NavMenu

Milena Gojković-Mestre, direktorka preduzeća "Kuće Beodom" - štedljive zgrade interesantne srpskim kupcima

Izvor: eKapija Utorak, 19.01.2010. 15:10
Komentari
Podeli

Milena Gojković-Mestre i Božidar ĐelićMilena Gojković-Mestre i Božidar Đelić

Portal "eKapija" i ove godine, početkom marta dodeliće, sada već tradicionalno, "Aurea" nagrade najboljim investitorima u 2009. godini. Kako se približava novi ciklus izbora, posetili smo kompanije koje su prošle godine ušle u uži krug nominacija, da vidimo dokle su stigle u svom poslovnom razvoju.

Kompanija "Kuće Beodom", dobitnik prošlogodišnjeg specijalnog priznanja "Aurea" za društvenu korisnost, nastavila je i u 2009. godini izgradnju nisko-energetskih stambenih zgrada. Projekat nazvan "Amadeo" karakterišu vrhunski kvalitet gradnje, zvučna izolacija i ventilacija, kao i energetska efikasnost i upotreba obnovljive energije. Prva nisko-energetska stambena zgrada u Srbiji "Amadeo" je završena, dok su radovi na objektu "Amadeo II" u toku. Oba objekta izgrađena su u beogradskom naselju Veliki Mokri Lug.

"Kuće Beodom" planiraju i velikog projekat, nazvanog "Basilio", za čiju realizaciju traže partnere koji bi bili zainteresovani za zajednički posao.

Milena Gojković-Mestre, direktorka preduzeća "Kuće Beodom", u intervjuu za "eKapiju" govori koje su to novine uveli na srpsko tržište građevine, koje sve sisteme za uštedu energije primenjuju u izgradnji i kako kupci u Srbiji reaguju na "nisko energetske" zgrade.

eKapija: Koje novine ste uveli na srpsko tržište građevine?

- Uveli smo novi način vođenja građevinskog biznisa. Način koji je zasnovan na transparentnosti, poštenju i kvalitetu. Građevina je najčešće viđena kao mutan biznis i kupci su često na strani gubitnika. Mi želimo da stvorimo "win-win" situaciju gde prodajemo pravi kvalitet po korektnoj ceni. Danas je nemoguće razmatrati kvalitet gradnje bez razmišljanja o energetskoj efikasnosti. Zbog toga smo uspešno objedinili kompletan koncept koji je fokusiran na kvalitetu i štednji energije kroz energetsku efikasnost i upotrebu obnovljive energije.

eKapija: Koji motivi su Vas naveli da investirate u Srbiji?

- Hteli smo da budemo pioniri u Srbiji u primeni koncepata koje sam prethodno pomenula. Verovali smo, pre 3 godine, da će ovi koncepti postati veoma važni i da će napraviti razliku između uspeha ili neuspeha u biznisu nekretnina. Posmatrano danas, vidimo da smo bili u pravu sa našom vizijom. Kriza je u stvari delovala kao akcelerator.

eKapija: Opišite nam koje sve sisteme za uštedu energije ste primenili u izgradnji?

Radovi na zgradi "Amadeo II"Radovi na zgradi "Amadeo II"

- Ušteda energije postiže se na dva načina. Prvo, izgradnjom energetski efikasne zgrade koja koristi manje energije. Drugo, korišćenjem obnovljivih izvora energije smanjuje se potrošnja energije generisane iz fosilnih goriva. Energetsku efikasnost postigli smo upotrebom 40 cm širokog monolitnog zidnog sistema, povećanjem toplotne izolacije poda i krova, ugradnjom nisko-emisionih prozora i upotrebom sistema za izbegavanje toplotnih mostova pre svega na balkonima. Obnovljivu energiju koristimo za grejanje, hlađenje i za proizvodnju sanitarne tople vode. Uradili smo podno grejanje na vodu niske temperature koje pokreće geotermalna toplotna pumpa zemlja –voda. Ne samo da pumpa obezbeđuje grejanje već i hlađenje stanova u letnjem periodu. Proizvodnja sanitarne tople vode je preko solarnih panela kao primarnog izvora energije. Toplotna pumpa i električna energija služe kao sekundarni izvor energije.

eKapija: Koje specifične materijale koristite u izgradnji?

- Jedan veliki novitet je upotreba monolitnog zidnog sistema zasnovanog na opeka blokovima. Taj sistem obezbeđuje dobru toplotnu izolaciju i odličnu toplotnu inerciju. Nema potrebe za dodatnim slojem toplotne izolacije. I još dodatno, ovaj zidni sistem obezbeđuje zdravu klimu stanovanja u zgradi. Jednu zgradu smo ozidali sa blokovima "portherm 38" od "Wienerberger". Sledeću zgradu zidamo sa "klimablok 38" od "Zorka Opeke".

eKapija: Kolika je ušteda energije u Vašim zgradama?

- Definitivan odgovor imaćemo kada ispratimo potrošnju energije u prvoj zgradi na period od godinu dana. Očekujemo da će potrošnja primarne energije biti 4 do 5 puta niža kada se poredi sa standardnim loše izolovanim zgradama koje su najčešće prisutne Srbiji. I što je veoma važno, nivo komfora koji smo postigli u našim stanovima je neuporedivo veći od onog u standardnim stanovima u Beogradu.

eKapija: Kako kupci u Srbiji reaguju na "nisko energetske" zgrade?

- Neki kupci zaista razumeju prednosti kupovine jednog takvog stana po pitanju komfora i uštede u novcu na duže staze. Na žalost, ima kupaca koji uopšte ne razumeju koncept i ne uzimaju to u obzir kada se odlučuju da kupe stan. Ovo je žalosno i pokazuje neupućenost što se tiče energetskih problema u Srbiji. To će se zasigurno promeniti u narednim godinama, ali kao i za sve, i za to treba vremena.

eKapija:Koji su Vaši realizovani projekti?

- Prošlog leta završili smo našu prvu zgradu zvanu "Amadeo", koja je prva nisko-energetska stambena zgrada u Srbiji. "Amadeo" ima 11 stanova i podzemni parking ukupne bruto površine od 1.270m2.

eKapija: Koji su projekti u planu?

Radovi na zgradi "Amadeo II"Radovi na zgradi "Amadeo II"

Pored prvog objekta, sada gradimo drugu zgradu, nazvanu "Amadeo II", koju planiramo završiti do kraja leta. Veoma je slična prvoj sa 11 stanova i podzemnim parkingom ukupne bruto površine od 1.260 m2. Imamo u planu i veći projekat, zvani Basilio, koji je trenutno obustavljen. Finansiranje je postalo teže u tekućoj krizi i mi tražimo partnere koji bi bili zainteresovani da zajedno uradimo ovaj projekat. Vidimo da imamo ogroman potencijal da uspemo na ovom veoma teškom tržištu. Zato i tražimo partnere koji vide tu šansu da dalje razviju ovaj biznis zajedno sa nama.

eKapija: Sa kojim firmama iz Srbije sarađujete?

- Sarađujemo sa kompanijom "Wienerberger" i sada sa "Zorka Opekom" za zidni sistem, sa firmom "Rehau" za grejanje i solarni sistem, sa preduzećem "Vaillant" za geotermalnu toplotnu pumpu. Sa "Knauf Insulation" za izolaciju, sa firmom "Armacell" za izolaciju cevi, sa "Schoek" i sada kompanijom "Betomax" za toplotne prekide za balkone, sa "Duco" za ventilacione otvore i sa firmom "Baumit" za fasadu i malter.

eKapija: Da li ste uspostavili saradnju sa državnim i nevladinim sektorom u Srbiji?

- Voleli bi da imamo više saradnje sa oba sektora. Za sada se saradnja većinom svodi na pojedine ljude iz gradske i opštinske vlasti koji su upoznati sa našim konceptom i podržavaju ga i koliko mogu pomažu nam u rešavanju administrativnih stvari. Imamo pozitivne najave iz različitih ministarstava o podršci našem konceptu ali za sada je sve ostalo samo na rečima.

eKapija: Na kakve probleme ste naišli u realizaciji Vaših projekata?

- Naravno imali smo sve vrste problema. Bilo bi iluzorno pomisliti da je moguće napraviti stambenu zgradu u Srbiji bez problema. Prvo, kvalitet gradnje je teško postići u Srbiji. Dok smo sa nekim kompanijama bili veoma zadovoljni, sa drugim znatno manje. Gledajući pozitivno, vidimo da je kvalitet lakše postići sa napredovanjem u ovom biznisu. Što se tiče gradske administracije imali smo takođe mnogo problema koje smo rešili sa puno napora. Veoma smo zahvalni osobama koje su nam pomogle u ovim naporima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.