NavMenu

U prvih šest meseci 2020. godine u Srbiji se kupovale skuplje nepokretnosti, pokazala analiza RGZ

Izvor: Tanjug Utorak, 01.09.2020. 09:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Pandemija virusa covid-19 nije u značajnoj meri uticala na tržište nepokretnosti u Srbiji, što navodi na činjenicu da je, kao i uvek, faktor ponude i potražnje nepokretnosti taj koji opredeljuje stanje na ovom tržištu, pokazala je analiza podataka za prvu polovinu godine Republičkog geodetskog zavoda.

U izveštaju sa tržišta nepokretnosti za prvih šest meseci navodi se da je u Srbiji u tom periodu broj prometa u odnosu na isti period prošle godine opao za 14%, a broj prometovanih nepokretnosti za 13%, dok je količina novca na tržištu opala za 8% u ukupnom iznosu prometa od 1,7 mlrd EUR. Iz toga proizilazi da su u prometu bile skuplje nepokretnosti.

Gledano u celini, ako se analizira period 2017- 2020. godine po polugodištima Covid-19 uticao je na broj prometovanih nepokretnosti kao i na učešće novca na tržištu, dok je nastavljen stabilan rast prosečne vrednosti prometovane nepokretnosti.

RGZ u izveštaju ukazuje da je tokom poslednje tri godine tržište nepokretnosti u Srbiji doživelo ekspanziju i najveći rast još od 2008. godine. Tome su doprinele niske kamatne stope, izmena zakona i legalna gradnja, Grad Beograd kao raskrsnica puteva i centar jugoistočne Evrope, veliki broj stranih predstavništva i ustaljeno mišljenje građana da je ulaganje u nepokretnosti sigurno ulaganje.

Kako je ove godine ceo svet pogođen pandemijom virusa covid-19, globalna situacija različito je uticala na različita podtržišta nepokretnosti. Na podtržištu zemljišta u prometu su bile nepokretnosti niže vrednosti, a na podtržištima posebnih delova objekata, a naročito objekata u prometu su bile nepokretnosti viših vrednosti.

U izveštaju se navodi da je prosečna cena stanogradnje za teritoriju Republike Srbije u prvom polugodištu 2020. za starogradnju je 997 EUR/m2, a za novogradnju 1.337 EUR/m2, dok je u prvom polugodištu 2019. godine za starogradnju trebalo izdvojiti 950 EUR/m2 a za novogradnju 1.320 EUR/m2.

Kada je reč o načinu plaćanja, stanovi su u prvom polugodištu 2020. godine plaćani gotovinom u 67% u odnosu na 33% plaćanih iz kreditnih sredstava. Poređenjem sa istim periodom prethodne godine za 5% je više stanova plaćeno iz kreditnih sredstava.

U prvom polugodištu 2020. godine učešće stranih državljana u kupoprodajama je blizu 1%. U poređenju sa prethodnim periodima od 2017. godine, taj procenat je isti osim u 2019. godini gde strani državljani učestvuju sa 2%.

Na tržištu nepokretnosti u Republici Srbiji je u prvoj polovini 2020. godine sačinjeno 40.884 ugovora o kupoprodaji nepokretnosti koje je kroz Registar cena nepokretnosti obradio Republički geodetski zavod. Broj ostvarenih kupoprodaja je za 14% manji u odnosu na broj kupoprodaja iz prvog polugodišta 2019. godine.

Broj prodaja stanova u novogradnji je za 12% manji u odnosu na prvo polugodište prošle godine.

Najaktivniji mesec na tržištu nepokretnosti u prvom polugodištu 2020. godine je jun sa 10.288 kupoprodaja, što je u poređenju sa 2019. godinom na nivou najaktivnijih meseci na tržištu tokom godine, odnosno za oko 20% više u odnosu na jun prošle godine.

Posmatrano po regionima, najveći broj kupoprodaja registrovan je na teritoriji Vojvodine, zatim na teritoriji Grada Beograda, teritoriji Šumadije i zapadne Srbije i teritoriji južne i istočne Srbija.

U prvom polugodištu 2020. godine na tržištu nepokretnosti najviše su učestvovali stanovi, građevinsko zemljište, poljoprivredno zemljište, stambeni objekti, pomoćni objekti, garažni prostori i drugo. Značajno je povećan broj prodaja vikendica, koje u ukupnom obimu prometa učestvuju sa 1%.

U periodu pre vanrednog stanja nepokretnosti su se prometovale u sličnim procentima kao i u prethodnim periodima.

Za vreme vanrednog stanja u odnosu na ukupan obim prometa, stanovi su se prodavali u znatno većem procentu u poređenju sa prethodnim periodom, dok je prodaja građevinskog zemljišta, poljoprivrednog zemljišta i stambenih objekata bila u nešto nižim procentima.

Posle vanrednog stanja, tržište se vratilo na nivo pre vanrednog stanja, gde su stanovi i dalje najtraženiji na tržištu nepokretnostim ali je njihov učinak u ukupnom obimu manji, a povećan je učinak građevinskog zemljišta, poljoprivrednog zemljišta stambenih objekata i vikendica, navodi se u izveštaju.

Najviše novca je učestvovalo na tržištu nepokretnosti u Gradu Beogradu blizu 875 mil EUR, od čega su stanovi 594 mil EUR. Slede Grad Novi Sad sa 199 mil EUR, Grad Niš sa 57 mil EUR, Subotica sa 28 mil EUR, Kragujevac sa 26 mil EUR, Novi Pazar sa blizu 23 mil EUR, Pančevo sa 21 mil EUR.

Stanovi u prvom polugodištu 2020. godine imaju najveće učešće u ukupnoj novčanoj sumi sa 5% odnosno 936 mil EUR.

Najskuplji kvadrat u Srbiji i u prvom polugodištu 2020. godine je na ekskluzivnoj lokaciji Beograd na vodi i koštao je 9.124 EUR po m2, a najviše novca za stan u iznosu od 1.380.888 je izdvojeno je takođe u Beogradu na vodi. Prvih 40 najskupljih stanova, po jediničnoj ceni, prodato je u Beogradu na vodi.

Kada je reč o starogradnji najviša cena po kvadratu plaćena je 3.737 EUR za stan na Starom gradu, a najviše novca u iznosu od 810.000 EUR izdvojeno je za petosoban stan takođe na teritoriji te beogradske opštine.

Ukupan broj prometovanih poslovnih prostora u prvom polugodištu godine je za 15% manji u odnosu na isti period prethodne godine. Najveći broj prometovanih poslovnih prostora je na području opština Novi Sad i Novi Beograd.

U prvoj polovini godine na teritoriji Republike Srbije prometovano je ukupno 6.847 kuća, a region Vojvodine je na prvom mestu po broju prodaja kuća.

Ukupan broj prometovanog građevinskog zemljišta u prvom polugodištu 2020. godine je 8.497, što je za 2% manje u odnosu na isti period prethodne godine. Najveći broj prometovanog građevinskog zemljišta je na području Vojvodine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.