NavMenu

Sve više Beograđana seli se u Pančevo - Raste potražnja za novim stanovima, sve što se izgradi odmah se i proda

Izvor: Politika Ponedeljak, 17.02.2020. 17:27
Komentari
Podeli
(Ilustracija)Kao iz najboljih dana socijalističke izgradnje, u Pančevu se sve češće čuje sintagma "da je grad postao jedno veliko gradilište". Panoramu ulica prizemljuša, presecaju novoizgrađene zgrade, pa i čitavi kompleksi višespratnica. Sve to bi trebalo da zadovolji narasle apetite domaćeg življa, povratnika iz inostranstva, a najviše novopečenih Pančevaca, dojučerašnjih komšija iz prestonice.

- Potražnja je znatno porasla od kada je otvorena Severna poslovna zona, tu su i zaposleni stranci u rafineriji, a mnogo je i Beograđana koji sve više odlučuju da se ovde nastane. Potražnja za novim stanovima je skočila, a ponuda nikakva, jer sve što nikne odmah se i proda - kaže za Politiku, Aleksandar Nikolić, agent za posredovanje u prometu nekretnina i zakup nepokretnosti, vlasnik agencije Trem 01, podvlačeći da "nervozu" na tržištu pojačava i taktiziranje, vlasnika "polovnih" stanova i kuća, koji čekaju procenjeni skok cena za 30%, kao i stambeni krediti po nižim kamatnim stopama i povraćaj PDV-a za kupovinu prvog stana.

Platežno jake prve komšije i radnici koji dolaze u južnobanatsko sedište su oživeli pijacu nepokretnosti. Najezda Beograđana može se objasniti, dodaje Nikolić, dramatično različitim cenama kvadrata u dva grada, pa iako su i ovde porasle gotovo za 50%, još uvek su znatno niže nego u beogradskom komšiluku, na jedva dvadesetak minuta od Pančeva.

Novogradnja cveta i u užem gradskom jezgru i na periferiji, cene novih kvadrata kreću se od hiljadu do nezabeleženih 1.400 EUR, a najviše se traže garsonjere, jednosobni i luks - stanovi velike kvadrature i oni u blizini jedinog šoping mola, jer se "sve tamo dešava". Novi kupci imaju i nove liste prioriteta. Sve manje se, recimo, ceni fiksni telefonski priključak, a više gledaju godina gradnje i neophodna ulaganja, spratnost i ima li lifta, parking mesta, kablovske pokrivenosti, održavanja i obezbeđenja objekta...

Ni do iznajmljene stambene jedinice u Pančevu nije lako doći. I tu je vidan značajan skok zakupnina, pa je od nekadašnjih stotinak, sada teško naći stan ispod 150 EUR, a za velike kvadrature rentiranje dostiže i 250 EUR mesečno, plus dažbine i zato i jednih i drugih, u ponudi gotovo i da nema.

Beogradske komšije iz redova umetnika, najčešće glumci, univerzitetski profesori, intelektualci u penziji, "otkrili" su i pančevačku okolinu u potrazi za seoskom idilom, ali i veoma jeftinim nekretninama u ovom delu Banata. Kuće na periferiji Dolova, Ivanova, Starčeva, Crepaje, vikendice, naročito uz jezera, rečne tokove i u Deliblatskoj peščari, mogu se pazariti od 5.000 do najviše 25.000 EUR.

Dok se za kvarat u nekim delovima glavnog grada mora dati i nekoliko hiljada evra, to je ovde "jedva" preko prosečnih hiljadu. Zbog toga, ali i zbog nižih troškova života, odsustva saobraćajnih gužvi i činjenice da se do centra prestonice stiže brže nego iz pojedinih prigradskih naselja, Beograđani sve češće prelaze Dunav i postaju Pančevci.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.