Izvor: eKapija | Sreda, 09.09.2020.| 11:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

U šumskom pojasu duž auto-puta u planu gradnja novog komercijalnog kompleksa na više od 10.000 m2

(Foto: Beograd.rs/ Urbanistiq/ Izmene i dopune PDR-a)
Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove oglasio je rani javni uvid povodom izrade izmena i dopuna plana detaljne regulacije za područje privredne zone Auto-put u Novom Beogradu, Zemunu i Surčinu za Blok 26, kojim se planira da se na delu zemljišta na kome se nalazi šuma grade novi komercijalni sadržaji.

Ciljevi izrade izmene i dopune pana detaljne regulacije su, kako se navodi, prenamena dela površina javne namene – šume (šumskog zemljišta) u površine ostalih namena - zonu komercijalnih sadržaja u zoni niske spratnosti (K3), kao i saobraćajno i infrastrukturno opremanje lokacije.

Predlog imena i dopuna plana je da se u okviru područja uz auto-put, definiše minimalni zaštitni pojas zelenila uz trasu državnog puta u širini od 20 metara, a na preostalom delu šumskog zemljišta izvrši prenamena i formira zona komercijanih sadržaja u zoni niske spratnosti i to na površini od 10.773,10 m2 (1,08 ha).

Prema ovim izmenama površina od 52.568,12 m2 (5,26 ha) na kojoj se nalazi šuma bila bi umanjena za oko 4 ha, te bi iznosila 11.597,90 m2 (1,16 ha).

Postojeća regulacija auto-puta kroz Beograd se u potpunosti zadržava. Zadržava se saobraćajno rešenje definisano važećim planskim dokumentom za privrednu zonu auto-put, odnosno planirana saobraćajnica S20 koja je planirana sa profilom koji sadrži kolovoz od 7m i obostrane pešačke staze od 2 m. Ova saobraćajnica pripada sekundarnim saobraćajnicama.

Izmenom i dopunom planskog dokumenta se planira uvođenje upravne saobraćajnice kroz planiranu komercijalnu zonu kojom se fizički deli prostor na dve funkcionelne celine komercijalne namene. Planirana saobraćajna površina je istog profila kao i saobraćajnica S20, širine kolovoza od 7m sa obostranim trotoarima od po 2m. Ova saobraćajna površina završava se T okretnicom projektovanom u skladu sa važećim propisima iz te oblasti.
Širine kolskih pristupa biće usklađene u saradnji sa Sekretarijatom za saobraćaj u daljoj fazi izrade Nacrta plana

Izmene je na zahtev investitora, MBM Centar Zmaj, izradilo preduzeće Urbanistiq, a javni uvi moguć je do 21. septembra 2020.

I. M.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE