NavMenu

Švajcarska pomaže popis nepokretnosti u 35 opština u Srbiji

Izvor: Beta Nedelja, 23.02.2020. 09:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Marija Kambić)Ilustracija
Švajcaraska vlada finansira popis nepokretnosti u 35 opština u Srbiji, u okviru programa "Reforma poreza na imovinu", saopšteno je iz ovog programa.

Trenutno je u 13 opština angažovano 36 popisivača nekretnina, a u ostale 22 opštine popis će početi tokom marta, najavila je stručnjak švajcarskog programa Jelena Holcinger.

Plan je da se ceo posao završi do kraja ove godine i da što je moguće više nekretnina bude u sistemu poreske evidencije.

- U prethodne tri godine radili smo sa 44 opštine u celoj Srbiji, na ažuriranju baze podataka o nekretninama, a pet najboljih nagradili smo i sa milion franaka. Iako nagradnog fonda više nema, veliki broj njih ipak je tražio da se popis nepokretnosti nastavi, jer su svesni koliko je porez na imovinu važan za opštinske budžete - rekla je ona.

Procene su, kako je ukazala, da u zavisnosti od opštine do opštine, ima od 10% do 30% nekretnina koje su van poreske evidencije.

Sve opštine koje su bile u programu "Reforma poreza na imovinu" povećale su procenat naplate tog poreza i nijedna od njih nije podigla iznose poreza, navodi se u saopštenju.

Vranje je u 2019. godini od poreza na imovinu naplatio 235 miliona dinara, što je za 36% više nego prethodne godine, a u Ćupriji je na ime ovog poreza naplaćeno 158 miliona, što je u odnosu na 2018. godinu uvećanje za 35%.

U Kraljevu je porez na imovinu prošle godine doneo 309 miliona dinara, i to je povećanje od 12% u odnosu na godinu pre, dok su u Topoli naplatu ovog poreza podigli za 9%, odnosno 72 miliona dinara ukupno.

- U prvom ciklusu na terenu je radio 321 popisivač i evidentirano je oko 100.000 novih nekretnina - tvrdi Jelena Holcinger.

Prema iskustvu švajcarskog programa, najveći problemi sa kojim se opštine susreću kada je reč o porezima na imovinu su neprijavljivanje kvadrature kao i promene na vlasništvu, kao što su na primer, prodaje ili ostavinska rešenja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.