Izvor: eKapija | Ponedeljak, 28.09.2020.| 10:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

Radiofar konačno na radaru urbanista - Surčinsko naselje dobija školu, vrtiće, skver, park, pijacu, dom zdravlja i sportski kompleks

(Foto: Urbanistički zavod Beograda/Plan detaljne regulacije, screenshot)
Radiofar, naselje u okviru beogradske opštine Surčin nadomak aerodroma Nikola Tesla, koje je ime dobilo po uređaju za navođenje aviona, već godinama nije na radaru gradskih urbanista. Ipak, sada bi sumorna slika ovog naselja koje se iz vikendaškog razvilo u naseljeno mesto, ali već decenijama oko 300 njegovih stanovnika nema ni osnovnu školu ni dom zdravlja, mogla da se promeni.

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije naselja Radiofar.

Prema planu koji je izradio Urbanistički zavod Beograda po nalogu Gradske direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju, Radiofar će u budućnosti imati i osnovnu školu i dom zdravlja, čak četiri vrtića, socijalnu ustanovu, dom kulture, pa čak i sportski kompleks!

Planirani broj stanovnika popeće se na 12.457 ljudi, za koje će biti izgrađeno još 4.180 stanova.

U planu je sanacija neplanski formiranih stambenih blokova u postojećoj zoni porodičnog stanovanja sa 115 stanova, dok je gradnja mešovitih gradskih centara (kombinacija stambenog i poslovnog prostora) predviđena uz ulice Svetog Save, Federika Felinija, Nemanjinu i Ulicu Vasilija Ostroškog.

Ukupne površine za javne namene, koje sada iznose 0 hetara, u skladu sa planom iznosiće 35,456 m2 i uključivaće i gradnju skvera otvorenog tipa površine oko 0,85 ha, park na površini od oko 0,88 ha i zelenu pijacu sa pijačnim trgom za oko 350 tezgi.

Za planirani broj dece predškolskog uzrasta (920), planirana je gradnja četiri predškolske ustanove, dok je za 1.246 dece školskog uzrasta u planu izgradnja jedne osnovne škole kapaciteta od 1.200 učenika, raspoređenih u 40 odeljenja.

Za ustanovu primarne zdravstvene i radnu jedinicu ustanove socijalne zaštite sa klubom za stare, planom je definisana građevinska parcela površine oko 3.470 m², dok je ustanova kulture (polifunkcionalni kulturno-obrazovni centar) predviđena na površini od 14.566 m2.

Sportsko-rekreativni kompleks je planiran na površini od oko 8.391 m2. U okviru kompleksa predviđena je sportska sala, otvoreni sportski tereni za košarku, odbojku, mali fudbal, rukomet i tenis, kao i sportski baloni.

Plan detaljne regulacije Radiofara predvideo je i gradnju sekundarnih saobraćajnica, terminusa javnog gradskog prevoza, kao i jednosmernih i dvosmernih biciklističkih staza.

Takođe, s obzirom da naselje nema gradske instalacije za vodovod i kanalizaciju, kao ni gasovodnu mrežu, u planu je gradnja sekundarne vodovodne mreže koja će biti priključena na planirani vodovod u ulicama Svetog Save i Frederika Felinija definisan Planom detaljne regulacije za privrednu zonu Autoput, zatim, gradnja atmosferske i fekalne kanalizacije u pomenutim ulicama, kao i gradnja merno-regulacione stanice Radiofar za opšte upotrebu i priključni gasovod, s obzirom da je planirano da gas bude osnovni energent u naselju.

Plan se na javnom uvidu nalazi do 28. oktobra 2020. godine.

Branislava Petrović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.