Izvor: eKapija | Ponedeljak, 11.01.2010.| 15:05

RETROSPEKTIVA 2009 - investicije u oblasti TURIZMA, ZABAVE I REKREACIJE koje su izazavale najveće interesovanje korisnika eKapije u 2009.godini

EKapija inveticioni tim je nedavno uradio analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost kod korisnika eKapije u 2009. godini. Rezultati su veoma interesantni, ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podelimo sa Vama.

Projekti su podeljeni u 12 kategorija, a ovog puta Vam predstavljamo prvih petnaest u kategoriji TURIZMA, ZABAVE I REKREACIJE.

Ruža vetrova

Prvorangirana investicija je "Centar za zdrav život" na Zlatiboru - "Ruža vetrova" jedini kompleks ovakve vrste u Evropi u kome će se služiti isključivo organska hrana. Biće izgrađen hotel sa pet zvezdica i kompleks apartmana (11 objekata sa po 12 apartmana), na ukupnoj površini od 18.000 m2. Služiće se samo organski proizvedena hrana biljnog porekla (bez pesticida, herbicida i veštačkog đubriva), a korisnici će moći da koriste programe za detoksikaciju organizma, smanjenje telesne težine, unapređenje opšteg zdravstvenog stanja i relaksaciju, uz vežbe pod stručnim nadzorom, jahanjem i drugim sportskim sadržajima. Kompleks će imati tri bazena (veliki za plivanje i dva manja sa "thalasso" terapijom i vodom sedam puta slanijom od morske), mini golf teren, veštački led za klizanje, kuglane, bilijar i stoni-tenis sale, električni pikado… Divota, a sigurni smo da će I mesa biti tu negde, u blizini, ipak je to Zlatibor….

Čaplja

Drugo mesto je ostvario projekat ostrva Čaplje, jedan, još uvek od javnosti zaklonjen projekat drugog velikog “Beogradskog mora”. Naime, malo ko, osim stručne javnosti, zna da bi Beograd mogao u budućnosti dobiti još jedno "more", skoro dva puta veće od Ade Ciganlije i šest puta prostranije od Velikog ratnog ostrva. Generalnim planom Beograda 2021 previđeno je novo ostrvo na Dunavu, koje bi se dobilo izgradnjom velikog kanala između Vojne bašte i Pančevačkog mosta. Na dragocenom prostoru od čak 582 ha, uz maksimalnu zaštitu svih prirodnih dragocenosti, pažljivo je osmišljena buduća gradnja turističko-sportskih objekata, tako koncipiranih da budu u funkciji tokom cele godine. Takođe, planirana je i izgradnja saobraćajnice koja bi obezbedila vezu sa Zrenjaninskim putem i budućim "Kineskim mostom", a na tom području predviđeno je i pristanište za putničke brodove, jahte i čamce. Druga strane nasipa, na potezu između Koteža i Borče, površine oko 100 ha, ograničavaće buduće, elitne golf terene.

Vraneša, u fazi izgradnje

Treći projekat na ovoj rang listi je Etno eko selo "Vraneša" na Zlataru, na lokaciji gde je Leon Srnec iz Celja odlučio da uloži svoj novac i izgradi čitavo turističko naselje visoke klase. Naselje je započelo svoj komercijalni život na zemljištu od 40 ari, ukupna vrednost investicije je više od milion evra, a kompleks etno eko sela "Vraneša" čini centralna zgrada na tri nivoa, površine 400 m2, sa salom za prezentacije, restoranom, kamin salom i recepcijom. Tu su i poslovne prostorije, kuhinja, terasa i dva ekskluzivna apartmana kao zasebne celine. Pet kućica površine 40 m2, sa po dve dvokrevetne sobe i kaminima, upotpunjuju ambijent etno sela po najvišim standardima. Etno velnes centar površine 390 m2 jedinstven je po svojim visokim standardima i projektantskom umeću. Čine ga ruska banja, finska sauna, ledena pećina, tepidarijum, sobe za masažu i svetlosnu terapiju, vital bar. Velnes program je osmislio studio "Profesional", autora Peđe Filipovića. Inače, posebnom toplom vezom centar je spojen sa zimskim i letnjim bazenom, a selo ima i sopstveni izvor vode, agregat i heliodrom. Njegovu ekskluzivnost čini mali broj gostiju – 28.

Slede dve investicije koje će vrlo brzo dobiti status “realizovane”, a to su Wellness hotel u Niškoj Banji – budući turistički dragulj Banje, prvi koji će se u regionu kandidovati za sertifikaciju Wellness i Eco-hotela, kao i potpuno renovirani hotel "Izvor" u Bukovičkoj banji, dok je upravo otvoreni Hotel Anđela na Kopaoniku, investicija Miodraga Kostića, zauzela sedmo mesto, a zimski aqua park u Petrovcu na Mlavi je na osmom mestu.

Tu su i investcije koje još uvek nisu prešle u fazu uzgradnje, a među njima su ekskluzivni hotel u ulici Kneza Miloša u Beogradu, na lokaciji poznate zgrade Jugoslovenskog rečnog brodarstva, koga planira Zoran Drakulić i East Point (peto mesto), turistički kompleks na Staroj planini vredan 30 mil EUR, koje planira Megatrend univerzitet (deveto mesto), Teho Inn hotel na Senjaku, sa stanadrdima hotela Hilton (dvanaesto mesto), Hotel Holiday Inn u Kragujevcu (četrnaesto mesto) i Citadela Terme u Smederevu, koje planira Integral Energy (petnaesto mesto).

Svetlo dana i prve korisnike su tokom 2009.godine već ugledali projekti Life design Hotela u Balkanskoj ulici u Beogradu (deseto mesto), marine u Apatinu, na Dunavu (jedanaesto mesto), kao i Arta Boutique Hotela u Novom Sadu (trinaesto mesto).

Ko kaže da je kriza i da nema hrabrih i maštovitih investitora ?

Pogledajte kompletnu rang listu petnaest investicija u kategoriji TURIZMA, ZABAVE I REKREACIJE za 2009.godinu i uporedite koliko se ova rang lista slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.

Firme:
eKapija.com Beograd
Hemel system international Jagodina
Multicon inženjering d.o.o. Beograd
JP Srbijašume Beograd
JVP Srbijavode Novi Beograd
Etno point d.o.o. Nova Varoš
Delta Matic d.o.o. Niš
Delta matic promenada palace d.o.o. Niš
Forma Antika d.o.o. Niš
Savath hospitality management d.o.o. Beograd
HOTEL IZVOR Aranđelovac
Bukovička banja Aranđelovac
NAŠ STAN a.d. Beograd
MK Group d.o.o. Beograd
MK Mountain Resort d.o.o. Kopaonik
Yu Point d.o.o. Beograd
JRB A.D. Beograd
Univerzitet Džon Nezbit Beograd (Megatrend)
Opština Knjaževac
Arhi.pro d.o.o. Beograd
Ivanium d.o.o. Beograd
Turistička organizacija Apatin
Opština Apatin
BOUTIQUE HOTEL ARTA NOVI SAD
Ninamedia Kliping d.o.o. Novi Sad
Teho-Inn d.o.o. Beograd
Tagovi:
eKapija investicioni tim
Retrospektiva 2009
Milojević d.o.o. Petrovac na Mlavi
Jugoslovensko rečno brodarstvo
Razvoj Knjaževac
Centar za zdrav život
Ruža vetrova
organska hrana
hotel
apartmani
organski proizvedena hrana
vegetarijanska hrana
detoksikacija organizma
smanjenje telesne težine
jahanje
bazeni
thalasso terapija
veštački led
kuglana
ostrvo Čaplja
Čaplja
Veliko ratno ostrvo
Generalni plan Beograda
Dunav
Kotež
Borča
golf
Etno eko selo Vraneša
Zlatar
Leon Srnec
velnes centar
Studio Profesional Beograd
Peđa Filipović
Wellness hotel Niška Banja
A Hoteli
Bukovička banja
Hotel Anđela
Kopaonik
Miodrag Kostić
zimski aqua park
Kneza Miloša
Zoran Drakulić
Stara planina
Senjak
Hilton
Hotel Holiday Inn Kragujevac
Citadela Terme Smederevo
Life design Hotel
marina Apatin
Dunav
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.