Izvor: eKapija | Sreda, 08.04.2020.| 13:11
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kako posluje tržište nekretnina u doba korone

Ilustracija (Foto: creator12/shutterstock.com)
Danas, kada je potpuno jasno da se svet suočava sa najvećom i najrasprostranjenijom krizom u modernoj istoriji, kada na mnoga pitanja ne postoje odgovori, ono što je jedino nepobitno jasno je to da situacija evolvira rapidno. U prethodnih 20 dana, vlade, zajednice, poslodavci i građani širom sveta ulažu sve napore u pokušaje da obuzdaju situaciju koja nas je zadesila. Pod uticajem krize sve privredne industrije i sektori su se grupisale u tri prinudne oblasti:

1. Prva na čiji razvoj i evoluiranje ova kriza utiče pozitivno i omogućava ubrzan razvoj, a u koje se ubrajaju zdravstvena nega i farmacija, IT usluge, elektronska trgovina i telekomunikacije i mediji.

2. Druga čiji će pripadnici preživljavati stagnaciju sa neizvesnim pomakom, a gde spadaju prehrambena
industrija, poljoprireda, energetski sektor, finansijske usluge i konsalting.

3. I treća, najšira oblast u koju spadaju sve grane koje će se suočiti sa drastičnom recesijom, a u koje spadaju ugostiteljstvo, turizam, idustrija zabave, potrošačke usluge, automobilska industrija, veleprodaja i maloprodaja, transport, metalurgija i rudarstvo, elektronika i građevnarstvo.

Industrija nekretnina svoje mesto u ovoj podeli pronalazi na granici između druge i treće grupacije, te se u zavisnosti od tipa sektora o kome se radi, trenutno suočava sa stagnacijom i/ili velikim gubicima.

Ritejl sektor je među prvima doživeo naglo zaustavljanje. Dok širom sveta veliki proizvodni lanci menjaju namenu svojih proizvodnih pogona, luksuzni brendovi, pivnice i destilerije pretvaraju svoje fabrike u pogone za proizvodnju sanitetskog materijala i sredstava za dezinfekciju, u Srbiji je, kao i drugim delovima sveta, u prethodne dve nedelje svoja vrata je zatvorio najveći broj tržnih centara, restorana i maloprodajnih objekata, ostavivši opretivnim samo prehrambene prodavnice, drogerije i apoteke.

Ostali ritejleri se suočavaju sa ogromnim poteškoćama u održavanju biznisa, zadržavanju radne snage i usmeravanju prodaje na on-line kanale. Nažalost i mnogi poznati brendovi, a posebno mali lokalni trgovci će pod uticajem ove krize zauvek zatvoriti svoja vrata. Kompanije koje se skoncentrišu na oprezno strateško planiranje će morati da donesu krucijalne odluke razumevanjem promena koje se događaju, analiziranjem konkurencije i međunarodnih trendova, uz procenu likvidnosti, racionalizaciju portfolija i pronalaženje značajnih ušteda u lancima snabdevanja.

Sektor poslovnog prostora je drugi po redu u oblasti nekretnina koji se suočava sa značajnim gubicima.

Globalno preusmeravanje poslovanja kompanija na rad od kuće, ostavlja na stotine hiljada kvadrata
praznim, a vlasnike ovih prostora u neizvesnosti po pitanju prihoda od izdavanja na neizvesno dugo vreme. Ono što je sigurno je da koronavirus neće direktno i nepovratno uništiti koncept rada u tradicionalnim kancelarijskim prostorima, ali će veliki globalni eksperiment rada od kuće zasigurno uticati na budućnost tradicionalne tipologije kancelarija, kada se sumiraju pozitivni i negativni uticaji ove globalne promene na savremene obrasce poslovanja.

3. I dok su ritejl sektor i sektor poslovnog prostora najpogođeniji krizom u industriji nekretnina i suočavaju se sa velikim gubicima, industrijsko-logistički i rezidencijalni sektori doživljavaju stagnaciju sa potencijalnim gubicima u budućem periodu.

Pojedine fabrike nastavljaju rad nesmetano dok god poseduju zalihe repromaterijala, ili mogu da ih nabave od drugih snabdevača. Međutim, problem će nastati kada se ove zalihe budu iskoristile, ali postavlja se i pitanje da li se uopšte mogu nabaviti na drugom mestu, i to verovatno po višoj ceni i nižeg kvaliteta. Skladišteni prostori koji su izdati pre krize ostaju popunjeni, ali je upitna platežna moć zakupaca koji se sa krizom suočavaju u svojim sferama, na duži vremenski rok. Na drugoj strani rezidencijalni sektor će zasigurno biti pogođen očekivanim smanjenjem platežne moći stanovništva pod uticajem kraha u privredi i velikim umanjenjima zarada i otpuštanju koje predstoji.

Očekivano je i da banke prilagode svoje kreditne politike novonastaloj situaciji, sa posebnim osvrtom na naplatu dugovanja koja su trenutno pod moratorijumom, te je ugrožena i buduća povoljnost kreditnih aranžmana u post-pandemijskom periodu.

U svetlu čitave novonastale krizne situacije eksperti iz čitave instrustrije a posebno iz domena investiranja, procene, ritejl i office segmenta, učešćem u on-line konferencijama, panelima i diskusijama imaju pred sobom težak zadatak sagledavanja svih aspekata krize i pronalaženja globalnog rešenja, uz sveobuhvatno sagledavanje činjenica, predviđanja i široke slike koje pouke možemo da izvučemo iz situacije u kojoj smo se zadesili i kako da se pripremimo za buduće trendove.

Marija Urban, menadžer biznis planiranja, Novaston Asset Management
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.