Izvor: eKapija | Utorak, 26.05.2020.| 14:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kod Yu biznis centra na Novom Beogradu planiran stambeno-poslovni kompleks na 100.000 m2 sa dve kule od po 95 metara i pogledom na Dunav (FOTO)

(Foto: Urbanistički centar Beograd)
Ambiciozan projekat gradnje stambeno–poslovnog kompleksa sa dve visoke kule na atraktivnoj lokaciji bloka 12 na Novom Beogradu aktuelizovan je posle čitave jedne decenije.

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda najavio je javnu prezentaciju Urbanističkog projekta za izgradnju ovog kompleksa, koji će se prostirati na gotovo 100.000 m2 nadomak Yu biznis centra.

Kompleks s pogledom na Dunav i zgradu nekadašnjeg SIV-a najavljivan je još 2009. godine, kada je firma Razvoj blok 12 otkupila zemljište u nekadašnjem vlasništvu Energoprojekta.

Osam godina kasnije donet je i Plan detaljne regulacije ove lokacije, a firma Urbanistički centar, koja ga je izradila, sada je uradila urbanistički projekat za gradnju ovog projekta čiji je naručilac i investitor kompanija Termomont.
(Foto: Urbanistički centar/Urbanistički projekat, screenshot)

Planski osnov za izradu projekta predstavlja Plan detaljne regulacije (PDR) dela bloka 12 iz 2017. godine. Ova zona je prema tom PDR-u predviđena za gradnju mešovitih gradskih centara, sa obaveznim pratećim sadržajima javne namene, kao što su vrtić, biblioteka i dom zdravlja na 15 m2, sa ambulantom u okviru kompleksa.

Lokacija predviđena za gradnju se nalazi u okviru katastarske i gradske opštine Novi Beograd, na neizgrađenom delu bloka 12, između Bulevara Nikole Tesle i planiranih ulica Nova 1 i Nova 2.

U projektnoj dokumentaciji se ističe da prvobitni Novi Beograd, kojoj pripada blok 12, danas predstavlja jedan od najreprezentativnijih i funkcionalno najznačajnijih delova Beograda, sa savremenom gradskom strukturom otvorenih blokova, koja se u kontinuitetu izgrađuje od 40-ih godina 20, veka do danas.
(Foto: Urbanistički centar/Urbanistički projekat, screenshot)

Gradnja stambeno-poslovnog kompleksa je urbanističkim projektom planirana na dve parcele, ali će kompleks će predstavljati jedinstvenu funkcionalnu celinu. Na svakoj od parcela planira se izgradnja podzemne garaže u dva nivoa, sedmospratne terasaste poluatrijumske lamele i kule sa po 26 spratova visine 95 metara. Kule će u prizemlju imati i galeriju, a na krovu obe kule biće postavljene svetiljke prema uslovima Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije. Lokali i socijalni sadržaji smešteni su na niskom i visokom prizemlju lamela. Ceo kompleks imaće pogled na Dunav, zgradu Palate Srbia (SIV) i centar grada.

Ukupan broj stanova na obe parcele biće 604, a planirani broj stanovnika je 1.752.

Ispod zone lamela nalaziće se troetažna garaža (jedan nadzemni i dva podzemna nivoa), ispod kula dvoetažna podzemna garaža.

Urbanistički projekat za ovaj kompleks predviđa koncept otvorenog bloka.

- Deo kompleksa na poziciji lamela podignut je na visinu postojećeg platoa izgrađenih objekata Yu biznis centra. Takav novoformirani plato blago se spušta u vidu široke pešačke rampe izmeću dve stambene kule ka Bulevaru Nikole Tesle. Novoprojektovani uređeni pešački plato i rampa pod blagim uglom, spajaju se kao jedinstvena celina zajedničkog javnog prostora za obe parcele i predstavljaju mesto za razonodu isocijalizaciju građana. Položaj stambenih objekata je koncipiran na način da se ostvari što veća prohodnost ka unutrašnjosti bloka i susednim blokovima i parkovima u Bloku 10 i Bloku 13, čime se podržava koncept otvorenog bloka – navodi se u projektu.

Urbanistički projekat nalazi se na javnom uvidu od 2. do 9. juna 2020. u zgradi Gradske uprave.

B. Petrović

Fotogalerija
Blok 12

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.