Izvor: eKapija | Četvrtak, 21.05.2020.| 14:02
Izdvojite članak Odštampajte vest

U planu rušenje objekata duž Zrenjaniskog puta od Sebeša do Severne tangente i proširenje saobraćajnice

(Foto: Beograd.rs/ Plan detaljne regulacije)
Elaboratom koji je stavljen na rani javni uvid povodom izrade PDR dela Zrenjaninskog puta, od kanala Sebeš do saobraćajnice Severna tangenta, predviđeno je širenje ove magistralne saobraćajnice, koja ujedno predstavlja i ulazni pravac u Beograd, sa severne strane.

- Granicom plana obuhvaćen je deo teritorije Gradske opštine Palilula, koridor Zrenjaniskog puta sa kontaktnim područjem, od kanala Sebeš do saobraćajnice Severna tangenta, sa vezama saobraćajnica i infrastrukture do postojeće, odnosno planirane mreže. Površina obuhvaćena planom iznosi 75 ha - navodi se u dokumentu koji je objavio Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave grada Beograd.

Planom je predviđeno da se mreža saobraćajnica, koju čine Zrenjaninski put (magistralna saobraćajnica), Ivana Milutinovića (ulica drugog reda), Ovčanski put (ulica drugog reda), Bratstva i jedinstva (ulica drugog reda) i Severna tangenta (magistralna saobraćajnica), koja sada zauzima 10,28 ha na ovom području, udvostruči.

Kako se navodi i cilj izrade plana jeste povećanje kapaciteta magistralne saobraćajnice.

Takođe, predviđeno je da se desetostruko smanji površina za stanovanje sa postojećih 27 ha na 2,5 ha.

Oko saobraćajnica biće zasađen i zaštitni zeleni pojas u gustim zasadima drveća i šiblja, a po potrebi obodom pojasa planiraće se i pešačke i biciklističke staze koje povezuju ostale namene u prostoru.

Planira se i postavljanje i osnovnog uličnog mobilijara (klupe, osvetljenje, korpe za otpatke i dr.) za kraće zadržavanje i odmor.

Na ovom području planirana je i privredno-komercijalna zona, površine 7,55 ha.

Rani javni uvid obaviće se u zgradi Gradske uprave grada Beograda od 13. do 27. maja 2020, a obrađivač plana je Urbanistički zavod Beograda.

I. M.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.