Izvor: Blic | Utorak, 16.02.2010.| 08:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

DULIĆ: "Fiat" jedan od korisnika vladine uredbe o jeftinom zemljištu za investitore

Oliver Dulić

Ministar za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić izrazio je juče (15. februar 2010. godine) uverenje da će italijanski "Fiat" biti jedan od "korisnika" uredbe kojom se investitorima omogućava zakup zemljišta bez naknade ili po niskoj ceni, kao i da će veliki broj manjih fabrika na taj način biti privučene u Srbiju.

Dulić je za B92 rekao da je ključna ideja da se na taj način zaposle radnici u procesima proizvodnje i da bi ta uredba trebalo da stvori preduslove i učini Srbiju konkurentnijom za strana ulaganja u budućnosti.

Uredbom Vlade Srbije, kako je rečeno, investitorima je omogućeno da u zakup uzmu zemljište bez naknade ili po jevtinijoj ceni, a oni, zauzvrat, treba da povećaju broj zaposlenih po jedinici lokalne samouprave. Kao potencijalni investitor spominjala se švedska "Ikea", rekao je ministar.

Dulić je objasnio da je Uredba namenjena strateškim investitorima koji zapošljavaju jedan odsto ukupne radne snage na teritoriji određene opštine i koji imaju investicioni ciklus koji će podrazumevati pre svega, investicije u opremu, odnosno mašine.

Uredba se ne odnosi na tržne centre, šoping molove i markete, niti na bilo šta što nije proizvodna delatnost i nije u funkciji ekonomskog razvoja, naglasio je Dulić.

On je istakao da cela procedura može da se završi za dva do tri meseca i da se omogućuje ogromna dobit za lokalne samouprave, koji će moći direktno da razgovaraju sa investitorima.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.