Izvor: eKapija | Sreda, 20.05.2020.| 11:20
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Zrenjaninu se gradi 500 stanova - Aktivno sedam gradilišta, najveće na kompleksu Mala Amerika

Ilustracija (Foto: Roman023_photography/shutterstock.com)
U zrenjaninskom naselju Mala Amerika gradi se stambeno-poslovni kompleks sa skoro 200 stanova, investitora Maksimović-Gradnja iz Zrenjanina. Trenutno je u gradu aktivno sedam gradilišta, uz još nekoliko u pripremi, što zajedno čini oko 500 stanova u izgradnji, navodi se na sajtu Grada.

Nebojša Maksimović, tehnički rukovodilac zrenjaninskog građevinskog preduzeća Maksimović-Gradnja kaže da će kompleks Mala Amerika imati 192 stana i raspolagati sa 500 kvadratnih metara poslovnog prostora.

- U prvoj fazi se useljava 80 stanova, a u narednim fazama postepeno će se dopunjavati taj broj do 192 stana. Nemamo nikakvih problema sa tržištem i uspevamo da prodamo sve stanove koje završavamo, a rok za završetak prve faze je jul mesec ove godine. Rok za završetak faze 2 je maj iduće godine, s tim što planiramo da to bude gotovo i ranije. Po završetku prve počinjemo izgradnju treće faze - objašnjava Maksimović i dodaje da će završetkom ovog kompleksa taj deo Zrenjanina, gotovo u centru grada, dobiti potpuno nov izgled i da će na prostoru nekadašnjih napuštenih magacina živeti 500-600 stanovnika. Najavio je i uređenje dela Gundulićeve ulice u zoni kompleksa, izgradnju novih trotoara i parking-prostora.

Osim dva gradilišta u Maloj Americi, u Gundulićevoj ulici, stanovi se trenutno grade na lokacijama u Obilićevoj ulici (investitor preduzeće Jovanović Zrenjanin), Jug Bogdana (Biolektrik Zrenjanin), Trgu Dositeja Obradovića (GIK Banat - Intergradnja), Ive Vojnovića (AM Kapital invest Zrenjanin) i Pančevačkoj ulici, u okviru Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji.

Kako se navodi na sajtu Grada, veći deo prodat je unapred, uz rast cena nekretnina, ali i cena građevinskih parcela u vlasništvu grada. Radovi nisu prekidani ni tokom vanrednog stanja i ocenjuje se da epidemija izazvana koronavirusom ne bi trebalo da značajnije utiče na aktivnosti u tom građevinskom sektoru.

Grad je programom otuđenja građevinskog zemljišta u 2020. godini opredelio 74 lokacije, mahom za porodično i višeporodično stanovanje, takođe Zrenjanin je uvršten među gradove u kojima će se, u saradnji s Republikom - Faza 2, graditi veći broj stanova za pripadnike službi bezbednosti, kao i još stanova za izbegla i raseljena lica.

Sa 38 mil EUR ukupnog prometa na tržištu nekretnina u prošloj godini, Zrenjanin se nalazi u samom vrhu tabele u Srbiji, među prvih sedam gradova, a u jednoj analizi tržišta nekretnina u Beogradu, Zrenjanin je ocenjen kao grad koji će u budućnosti doživeti pravi građevinski bum, uz Beograd, Novi Sad i Kragujevac.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.