Izvor: eKapija | Ponedeljak, 13.04.2020.| 08:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Manji promet nekretnina u Srbiji zbog vanrednog stanja - U martu prodato za trećinu manje nego istog meseca prošle godine

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Stefano Chiacchiarini/shutterstock.com)
U Srbiji je u martu prodato, odnosno kupljeno za trećinu manje nekretnina nego istog meseca prošle godine, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), a manju prodaju nisu uslovili tržišni faktori, nego uvedeno vanredno stanje, ukazuje zamenik predsednika Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti Privredne komore Srbije Nenad Đorđević.

- Nema tržišnih razloga da potražnja padne, a za sada ne postoji ni jedan realan razlog koji ukazuje da bi mogao da se očekuje pad prometa i cena i nakon ukidanja vanrednog stanja - kaže Đorđević, navodi se na sajtu PKS.

Prema njegovim rečima, banke će verovatno odobravati više stambenih kredita, pašće kamatne stope na stambene kredite da bi se povećala privredna aktivnost u Srbiji. Tržište nekretnina u Srbiji je pretežno investiciono, oko 30% kupovine nekretnina finansira se kreditom. Nema indikatora da će ljudi koji su nekretnine kupovali sopstvenim sredstvima ostati bez novca koji bi uložili u nekretnine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.