Izvor: eKapija | Sreda, 15.07.2020.| 09:06
Izdvojite članak Odštampajte vest

Menja se izgled Kosančićevog venca - Gradiće se Đumrukana, Gradska galerija, Memorijalni centar Narodne biblioteke, kosi lift, stanovi...

Planirane namene površina
Planirane namene površina (Foto: Beograd.rs/ Izmene i dopune plana detaljne regulacije/ Urbanistički zavod Beograda)
Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave grada Beograda, stavio je na javni uvid izmene i dopune plana detaljne regulacije prostorne celine Kosančićev venac. Planom je predviđena gradnja novih ustanova kulture, objekata za stanovanje i promenade. Reč je o delu prostorne celine između ulica: Karađorđeve, Velikih stepenica i Kosančićevog venca.

Izmene plana imaju, između ostalog, kao ciljeve stvaranje uslova za realizaciju novih pešačkih komunikacija i povezivanje Karađorđeve i ulice Kosančićev venac, gradnju Gradske galerije, čije je rešenje pribavljeno kroz urbanističko-arhitektonski konkurs i Memorijalnog centra Narodne biblioteke.

Prostorna kulturno - istorijska celina Kosančićev venac, istorijska urbana celina u Beogradu, proglašena je 1971. godine za Kulturno dobro, kao područje najstarijeg kompaktnog srpskog naselja u varoši Beograda, kao prvi razvijeni upravni, kulturni, duhovni i ekonomski centar Beograda u obnovljenoj srpskoj državi i kao deo savremenog Beograda sa osobenim ambijentalnim i likovnim kvalitetima.

- Stoga se, u cilju očuvanja spomeničkih vrednosti područja Plana, prilikom planiranja namena vodilo računa da se u najvećoj mogućoj meri očuvaju i unaprede spomeničke vrednosti prostora, pre svega karakter i ambijent najstarijeg gradskog prostora posebnih kulturno-istorijskih, arhitektonsko-urbanističkih i ambijentalnih vrednosti - navodi se u planu.

Površina obuhvaćena planom iznosi oko 2 ha, a kako stoji u dokumentu, bruto površina objekata i kompleksa javnih službi umesto sadašnjih 6.500 m2 iznosiće 20.800 m2, dok će površina za stanovanje (zone S1 i S5) sa sašadnjih 1.000 m2 biti povećana na 5.780 m2.


Velike stepenice

Zbog velike prirodne denivelacije između platoa Kosančićevog venca i Karađorđeve (od 18 do 25m) pešački tokovi su se, kroz istoriju, odvijajali stepenicama. Pravac Velikih stepenica je jedan od н ajstarijih tragova nekadašnje urbane matrice.

U tom kontekstu ovim Planom planirana su i nova stepeništa za potrebe pešačke komunikacije između grebena i priobalja reke Save, kao i javni liftovi. Lift koji je planiran uz Velike stepnenice, a kojim se povezuju kote od okvirno 86 mnv do okvirno 91.45 mnv (planirana pešačka promenada) predviđeno je dimenzionisati tako da u njega stane minimalno jedna osoba sa biciklom. Tokom dalje razrade, navodi se u planu, potrebno je razmotriti ozelenjavanje prostora oko Velikih stepenica.


Male stepenice

U okviru građevinske parcele SP7-2, orijentacione površine 476,9 m2 planira se stepenište i vertikalno šinsko vozilo (kosi lift), koji povezuju Karađorđevu ulicu na koti 77 mnv i platoa ispred gradske Galerije na koti 91 mnv, pešački pristup podzemnim etažama objekta Gradske galerije i infrastrukturna veza objekta Gradske galerije sa Karađorđevom ulicom.


Ustanove kulture

U okviru granica Plana planiraju se četiri reprezentativne ustanove kulture: Multifunkcionalni objekat kulture Đumrukana, Centar za kulturu Male stepenice, Gradska galerija Kosančićev venac i Memorijalni centar Narodne biblioteke.

Kako se navodi u planu, predviđena je rekonstrukcija porušenog objekta Đumrukane i izgradnja novog objekta u zaleđu, sve u skladu sa uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Na građevinskoj parceli koja je previđena za Centar za kulturu Male stepenice, planira se izgradnja jednog objekta ili više objekata razuđene osnove.

Na parceli kojoj pripada Gradska galerija Kosančićev venac planira se izgradnja jednog objekta na građevinskoj parceli.

Kada je reč o Memorijalnom centru Narodne biblioteke, na građevinskoj parceli planira se izgradnja jednog objekta i konzervacija i prezentacija ostataka Narodne biblioteke - formiranje otvorenog javnog prostora memorijalnog karaktera. Detaljnije o tome kako će izgledati pogledajte u posebnom tekstu.


Objekti za stanovanje

Stambeni objekti planirani su u okviru dve zone S1 i S5.

U okviru zone S1 (katastarske parcele u Ulici Kosančićev venac, kućni brojevi 21, 23 i 25) planirani su objekti porodičnog stanovanja koji mogu imati maksimalno 4 stana. Na svakoj građevinskoj parceli gradi se jedan stambeni objekat.

Zona S5, odnosno mikrolokacija na uglu Kosančićevog venca i Velikih stepenica (danas Sigmaprojekt) predviđena je za višeporodično stanovanje.

- Kroz adekvatnu analizu urbanistički prostornih i ambijentalnih vrednosti prostora, moguće je ponuditi jedinstveno rešenje uređenja prostora sa izgradnjom novog objekta, koje će svojim estetskim vrednostima i volumetrijom unaprediti postojeće stanje i doprineti vizuelnim i funkcionalnim karakteristikma prostora - navodi se u planu.

Planom je previđeno i obavezno je raspisivanje i sprovođenje urbanističko – arhitektonskog konkursa za deo obuhvata Plana koji čini prostor Velikih stepenica, zelene površine – pešačke komunikacije – promenade, integrisane kolsko-pešačke staze, ustanove kulture Multifunkcionalni objekat kulture Đumrukana i ustanove kulture Centar za kulturu Male stepenice.

Naručilac izrade plana je MD International, obrađivač je Urbanistički zavod Beograda, a javni uvid traje do 29. jula 2020. godine.

I. Milovanović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE