NavMenu

Nova zgrada RTV "Vojvodina" u Bulevaru vojvode Stepe - usvojeni regulacioni planovi Ranžirne stanice i dela Novog naselja u Novom Sadu

Izvor: Dnevnik Ponedeljak, 11.01.2010. 09:01
Komentari
Podeli

Bulevar vojvode StepeBulevar vojvode Stepe

Na poslednje dve sednice Skupštine grada Novog Sada usvojeni su regulacioni planovi Ranžirne stanice i dela Novog naselja, onog koji se proteže duž novoizgrađene deonice Bulevara Evrope. Tako se sada već preciznije mogu nazreti uslovi građenja, te budući izgled i sadržaj ovog bulevara duž zapadne ivice, u koji gradski oci polažu velike nade.

Poslednjim izmenama plana Novog naselja, određen je plac za novu zgradu Radio televizije "Vojvodine", koja će se nalaziti u Bulevaru vojvode Stepe, severno od bulevara i uz sadašnju prugu. Takođe, na inicijativu Zavoda za izgradnju grada, smanjena je spratnost budućih zgrada duž zapadne strane Bulevara Evrope sa 18 i 20 spratova na 10, što važi za "visinske akcenete", dok je prosečna spratnost od četiri do šest etaža s potkrovljem.

Plan detaljne regulacije stare Ranžirne stanice stvara uslove da se od sadašnje Ložionice i njene okoline formira mesto okupljanja i kulturni centar. Prostor od 10,56 hektara činiće dve celine: poslovna (trgovina, turizam, ugostiteljstvo, kultura, nauka, lokalna uprava…) i dve potceline sa sadržajima kulture i parkom na jugoistoku, dok će između njih voditi pešačka staza.

Bulevar vojvode StepeBulevar vojvode Stepe

Ložionica sa okretnicom i sistemom kanala - šina, izgrađena 1911. godine, čuva se kao spomenički kompleks i dominiraće kompleksom namenjenim kulturi. Plan predviđa mogućnost da se polukružni oblik Ložionice dogradi, a kao mogući sadržaj navedeni su muzeji, multimedijalni centar, centar umetnosti s ateljeima, radionicama, izložbenim i scenskim prostorima i slično. Detalji i poslovnog i kulturnog kompleksa preciznije će biti određeni kroz arhitektonske konkurse.

Između buduće zgrade RTV-a i Ložionice pružaće se opštegradski linijski centar koji će nuditi trgovačke, ugostiteljske i zanatske usluge, a mesta će biti i za administrativno-poslovne sadržaje. Urbanisti su preporučili da se tu nađe mesta za hotel, banke, predstavništva, agencije... Prostora će biti i za gradsku upravu, a treba utvrditi gde će se i da li će se naći mesta za muzej, pozorište, bioskop, galeriju i slične prostore. Takođe, preporučeno je da zgrade u ovom, zapadnom delu Bulevar Evrope, budu reprezentativne, tako da se može očekivati, ukoliko investitori budu želeli ili na neki način budu uslovljeni, da ovaj deo grada dobije zgrade nesvakidašnjeg izgleda. Doduše, u njima bi trebalo da samo trećina prostora bude namenjena stanovanju.

Deo između Ložionice i Futoškog puta, takozvana Železnička kolonija, namenjen je takođe poslovanju i stanovanju, a duž bulevara su planirane zgrade od pet do šest spratova s potkrovljem, dok bi se spratnost smanjivala do dva sprata u dubini bloka, prema Novom naselju. Na uglu Futoške ulice i Bulevara Evrope, a duž Ledinčake ulice, predviđena je izgradnja poslovnog kompleksa, stastavljenog iz dva bloka i s prilazom iz Ledinačke ulice. Severnije od toga, Novosadski sajam će imati priliku da izađe na Bulevar Evrope i to sa višenamenskom zgradom, namenjenom sajamskim izlagačima, koja bi van priredbi služila i za sport ili kulturne sadržaje. Ostatak istočne strane Bulevar Evrope u velikoj meri već je izgrađen i to stambenim zgradama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.