Izvor: eKapija | Ponedeljak, 06.07.2020.| 13:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Od danas moguće pribaviti list nepokretnosti i kod javnih beležnika

Ilustracija (Foto: Lucian Milasan/shutterstock.com)
Izdavanje lista nepokretnosti od danas je moguće u svim javnobeležničkim kancelarijama širom Srbije, pošto je stupila na snagu Uredba Vlade Srbije o uslovima za izdavanje tog lista kod javnog beležnika i u geodetskim organizacijama.

Prema ovoj Uredbi, građani koji ne zaključuju pravni posao kod javnog beležnika, a žele da imaju izvod iz katastra nepokretnosti u papirnom obliku moći će da ga dobiju i kod javnih beležnika, kao i u geodetskim organizacijama. Cena lista nepokretnosti kod javnog beležnika u ovom slučaju iznosi maksimalno 540 dinara, uključujući PDV, navoedeno je u saopštenju Javnobeležničke komore Srbije.

U drugim slučajevima, odnosno kada građanima treba izvod iz katastra nepokretnosti radi prometa nepokretnosti ili nekog drugog pravnog posla kod javnog beležnika, taj list se pribavlja elektronski po službenoj dužnosti, i tada je ovaj dokument besplatan, kao što je bio i do sada. Javni beležnik će izvod iz katastra nepokretnosti štampati i takav prilagati spisima predmeta.

- Važno je napomenuti da nakon zaključenja ugovora o prometu nepokretnosti, javni beležnik odmah dostavlja dokumentaciju o nastaloj promeni nadležnoj katastarskoj službi, a Republički geodetski zavod potom donosi rešenje o uknjižbi koje dostavlja strankama na kućnu adresu. Javni beležnici nemaju ovlašćenje da vrše uknjiženje, već je to nadležnost Republičkog geodetskog zavoda - napominje se.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.