Izvor: eKapija | Nedelja, 31.01.2010.| 10:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

Počela trka za najskuplje stanove u Beogradu - šta sve ulazi u cenu od gotovo 3 mil EUR?

"Infinity"

Trka za najskuplje stanove u Beogradu je počela. U samom centru prestonice, u Dobračinoj 8, niče "Infinity" najluksuznija zgrada na Balkanu. Kako nezvanično saznajemo kvadrat staje oko 9.000 EUR pa će stan od 260 m2 u ovoj sedmospratnici koštati 2.340.000 EUR. Za one sa većim prohtevima na sedmoj i osmoj etaži je "penthouse" ukupne površine oko 460 m2. Inače, zgrada ima jedan lokal i samo šest stanova. Gradnja je počela u julu 2008. a kraj je predviđen za sredinu 2010. godine.

Dnevna soba

Autori koncepta "Infinity" ističu da je "čarolija prisutna ali nevidljiva". Najsavremenija tehnološka i arhitektonska rešenja omogućavaju da prostor diše, zrači toplinom zimi i mediteranskom svežinom leti, da se otvara prema sunčevoj svetlosti ili nečujno ušuškava dok kiša klizi niz kristalne svodove. A ništa od toga se ne vidi okom i ne narušava estetsko jedinstvo ovog čudesnog mesta.

Veliki zid u staklu

Nevidljiva čarolija omogućena je tehnologijom "pametne kuće" koja povezuje rasvetu, ozvučenje, grejanje i hlađenje, ventilaciju i kućne aparate i sve ostale električne uređaje u jednu mrežu.

Trpezarija

Preko centralne upravljačke konzole "touch screen" ili namenskih daljinskih upravljača kontroliše se rasveta, grejanje, klimatizacija, kućni uređaji, glavni dovod vode, ali i upravljanja sistemom nadzora objekta.

Stanari će moći da podese različite scene, gde će atmosfera biti u skladu sa željama. Ukoliko stanar želi atmosferu za žurku on će osvetljenje, klimatizaciju, muziku, temperaturu podesiti u sceni "party". Svaki sledeći put kada pritisne "party" dugme dobiće željeno okruženje.

Kupatilo

Istraživanje strukture urbanog stana, dovelo je autore do finog balansiranja dnevne i noćne zone, do stana u kojem je privatnost svakog člana porodice isto tako važna kao i prostori u kojima je porodica na okupu. Ono što je još važnije, kako kažu autori, jeste postojanje različitih ambijentalnih zona u kojima svaki član porodice može pronaći svoj kutak, u skladu sa svojim potrebama i afinitetima.

Svaka soba imaja zasebno kupatilo

Spavaće sobe okrenute su ka dvorištu, u kome su tišina i mir, a dnevni boravak, trpezarija i kuhinja ka ulici. Svaka soba ima zasebno kupatilo, a rasporedom su predviđeni još i kuhinja, trpezarija za goste, kuhinja sa zasebnom trpezarijom i dnevni boravak. Strana zida koja izlazi na terasu izrađena je od stakla i funkcioniše po principu kliznih vrata.

Uređenje kupatila po "Feng shui" principima

Podno i zidno grejanje, kao i plafonsko i zidno hlađenje kreiraju idealne mikroklimatske uslove u prostoru: odgovarajuću temperaturu i vlažnost, dovoljno svežeg vazduha i mirnu atmosferu.

Kuhinja

Primenom najsavremenijih bioklimatskih sistema, kao i uređaja za jonizaciju nemačke kompanije Bioclimatic (koju u našoj zemlji zastupa "Marquis Commerce" iz Beograda, stanarima je omogućena "vazdušna banja" 365 dana u godini. Mikroklimatski uslovi prostorije su nezavisni od spoljašnjih parametara, tako da zagađenost vazduha iz sredine ne može da prodre u unutrašnjost prostorije, u koju se ubacuje prečišćen i jonizovan vazduh. To štiti od obolevanja disajnih puteva. Sredina bogata aktivnim kiseonikom ljudima daje osećaj svežine i omogućava im bolju koncentraciju, a ujedno sprečava simptome kao što su glavobolja, zamor, osećaj mučnine, kašalj, smanjena koncentracija.

Spavaća soba sa velikim garderoberom

Kompanija "Lending", koja stoji iza ovog projekta, otvorila je vrata ove zgrade u petak (29. januar 2010. godine), potpuno opremila uzorni stan na drugom spratu i pokazala koja rešenja mogu da ponude kupcima.

Sudeći po broju prisutnih i velikoj gužvi na ovoj prezentaciji, investitori neće imati mnogo problema da pronađu kupce.

"Show room" na prvom spratu

Na prvom spratu objekta otvoren je "show room" u kome se može videti oprema koja je ugrađena u uzornom stanu, ali takođe i tehnološka rešenja koja su korišćena sa samu izgradnju objekta, zajedno sa sistemom vodovoda i kalalizacije, sistemom podnog i plafonskog grejanja/hlađenja, sanitarijama, materijalima za završnu obradu - kamenim oblogama zidova i podova, različiti tipovi parketa, italijanske garniture za opremanje dnevnog boravka i ostalih prostorija u stanu.

Oprema za kupatila

"Infinity tim"

Za izgradnju ovog zdanja zaslužan je tim vrhunskih arhitekata i dizajnera.

Arhitektonsko rešenje je delo poznatog beogradskog arhitekte porfesora Miodraga Mirkovića, Vasilije Slavić, dipl. ing mašinstva, je projektant termotehničke izolacije, dok je rešenje za upravljanje zgradom projektovao Dragan Lazić, profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Veliko interesovanje na promociji

Investitor ovog projekta je preduzeće "Srboštampa", generalni izvođač je "Landing", finansijer Eurobank EFG, nadzor vrši "Ars regia" i EFG Properties. Nosilac posla i glavni projektant je "Ars regia", a za projekat konstrukcije je zadužen "SAM projekt biro".

Kooperanti u izgradnji i opremi objekta "Infinity" – "Kreon“, "Osram Sylvania", "Woodovia", "ThyssenKrupp elevators", "Tre-piu", "IDC", "Ceresit", "Miele", "Siemens", "Schneider Electric", "GIRA", "Gaggenau", "Marquis commerce doo" i "Bioclimatic", "Vario therm", "Boffi", "Geberit", "Oikos", "Smart Home", "Poltrona Frau", "B&B", "Molteni", "Rimadesio" i još mnogi drugi.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.