NavMenu

Kako je tržište nekretnina u Srbiji podnelo pandemiju - Tražnja stabilna, cene nepromenjene, kažu eksperti

Izvor: Tanjug Petak, 26.06.2020. 15:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pavel L Photo and Video/shutterstock.com)Ilustracija
Pandemija virusa korona nije u velikoj meri uticala na tržište nekretina u Srbiji, tokom marta i aprila jeste zabeležen pad u kupovini stanova u Beogradu i Srbiji zbog fizičkih ograničenja, ali je od maja prodaja stanova nastavila da raste, rečeno na vebinaru "Uticaj COVID-19 na sektor nekretnina u Srbiji". Dodaje se da je tražnja za nekretninama u Srbiji stabilna, kao i da su cene na istom nivou kao pre pandemije, što su učesnici onlajn panela ocenili kao dobru strategiju, s obzirom da tražnja postoji.

Šefica odeljenja za nekretnine u Erste banci Aleksandra Čupić ističe da je u toku "kovid krize" završeno nekoliko velikih akvizicija zemljišta za izgradnju stambenih i logističkih objekata.

Ukazala je i da do pre nekoliko godina u Srbiji nije bilo akvizicija logističkih nekretnina.

- To su pozitivni signali za trižiste nekretnina. Dobro je i da se akvizicije dešavaju i u drugim zemljama i to je razlog da budemo optimisti - rekla je Čupić.

Ističe i da su banke u proteklom periodu bile podržane od Narodne banke Srbije (NBS) i da je najznačajnija mera za banke bila snižavanje referentne kamatne stope.

Ta mera, dodaje ona, olakšala je finansiranje nekretnina i dodaje da su zadovoljni potražnjom građana i investitora za kreditima koje će uložiti u kupovinu nekretine ili izgradnju objekata.

Predstavnik Novaston Asset Management Bojan Šešević kaže da se po ukidanju stanja osetio "snažni pozitivan povratak" u tržnim centrima i da su zakupci bili iznenađeni brzinom povratka prometa.

Primećeno je, dodaje, da su ritejl parkovi na otvorenom lakše dobili poverenje potrošača u odnosu na zatvorene tržne centre, ali da, generalno, tržni centri beleže dobre posete posle korone.

Prema njegovim rečima, trend otvaranja ritejl parkova i tržnih centara u Beogradu je nastavljen.

Šešević očekuje da će se trend otvaranja komercijalnih nekretnina nastaviti i u čitavoj Srbiji, dodajući da je našoj zemlji potreban ulazak brendova čija cenovna politika i poslovni model omogućava otvaranje lokala i u manjim mestima bez savremene komercijalne ponude, kao što su Bečej, Bačka Palanka, Vrbas, gde, kako kaže, trenutno nema ničega. Jedan od takvih brendova, Pepco, otvoriće u Srbiji prve radnje krajem ove godine.

Rukovodilac sektora za proširenje KD Lidl Srbija Ana Petrović kaže da kompanija Lidl, uprkos pandemiji virusa korona, ne odustaje od širenja svojih prodavnica u Srbiji.

Podsetila je i da su nedavno otvorene dve Lidl prodavnice u Železniku i Požarevcu.

- Kupovina zemljišta i gradnja Lidlovih objekata ostaje nepromenjena ne samo u Beogradu, već i širom Srbije. Svi naši planovi koji su važili pre korone i dalje stoje, kupovina nekretnina je u našem fokusu i dinamika gradnje ide normalnim tokom - istakla je Petrović.

Direktor sektora za procenu i savetodavne usluge CBRE Danica Jelača Vučković ističe da je tokom marta i aprila došlo do pada broja transakcija stanova na nivou Beograda i Srbije, zbog fizičkih ograničenja.

U maju je, dodaje, primećen rast prodaje stanova, na manjem nivou u odnosu na prošlu godinu, ali ukazuje da se polako procenat kupovine stanova vraća na stari nivo.

Generalno je tražnja za nekretninama stabilna i cene su na istom nivou kao pre pandemije virusa korona, dodaje ona.

- Cene nisu spuštane, što se pokazalo kao dobra procena, jer tražnja postoji - navodi Jelača Vučković.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Dosad najveće istraživanje AI: Tri posla koja sigurno gube bitku sa veštačkom inteligencijom

Jedna od aktuelnijih i traženijih tema poslednjih godinu dana je veštačka inteligencija i njen uticaj na tržište rada. Mnogo je objavljenih analiza o tome ko je na prvoj liniji stradanja i koga će AI zameniti, koja će se nova zanimanja izroditi, koliko će ljudi izgubiti svoju profesiju i svoj posao. Svima je već jasno da je u toku eksplozija alata za generativnu veštačku inteligenciju. Komentara je nebrojeno – od procena ’Ne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.