Izvor: eKapija | Petak, 25.09.2020.| 11:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

Tri fakulteta konačno dobijaju novu zgradu na Novom Beogradu - U Bloku 67 u planu zajednički amfiteatar, eksperimentalna bašta i streljana (FOTO i VIDEO)

(Foto: Screenshot / ZAP d.o.o.)
Tri fakulteta Univerziteta u Beogradu, konačno će dobiti novu zgradu, koja bi prema planovima grada trebalo da bude izgrađena u delu bloka 67A. Tako će, uz Fakultet bezbednosti, na Novom Beogradu biti smešteni i Biološki i Geografski fakultet, koji već godinama rade u neodgovarajućim uslovima.

Kako se navodi u urbanističkom projektu, koji je na javnom uvidu do 5. oktobra, na spratovima će biti raspoređeni fakulteti sa svim potrebnim sadržajima. Predviđeno je da na prvom spratu bude smešten Biološki fakultet, koji će obuhvatiti najveću površinu u okviru objekta, na drugom Fakultet bezbednosti, a na trećem Geografski fakultet.

U prizemnom delu objekta predviđeni su zajednički sadržaji koje će koristiti sva tri fakulteta. To obuhvata: veliki zajednički amfiteatar, restoran, izložbene prostore, višenamenske i administrativne prostore, prostore za studentske službe, kafe, knjižaru, skriptarnicu kao i prostorije Centra za humanu i molekularnu genetiku i Centra za forenzičku i primenjenu molekularnu genetiku Biološkog fakulteta.


Navedeni sadržaji su funkcionalno raspoređeni oko dva dominantna atrijuma značajnih dimenzija, koji se prostiru celom visinom objekta i omogućavaju prodor prirodnog svetla u objekat.

Veći atrijum, u zoni centralnog ulaza, prema Rjepinovoj ulici, sadržaće "eksperimentalnu baštu" Biološkog fakulteta sa zelenilom u direktnom kontaktu sa tlom kako bi se omogućila sadnja visokog drveća unutar objekta.

Drugi, manji, atrijum je zamišljen kao studentski i vizitorski, gde bi se smestio studentski restoran, skriptarnice, knjižare, fotokopirnice, mesto za učenje studenata i obavljanje jednostavnijih zadataka kao i izložbene prostorije (geografski muzej).

Između ova dva atrijuma predviđen je zajednički amfiteatar za oko 300 do 400 studenata čija je funkcija prvenstveno nastavna s tim da može da se koristi i u vannastavnim aktivnostima i programima kao što su predavanja za javnost, konferencije, seminari i dr.

U slučaju vannastavnih programa, značajna je i njegova povezanost sa restoranom i izložbenim prostorima prizemlja kako bi se ostvario veći komfor i multi-funkcionalnost prizemnog dela objekta. U zadnjem delu objekta se nalaze i centri za molekularnu biologiju Biološkog fakulteta koje je, zbog specifičnih zahteva, bilo potrebno smestiti u prizemlju objekta.

U funkcionalnom smislu, na spratovima su, uz atrijume, projektovani prostori za profesore, asistente fakulteta, naučne saradnike i dr, dok su obodne (spoljne) fasade fakulteta iskorišćene za vežbaonice, slušaonice, računarske sale, dekanat, sale za sastanke, biblioteku, dok se u zadnjem delu objekta smeštaju laboratorije, razni centri i instituti.

Dodatno, na prvoj podzemnoj etaži predviđena je i velika garaža sa 153 mesta kao i prostorije Biološkog fakulteta (laboratorije, komore, centri za lasersku i elektronsku mikroskopiju, vivarijum, uzgajanje ćelija, zamrzivači i arhive), Fakulteta bezbednosti (streljana) i magacin Geografskog fakulteta.

Na drugoj podzemnoj etaži biće smeštene tehničke prostorije - rezervoari za sprinklere i hidrante, mašinske prostorije, postrojenje za povišenje pritiska, pumpna stanica i dr.

Inače, nosilac izrade predmetnog Urbanističkog projekta je preduzeće ZAP d.o.o. za projektovanje, konsalting, inženjering, građevinarstvo i promet iz Beograda, a investitor Univerzitet u Beogradu - Geografski fakultet.

S. Petrović


Fotogalerija
Nova zgrada tri fakulteta u Beogradu

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.