NavMenu

Da li je Beograd spreman za novu turističku ofanzivu ?

Izvor: eKapija Utorak, 23.02.2010. 10:00
Komentari
Podeli

Turističko putovanje, nekada privilegija najbogatijih slojeva stanovništva danas masovna pojava stalno prisutna i u razvoju, vezana za sve društvene slojeve, generacije, podneblja.

Prema podacima WTO – Svetske turističke organizacije od 1950. godine do danas, međunarodni broj turista povećao se za 30 puta. Takvo povećanje (razvoj) u istom razdoblju nije zabeležila nijedna grana svetske privrede.

Od sredine XIX veka kada se beleže prvi organizovani oblici ove delatnosti u modernom smislu reči, do danas, turizam je postao jedna od najsnažnijih privrednih grana u svetu zato što donosi prihod i daje mogućnost za razvoj cele društvene zajednice jer objedinjuje i podstiče razvoj mnogih privrednih grana (poljoprivrede, industrije, trgovine, saobraćaja, zanatskih usluga, telekomunikacija).

Turizam je jaka privredna grana koja angažuje celu društvenu zajednicu, koja se izučava na posebnim fakultetima, kojom se upravlja pomoću posebnih resora u vladama i kojom se bave specijalizovane organizacije i mediji.

Upravo zbog svega toga, mnoge zemlje su izabrale turizam za svoje osnovno privredno okruženje a jedno od strateških opredeljenja Srbije i Beograda je da unapređuje i razvija turizam.

Beograd kao turistička destinacija do sada nije bio na odgovarajući način pozicioniran, posebno na međunarodnom turističkom tržištu. Brojni problemi koji su opteretili Srbiju (delovanje sankcija i mera izolacija, odsustvo odgovarajućih nacionalnih, regionalnih i lokalnih struktura za razvoj, upravljanje i promociju sektora turizma, dugoročno opadanje kvaliteta turističkih usluga i kapaciteta, neodgovarajuće upravljanje zaštitom životne sredine u funkciji turizma i dr.) uzrok su darastičnog pada turističkih posetilaca u odnosu na nekad.

Međutim, Beograd ima sve uslove za razvoj turizma. Njega obeležava pozicija vodećeg regionalnog centra Podunavlja i Jugoistočne Evrope. Sa stanovišta turizma predstavlja novi atrakcijski potencijal sa bogatim lokalnim koloritom. Lider je na polju kulture, zabave i sporta. Istovremeno je i poslovni centar na putu da postane globalno priznata urbana turistička destinacija.

Da bi povratio stare pozicije donošenjem Zakona o turizmu, Strategije razvoja turizma Srbije, Strategije razvoja turuzma Beograda, izdvajanjem značajnih sredstava u Fond za razvoj turizma i marketingom u ovoj oblasti, značajno je unapređena i uređena ova oblast.

Novim Zakonom o turizmu propisani su i uređeni uslovi i načini planiranja i razvoja turizma, kao deo paketa ekonomskih zakona usmerenih na približavanje Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji na osnovu uputstava evropskih zakona. Planiranje i razvoj turizma obuhvata integralno planiranje razvoja turizma, proglašenje i održivo korišćenje prostora od značaja za turizam, kategorizaciju turističkog mesta, sprovođenje podsticajnih mera za razvoj turizma i poslove od posebnog značaja za razvoj turizma

Strategija razvoja turizma Srbije do 2015 god. definiše vizije razvoja turizma Republike. Strategija predstavlja najznačajniji planski i razvojni dokument kojim se obezbeđuje integralno planiranje razvoja turizma na teritoriji Srbije, smernice za preduzimanje dugoročnih i kratkoročnih ekonomskih mera države, lokalne samouprave, mere i načine podrške za njihovo sprovođenje, kao i osnove za uspešna ulaganja domaćih i stranih investitora.

Strategija razvoja turizma Beograda je data u skladu sa ciljevima, koncepcijom i strateškim prioritetima drugih strateških dokumenata. Izvršena je analiza dosadašnjeg razvoja turizma, određeni su strategijski pravci razvoja i definisani instrumenti za realizaciju zacrtanih ciljeva kako bi se omogućila reafirmacija turizma Beograda.

Zajednički cilj svih dokumenata je da se uz pomoć turizma podigne konkurentnost Beograda, poveća devizni priliv, ostvari rast domaćeg turističkog prometa, poveća zaposlenost, razvije pozitivan imidž Srbije i Beograda kao turističke destinacija, dugoročno zaštite resursi, poboljša kvalitet života i zaštite turistički potrošači.

Glavna karakteristika turizma koja se očekuje narednih godina je njegova masovnost sa dominirajućim učešćem srednjih i nižih grupa stanovnika gde je jedna od važnih destinacija i turizam ka velikim gradovima.

Velika šansa Beograda leži u pravovremenom uključivanju velikog neiskorišđenog turističkog potencijala u svetsku turističku industriju pre svega favorizovanjem, brendiranjem i standardizacijom odabranih ključnih proizvoda Beograda a to su: poslovni turizam + MICE (skupovi, motivacija, konferencija, izložbe) gradski odmor, kružna putovanja, nautika, događaji, i specijalni interesi.

Da bi smo ostvarili pozitivan bilans i zadržali novostečene pozicije veliki poasao nas očekuje pre svega u oblasti koja se tiče evidentiranja, izgradnje, obnove i modernizacije smeštajnih kapaciteta.

Takođe nam predstoji unapređenje rada, tehnološko opremanje, stvaranje mreže i određivanje lokacija informativnih punktova kao i usavršavanje kadrova u turizmu.

Informisanje i marketing je jedna od najvažnijih oblasti koja se može najlakše i najbrže unaprediti korišćenjem novih vidova informacione i komunikacione tehnologije a ujedno je tu do sada najviše postignuto.

I najvažnije je dalje jačanje komparativnih prednosti grada Beograda unapređivanjem kvaliteta prirodnih i urbanih potencijala kako centralnih opština tako i okruženja, njihova evidencija i standardizacija po međunarodnim propisima kao i izrada master planova za definisane turističke celine.

Jedno je sigurno - do sada je mnogo urađeno. Beograd ima mnogo da ponudi i zaslužuje da bude viđen. Predstoji nam sajam turizma – pokažimo svetu šta imamo.

Biljana Mihajlović, Urbanistički zavod grada Beograda

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.