Izvor: eKapija | Četvrtak, 24.09.2020.| 13:24
Izdvojite članak Odštampajte vest

Prostor pored Prirodnjačkog muzeja na Vračaru priprema se za novogradnju - U planu još 8.350 m2 stambenog i poslovnog prostora

(Foto: Bureau Cube partners/PDR, screenshot )
Građevinska parcela na beogradskoj opštini Vračar, oivičena ulicama Krunska, Kneginje zorke, Njegoševom i Smiljanićevom, na kojoj se nalazi i objekat Prirodnjačkog muzeja, prema poslednjim urbanističkim planovima trebalo bi da dobije dodatne sadržaje za stanovanje i poslovanje.

Shodno Elaboratu za rani javni uvid plana detaljne regulacije za ovo područje površine oko 1,806 ha na Vračaru, koji je oglasio Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave grada Beograda, tu bi mogli da niknu novi poslovni i stambeni kvadrati na površini od 8.350 m2, pa bi za stanovanje biti namenjeno ukupno 17,000 m2, a za poslovanje 2.500 m2. Postojeći broj stanovnika bi sa 180, bio povećan za još 240.

Kako je navedeno u planskoj dokumentaciji koju je izradio Bureau Cube partners iz Beograda, povod za izradu PDR-a je inicijativa firme Projekat 713 doo iz Beograda za izgradnju novih sadržaja na rečenom prostoru.

U planu se ističe da blok između pomenutih ulica zauzima izrazito povoljan položaj i izuzetno je povezan sa ostalim delovima grada. U bloku se osim Prirodnjačkog muzeja, koji je takođe obuhvaćen Planom, od javnih ustanova nalazi još i predškolska ustanova "Nada Purić".

Kada je reč o Prirodnjačkom muzeju, kao prvoj celini planskog rešenja, navedeno je da se njegovi objekti mogu nadograditi, ili pak zameniti novim objektom.

Slede tri celine namenjene stanovanju i poslovanju, od kojih je prva, uz Njegoševu ulicu, predviđena za izgradnju mešovitog gradskog centra (kombinacija stanovanja sa komercijalnim sadržajima), na planiranoj površini od 1.130,26 m2. U toj celini predviđene su i najviše zgrade, sa maksimalnom visinom venca objekata od 28 metara.
Selde celina porodičnog stanovanja, u središnjem delu bloka, ka ulicama Kneginje zorke i Smiljanićevoj, koja bi zauzela najviše prostora prema planskom rešenju - 6.580,44 m2 i koja bi se odlikovala najnižim zgradama – do 9 metara, i najzad celina višeporodičnog stanovanja uz Krunsku ulicu, sa objektima visine do 24 metra, na površini od 2.019,64 m2 .

U planu se dodaje i da je na nivou PDR-a potrebno 450 telefonskih priključaka, izgradnja GPON tehnologije koja podrazumeva polaganje privodnog optičkog kabla i izgradnju optičke instalacije do svakog stana i lokala, zatim, gasni priključak, priključenje objekta na toplifikacionu mrežu itd.

Planski dokument se nalazi na ranom javnom uvidu do 8. oktobra 2020.

B. Petrović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE