Izvor: Radio 021 | Sreda, 26.02.2020.| 13:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

Moguća promena granica zaštićene zone Petrovaradina radi gradnje poslovno-stambenih objekata

Petrovaradin
Područje Trandžamenta, prethodno predviđeno za sportski centar ili tematski park, moglo bi u budućnosti da postane opštegradski centar sa stambenim i poslovnim zgradama, saznaje 021.

Kako se navodi u uvodnim uslovima za Generalni urbanistički plan Novog Sada do 2030. godine "za područje na delu ciglane Trandžament, koje je važećim Planom predviđeno za sportski centar, postoji interes da se uz poštovanje režima zaštite Nacionalnog kulturnog dobra Petrovaradinske tvrđave planira za namenu opštegradskog centra".

Inače, Trandžament se nalazi u zoni zaštićene kulturno-istorijske celine Petrovaradinske tvrđave sa podgrađem, ali novosadski urbanisti su i za ovo pronašli rešenje.

Kako je za 021 potvrđeno u Ministarstvu kulture, valorizacija Petrovaradinske tvrđave povučena je na ponovno razmatranje od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada. Iako to ne znači da je sama zaštita povučena, najverovatnije će se menjati granice zaštićenog područja kako bi se omogućila izgradnja na području koje je trenutno zaštićeno.

U gradskom Zavodu za zaštitu spomenika kulture, pak, tvrde da valorizacija nije povučena, već da je povučen "Predlog odluke o utvrđivanju mera zaštite prostorno kulturno-istorijske celine tvrđave sa podgrađem i o utvrđivanju zaštićene okoline sa merama zaštite".

Kako u Zavodu kažu za 021, ovaj predlog je prvi put poslat republičkom Zavodu za zaštitu spomenika kulture još 2015. godine, a isti je upućen Vladi Srbije tek 2018. godine.

Inače, na ovom području se nalaze uglavnom livade zarasle u korov i denivelisani teren, koji je nastao nakon iskopa zemljišta za nekadašnju Ciglanu Sloga.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.