Izvor: Radio 021 | Četvrtak, 27.02.2020.| 14:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Stambene zgrade umesto DES-a i proširenje Betanije i vrtića u Novom Sadu

Dečija ustanova dole, višeporodično stanovanje levo, zona izgradnje objekta desno, braon (Foto: Grad Novi Sad / javni poziv / screenshot)
Gradska uprava Novi Sad je do 9. marta na rani javni uvid stavila izmene Plana detaljne regulacije blokova između ulica Novosadskog sajma, Mičurinove, Bulevara kralja Petra I i Branimira Ćosića i to tri lokacije: kompleks fabrike DES koji ima površinu od 0,93 hektara, Betanija sa 2,2 hektara i vrtić od 0,4 hektara.

Dosadašnji planovi su predviđali da se iseli postojeći kompleks DES-a, koji je tu decenijama, i da na njegovom mestu budu izgrađene stambene zgrade. U te planove spadaju i generalni plan koji je predvideo zgrade do maksimalno četiri sprata sa potkrovljem, ali i detaljni plan za trospratnice sa potkrovljem.

Prema istim dokumentima za kompleks Betanije i vrtić u Marodićevoj ulici je ostavljen prostor za proširenje.

Urbanisti sada predlažu da se na mestu DES-a sagrade četvorospratnice sa potkrovljem, što je povećanje za jedan sprat u odnosu na dosadašnja rešenja. U kompleksu će biti dozvoljena zauzetost površine od 40% i gradnja oko 100 stanova sa obavezom obezbeđivanja dovoljno prostora za parkiranje, kao i izrada urbanističkog projekta.

Urbanisti predlažu da bude minimalno 25% zelenih površina u okviru novog kompleksa zgrada.

Prema planu koji je na javnom uvidu u okviru kompleksa Betanije predviđa se rušenje postojećeg prizmenog objekta i proširenje kompleksa ka ulici Slobodana Bajića gradnjom trospratne zgrade namenjene gradskom porodilištu sa neonatologijom.

Za vrtić u Marodićevoj ulici se predviđa proširenje do visine od jednog sprata i dogradnja, tako da ima kapacitet od 270 dece.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.