NavMenu

Kinezi u Beogradu grade najmoderniji veleprodajno-poslovni centar na Balkanu - u planu izgradnja bazena, spa centra i teniskih terena

Izvor: eKapija Utorak, 26.01.2010. 14:14
Komentari
Podeli

Po završetku izgradnje Kineskog trgovinskog centra (China Trade Centar) u Beogradu, kompleks, koji se prostire na 5,35 hektara, smešten na ukrštanju autoputeva E75 Beograd-Novi Sad i E70 Beograd-Niš, postaće najmoderniji veleprodajno-poslovni centar na Balkanu.

- Investitor Kineskog trgovinskog centra, kompanija "Diplon", do sada je u izgradnju uložila 15 mil EUR. U drugu fazu, koja će biti završena do kraja 2010. godine biće uloženo još 10 mil EUR, a po završetku treće, ulaganje će dostići ukupno 35 mil EUR - izjavio je osnivač tog centra Džoun Haijing (Zhou Haiying), na današnjoj (26. januar 2010. godine) promociji centra u Privrednoj komori Beograda.

Po završetku druge faze, kako je rečeno na promociji, ukupno će biti izgrađeno 53.000 metara kvadratnih, odnosno 430 lokala, a završetak treće faze podrazumevaće još 70.000 kvadrata.

U drugoj fazi biće osnovan "China Market Place", savremeno organizovani prodajni prostor sa montažnim objektima koji će biti postavljeni u nizovima duž širokih pešačkih staza. Te staze će se linearno pružati od centralnog trga, dizajniranog u stilu tradicionalnog ambijenta kineskog folklora.

Haijing je kazao da će na kraju izgradnje druge faze Kineskog trgovinskog centra biti zaposleno oko 1.500 ljudi.

Kada bude završena treća faza, centar bi trebalo da dobije i kulturni centar, VIP biznis ložu, teretanu, spa kompleks, bazen, teniski teren, kozmetičke salone, teretane, pošte, banke, višenamensku salu za poslovne konferencije i prezentacije brendova.

Centar će, prema rečima Haijinga, predstavljati mesto veleprodaje i maloprodaje ne samo robe iz Kine, već će biti zastupljena i regionalna predstavništva raznih proizvođača.

Deo Kineskog trgovinkog centra otvoren je u decembru 2008. godine. Do sada je izgrađeno 15.000 m2, odnosno 130 lokala, kancelarijskog i magacinskog prostora u kojima posluju firme iz Srbije, Kine i Turske.

U ovom trenutku, u centru se mogu naći firme koje imaju veliku ponudu cipela, džinsa, pidžama, donjeg veša, opreme za kuću, pozamanterije, igračaka, torbi, naočara itd., sa svojim sopstvenim brendovima.

U CTC-u se nalaze i kafe bar, restorani, agencije za isporuku i prevoz robe, knjigovodstvena agencija i putnička agencija. "Stracon Security" je kompanija koja pruža uslugu 24-časovne zaštite i obezbeđenja.

"China Trade Centar", je do sada najveća kineska investicija u Srbiji, koja zbog svog jedinstvenog stila izgradnje, predstavlja i turističku atrakciju grada.

Haijing je naglasio da će cene u centru biti niže od cena u drugim trgovinskim centrima u Beogradu, jer će se roba prodavati u sklopu veleprodajnih radnji što će obezbediti povoljnije uslove za kupovinu. Osim toga, kako je naglasio, iako je centar prevashodno trgovački, zbog dodatnih sadržaja, sigurno će privući i turiste. Planirano je da objekat bude centar za kupovinu, odmor i zabavu.

Džoun Haijing je vlasnik kompanija "Safran" i "Diplon", čije sedište u Beogradu je ujedno i centrala za zemlje bivše Jugoslavije i nekih država u Evropskoj uniji.

Na današnjoj promociji potpisan je i sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji Privredne komore Beograda i Kineskog trgovinskog centra. Sporazum su potpisali osnivač Kineskog trgovinskog centra Džou Haijing i predsednik beogradske komore Milan Janković, koji je kazao da će ta institucija pomoći svim kineskim privrednicima koji žele da osnuju firme u Srbiji.

Na inicijativu predsednika Privredne komore Beograda biće osnovana i sekcija za unapređenje poslovanja sa Kinom. Sekcija će biti nazvana "Kinesko ćoše", čija će biti funkcija povezivanje privrednih subjekata Kine i Srbije, kao i promocija potencijala grada Beograda.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.