Izvor: Beta | Nedelja, 23.02.2020.| 09:24
Izdvojite članak Odštampajte vest

Švajcarska pomaže popis nepokretnosti u 35 opština u Srbiji

Ilustracija (Foto: Marija Kambić)
Švajcaraska vlada finansira popis nepokretnosti u 35 opština u Srbiji, u okviru programa "Reforma poreza na imovinu", saopšteno je iz ovog programa.

Trenutno je u 13 opština angažovano 36 popisivača nekretnina, a u ostale 22 opštine popis će početi tokom marta, najavila je stručnjak švajcarskog programa Jelena Holcinger.

Plan je da se ceo posao završi do kraja ove godine i da što je moguće više nekretnina bude u sistemu poreske evidencije.

- U prethodne tri godine radili smo sa 44 opštine u celoj Srbiji, na ažuriranju baze podataka o nekretninama, a pet najboljih nagradili smo i sa milion franaka. Iako nagradnog fonda više nema, veliki broj njih ipak je tražio da se popis nepokretnosti nastavi, jer su svesni koliko je porez na imovinu važan za opštinske budžete - rekla je ona.

Procene su, kako je ukazala, da u zavisnosti od opštine do opštine, ima od 10% do 30% nekretnina koje su van poreske evidencije.

Sve opštine koje su bile u programu "Reforma poreza na imovinu" povećale su procenat naplate tog poreza i nijedna od njih nije podigla iznose poreza, navodi se u saopštenju.

Vranje je u 2019. godini od poreza na imovinu naplatio 235 miliona dinara, što je za 36% više nego prethodne godine, a u Ćupriji je na ime ovog poreza naplaćeno 158 miliona, što je u odnosu na 2018. godinu uvećanje za 35%.

U Kraljevu je porez na imovinu prošle godine doneo 309 miliona dinara, i to je povećanje od 12% u odnosu na godinu pre, dok su u Topoli naplatu ovog poreza podigli za 9%, odnosno 72 miliona dinara ukupno.

- U prvom ciklusu na terenu je radio 321 popisivač i evidentirano je oko 100.000 novih nekretnina - tvrdi Jelena Holcinger.

Prema iskustvu švajcarskog programa, najveći problemi sa kojim se opštine susreću kada je reč o porezima na imovinu su neprijavljivanje kvadrature kao i promene na vlasništvu, kao što su na primer, prodaje ili ostavinska rešenja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.