Izvor: Gradnja.rs | Nedelja, 23.02.2020.| 09:59
Izdvojite članak Odštampajte vest

Industrijska zona Raške kao grad po meri pešaka

(Foto: Gradnja / Studija transformacije dela industrijske zone grada Raške; master rad Strahinje Banovića)
Tema studije transformacije dela industrijske zone grada Raške u "grad po meri pešaka", kao i sam zadatak master teze Strahinje Banovića, pod mentorstvom prof. dr Darka Rebe, imao je cilj da pokaže kako dobro urbano planiranje utiče na socijalizaciju stanovništva.

Izabrana lokacija nalazi se u industrijskoj zoni naselja Raška, okrenuta širom stranom prema magistralnom putu koji povezuje Novi Pazar, Kosovsku Mitrovicu i Beograd sa jedne strane i prema reci Ibar sa suprotne strane, celom dužinom. Objekti u neposrednom okruženju su spratnosti od P+1 do P+6+Pk, građeni u različitim periodima 20. veka, sa karakterističnim modernističkim kao i industrijskim stilom.

Planirana lokacija nalazi se u blizini glavnog mosta koji spaja Vlasovo i grad Rašku i u direktnom je kontaktu sa istim. Na udaljenosti je 300 metara od centra grada, tj. glavnog trga.

Koncept projekta obuhvata arhitektonsko urbanistički potez, koji će uticajem novokreiranog prostora aktivirati socijalizaciju, edukaciju i rekreaciju u ovom gradu. Na takav način će pokazati da se pešacima treba dati više površine na zemlji, a da se automobilski saobraćaj odvija ispod.

U zoni stanovanja su primenjeni objekti kolektivnog stanovanja jednaki po tipologiji, ali svaki različit i specifičan na svoj način, tako da predstavljaju jednu zanimljivu stambenu celinu, koja će biti prepoznatljiva po svom jedinstvu u različitosti.

Što se tiče zone za edukaciju, ona sadrži studentski kampus Dolina jorgovana, a kao najbitniji objekat tu se nalazi Umetnička akademija.

U delu rekreacije kreirani su tereni za fudbal, tenis, otvoreni bazeni itd., za letnje sportove, kao i adrenalin parkovi. Zimi se organizuju škola klizanja, šaha itd…

Primenom principa održive arhitekture implementiranjem zelenila (stabla jorgovana), a i preko sistema za sakupljanje kišnice, koja se može koristiti za sanitarnu vodu, štiti se pijaća vodu, koja važi za jednu od najčistijih u Srbiji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.