NavMenu

RETROSPEKTIVA 2009 - investicije u oblasti SPORTA koje su izazavale najveće interesovanje korisnika eKapije u 2009.godini

Izvor: eKapija Nedelja, 07.02.2010. 13:14
Komentari
Podeli

EKapija investicioni tim je nedavno uradio analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost kod korisnika eKapije u 2009. godini. Rezultati su veoma interesantni, ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podelimo sa Vama.

Projekti su podeljeni u 12 kategorija, a ovog puta Vam predstavljamo prvih deset projekata u kategoriji SPORTA.

Ovog puta stiče se opšti utisak da prednjače investicije koje će nam omogućiti da u narednim godinama omladinski sport ne bude predodređen za bogate, da roditelji sa manjim primanjima ne budu u muci kako da svom detetu kažu “Sine, nemam pare za toliku članarinu”, ili “Ne znam, možda ti je dovoljna i fudbalica ispred zgrade, a i dosta radite na fizičkom”.

Primetili ste da poslednjih godina puno uspešne sportske dece ima ista prezimena kao i vlasnici velikih privatnih industrija, saobraćajnih kompanija, trovinskih mreža, a to nije baš neka planetarna pravda. Možda će se nekim od ovih investicija taj dijapazon proširiti, pa će IT rekreacija, ispred Facebook-a, otići u drugi plan, a da će druženja i dočekivanja najboljih ispred Skupštine grada Beograda biti mnogo češća.

Želimo još Nađi Higl, Milorada Čavića, košarkaša, odbojkaša, fudbalera, vaterpolista, atletičara, gimnastičara, teniskih čarolija po Areni, Serbian Opena, Univerzijada, fudbalskih, teniskih, odbojkaških, košarkaških... akademija, tog spoja lepote i moći jedne male nacije, kako u pameti, tako i u lepoti i sportskoj sueriorinosti. Želimo i da neki novi mladi učitelji sportista krenu putem Antića, Ivkovića, Vujoševića ...., da za to imaju sportske domove, a ove i ovakve priče to, možda, i najavljuju.

I još nešto, lepo je da je ministarka omladine i sporta u 2009.godini češće bila u trenerci nego u šanel kostimu, a i da je bila u prilici da počesto otvara nove sportske objekte.

Prvo mesto je zauzela priča o Kući fudbala u Staroj Pazovi, koja bi trebalo da bude izgrađena do kraja 2010. godine na površini od 11,5 hektara. Prema idejnom projektu, predviđena je izgradnja hotela i 6 terena gde će trenirati 15 srpskih fudbalskih selekcija. Nosilac projekta je Fudbalski savez Srbije, a nacrt projekta, koji je u završnoj fazi, rad je Saobraćajnog instituta CIP. Fudbalskom savezu Srbije je za ovaj projekat odobrena donacija Evropske fudbalske unije (UEFA) od 2 mil EUR, a u Savezu očekuju i donaciju od Svetske fudbalske federacije (FIFA). Prema ranijim najavama, u ovaj projekat bi trebalo da bude uloženo od 8 do 11 mil EUR.

Drugi je Nacionalni trening centar u Košutnjaku , koji je izrastao zahvaljujući Univerzijadi, u kome će prostor za rad dobiti preko 10 sportskih saveza, a u planu su rekonstrukcija trim staze i proširenje stadiona.

Tri velike i tri male sale, kao i bazen u renoviranom Domu sportova pružaju mogućnost da osim sportskih saveza Nacionalni trening centar koriste i studenti DIF-a sa kojim Republički zavod za sport ima potpisan ugovor o saradnji.

Treća priča je nastala, ponovo, zbog velikog sportskog takmičenja - Evropskog juniorskog atletskog prvenstva . Zato je obnovljen još jedan važan sportski stadion u Srbiji i Vojvodini, "Karađorđe" u Novom Sadu, na radost i fudbalera i atletičara.

Četvrta i peta priča su, na neki način i konkurentne, jer su obe locirane u okolini Topole, obe su vezane za bazenske sportove i rekreaciju na vodi, a definitivno predstavljaju deo buduće vinsko-istorijske turističke ponude u Topoli, “srpskoj Toskani”. Zato želimo puno sreće centrima Sunčani breg i Baikal !

Peto mesto je zauzeo budući sportski centar Palisad na Zlatiboru, a šesto, buduća sportska lepotica južne Srbije, multifunkcionalna sportska hala Car Konstantin u Nišu.

Sedmo mesto su zauzela sva zbivanja vezana za nastajanje teniskog centra na Dorćolu, na kome je održan prvi Serbia Open u maju 2009.godine.

Dok se Crvena zvezda i Partizan decenijama bore sa projektima svojih sportskih hala, dotle privatni klubovi znaju za parolu “Prvi štalica, pa kravica!”, pa smo tako, pored FMP-a, koji je napravio tri svoje hale, krajem godina bili obradovani i time da je i Sportski centar Vizura, u kome već rade prvoligaši, KK Mega Vizura,kao i OK Vizura i OK Vizura Supernova - dobio svoju TREĆU sportsku halu, Vizuru Sport u Zemunu.

Deveto mesto zaslužio je projekat zatvorenog bazena u Kraljevu, a deseti je Nacionalni gimnastički cenar u Kostolcu.

Pogledajte kompletnu rang listu deset investicija u kategoriji SPORTA, i uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.

I još nešto, da li ste videli ko je izazvao Vašu pažnju, u kategorijama STAMBENOG I POSLOVNOG PROSTORA, TURIZMA, ZABAVE I REKREACIJE ili TRGOVINSKIH CENTARA ?

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.