sklopu regulacije potoka. Za projekat atmosferske i fekalne kanalizacije poitreno je najpre izraditi idejni projekat.

Od komercijalnih sadržaja, Slanci će dobiti i malu gradsku stanicu za snabdevanje gorivom, sa dodatnim sadržajima kao što su trgovina auto-delovima, auto-perionica, rent-a-car i slično.

Najzad, u zoni ostalih zelenih površina predviđena je mogućnost ekstenzivne proizvodnje hrane bez uoptrebe veštački sintetizovanih materija, organska proizvodnja hrane i poljoprivrednog i ukrasnog bilja, kao i formiranje vrtova i urbanih bašta - malih obradivih površina sa zajedničkim stazama i infrastrukturom koje se izdaju u zakup za organsko gajenje povrća, voća i cveća.

Plan detaljne regulacije za naselje Slanci, koji je izradio Urbanistički zavod Beograda, trenutno je na uvidu javnosti, sve do 28. oktobra.

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.05.2024.  |  Građevina

U centru Užica planira se gradnja zgrade sa 52 stana (FOTO)

U Užicu je u planu gradnja stambeno-poslovnog prostora spratnosti Po+Pr (sa Gal.)+4S+Ps ukupne neto površine 3.346,56 m2. Projektovana su 52 stana i tri poslovna prostora. U prizemlju objekta sa galerijom, projektom je predviđeni su lokali, od kojih je jedan sa galerijom. Na prvom, drugom i trećem spratu, se nalazi po 10 stanova, a na četvrtom i povučenom spratu 11 stanova. Projektovana su i 24 garažna mesta. Nedostajućih 36 parking

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.