NavMenu

Ambiciozni planovi za uređenje Požarevca - Nova naselja, škole, vrtići, ambulante, pešačka zona...

Izvor: eKapija Četvrtak, 06.02.2020. 19:15
Komentari
Podeli
Plan namene (Foto: Nacrt Plana generalne regulacije Požarevac 1)Plan namene
Grad Požarevac stavio je na javni uvid nacrt Plana generalne regulacije Požarevac 1 i izveštaj o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu. Granicom Plana obuhvaćen je najveći deo kontinualno izgrađene i naseljene površine grada Požarevca, uključujući celu užu i širu centralnu gradsku zonu.

Osnovni ciljevi izrade plana su utvrđivanje pravila prostornog uređenja, izgradnje i zaštite prostora kojim se između ostalog obezbeđuju kvalitetniji životni uslovi.

Novim planom su predviđene znatno veće površine za zelenilo, prostor za sport i rekreaciju, komercijalne i uslužne delatnosti.

Sve postojeće poljoprivredne površine bi trebalo da dobiju novu namenu, a površine pod vojnim kompleksima gotovo prepolovljene.

Možda i najznačajnije promene koje se planiraju u ovom planu odnose se na celine kasarne i vežbališta "Sopot" i poljoprivrednog imanja "Zvezda" koje će dobiti potpuno drugačiju namenu, prenosi portal boom93.

Škole i domovi učenika

Imajući u vidu da postojeće škole ne ispunjavaju normative, a radi dostizanja standarda i normativa potrebnog školskog prostora za rad u jednoj smeni moguća je izgradnja škole većeg kapaciteta, ili osmorazredne škole u zoni formiranja novog naselja (vojni kompleks "Sopot").

Objekti učeničkog standarda će se i dalje razvijati na postojećoj lokaciji (Tulba) uz mogućnost proširenja kapaciteta na osnovu posebnih programa Dom učenika Poljoprivredne škole "Sonja Marinković". Planirano je proširenje smeštajnih kapaciteta i izgradnja sportske sale na postojećoj lokaciji.

Kultura

Planom se ne predviđaju lokacije/kompleksi za izgradnju novih specijalizovanih institucija kulture, koje se mogu graditi na svim površinama planiranim za kompatibilne namene.

Zdravstvo

Planom se predviđa izgradnja dodatnih kapaciteta primarne zdravstvene zaštite – dve Ambulante. Trebalo bi da se nalaze u okviru zone gde se predviđa nova stambena izgradnja većeg obima u severnom delu obuhvata Plana (vojni kompleks "Sopot") i severozapadnom delu obuhvata Plana (poljoprivredno imanje "Zvezda").

Vrtići

Nove dečje ustanove planirane su van centralne zone grada, što će omogućiti rasterećenje postojećih i ravnomernija pokrivenost ovim objektima u odnosu na gravitaciono podruje.

U skladu sa procenjenim brojem korisnika, planirano je da se postojeća mreža objekata upotpuni izgradnjom još dva nova objekta predškolskih ustanova sa kompleksima na prostoru Sopota i Zvezde. Na prostoru imanja Zvezda bi trebalo da se nađe i centralna kuhinja vrtića, dok bi za jaslene grupe trebalo da se renovira deoobjekata stare kasarne na južnom delu obuhvata plana.

Socijalna zaštita

Na lokaciji u neposrednoj blizini Centra za socijalni rad planirana je izgradnja Doma za stara lica na parceli površine oko 40 ari. Na istoj lokaciji, susedna parcela površine oko 20 ari, namenjena je za izgradnju objekta Centra za socijalni rad ili izgradnju dnevnog centra za stara lica i prostora za Centar za socijalni rad.

Lokacija u ulici Svetislava Uroševića namenjena je za izgradnju Doma za stara lica većeg kapaciteta (70-100 korisnika) i dnevnog centra i kluba za stare. Na lokacijama u zonama planirane stambene izgradnje (vojni kompleks "Sopot" i poljoprivredno imanje "Zvezda"), uz planirane ambulante planirani su dnevni centri i klub za stare.

Zelene površine

Planom se predviđa oko 32 hektara novih zelenih površina.

Na Čačalici je predviđeno očuvanje postojeće kvalitetne vegetacije i njeno podmlađivanje u skladu sa prostornim mogućnostima i pejzažnim uređenjem, izbegavanjem invanzivnih i alergenih vrsta.

Prilikom rekonstrukcije spomen parka potrebno je sačuvati matricu staza adekvatno stilu uređenja. Uvođenje površina za komunikaciju koje nisu postojale u spomen parku je dozvoljeno pod uslovom da ne narušava osnovni stil uređenja.

Uvođenje vrtno-arhitektonskih elemenata koji nisu postojali u spomen parku je dozvoljeno pod uslovom da ne narušavaju osnovni stil uređenja. Ograđivanja i vrstu ograde uskladiti sa stilom pejzažnog uređenja spomen parka. Spomen park je potrebno opremiti standardnom infrastrukturom i sistemom za zalivanje.

Za etno park "Tabana" vrsta i karakter postojećih sadržaja, namena i priroda prostora u celosti predstavljaju opšte merilo vrednosti, koje ne sme biti narušeno planiranjem i uređenjem, Očuvanje prirodnih vrednosti i konfiguracije terena se podrazumevaju.

Šumu obnoviti i dopuniti zasadima kvalitetnog drveća i zaustaviti proces degradacije staništa zakorovljavanjem. Sanirati otpadne vode u kompleksu "Tabana" uz odgovarajuće pejzažno uređenje celog kompleksa.

U cilju rekreativnog korišćenja, park šumu adekvatno urediti i opremiti. Može da sadrži izletnički deo, zonu sa uređenim prostorima za fizičku rekreaciju, a mali deo šume može biti parkovski uređen.

Trasa bivše pruge uskog koloseka Dubravica-Požarevac planira se kao zeleni rekreativni koridor u kome je zabranjena izgradnja, sa pešačko-biciklističkim stazama i punktovima-odmorištima/dečjim igralištima.

Nove saobraćajnice

Nova saobraćajnica koja bi sa postojećim saobraćajnicama činila prsten na pravcu između ulica Zmaj Jovina i Zabelska (Dunavska), Zabelske i Vojske Jugoslavije, Vojske Jugoslavije i puta za Veliko Gradište. Njena ukupna dužina na području GUP-a bi iznosila oko 4,15km. Planirana ulica na delu između Zmaj Jovine i Zabelske ulice se prostire uz industrijsku prugu Požarevac – Zabela iznosi sa regulacijom od 11,5 metara.

Deonica nove ulice između Zabelske (Dunavske) i ulice Rasadničke, ovim planom je nešto modifikovana u odnosu na GUP zbog postojeće izgrađenosti objekata. Ostale deonice nove ulice uglavnom se po pravcu poklapaju sa trasom planiranom GUP-om, uz sitne korekcije koje se odnose na poštovanje postojeće parcelacije ili izgrađenost na terenu. Kada je u pitanju poprečni profil, ovim planom je predložena preraspodela elemenata unutar regulacione širine tako da je planiran jednostrani umesto obostranog zelenila i jednostrana dvosmerna biciklistička staza. U istočnom delu nove ulice (između puta za Veliko Gradište prema ulici Svetislava Uroševića) predložena regulaciona širina iznosi 17m.

Još jedna nova ulica je veza između ulica Rade Slobode i gradske obilaznice. Ova saobraćajnica predstavlja rekonstrukciju i produžetak postojeće ulice Skadarske, u dužini od oko 340 metara.

Postojeće ulice i biciklističke staze
Rekonstruisane postojeće ulice, trebalo bi da budu dovedene na viši funkcionalni nivo u skladu sa važećom regulativom, kao i u smislu dopune poprečnog profila (izgradnje zelenog pojasa, obostranih trotoara kao obaveznog elementa). Poseban cilj rekonstrukcije postojećih ulica je razvoj i favorizovanje biciklističkog saobraćaja kroz izgradnju biciklističkih staza koje će biti fizički izdvojene od kolovoza (najmanje denivelacija) ili, tamo gde je to širina omogućava, pretvaranje dela trotoarskih površina u biciklističke staze.

Pešačka zona u centru

Planira se pretvaranje centralne gradske zone u pešačku, u skladu važećim Detaljnim urbanističkim planom "Centar". Arhitektonsko-urbanističko rešenje trebalo bi da bude rezultat javnog konkursa. Realizacija pešačke zone može biti fazna.

Parking prostori

Planiraju se novi javni parking prostori: zapadno od Ulice Rade Slobode (preko puta groblja), u bloku Starog groblja, na površini od oko 300 m2 i sa kapacitetom minimalno 160 parking mesta, u koridorima ulica u okruženju Opšte bolnice, u okviru regulacija Vardarske, Lole Ribara i drugih ulica u kojima širina to omogućava.

Planom se predviđa mogućnost izgradnje javnih parking garaža, u svim oblicima svojine, na lokacijama koje se trenutno koriste kao zvanični ili neformalni parkinzi - kod zelene pijace "Krug", kod zgrade Načelstva, na Pionirskom trgu, u Takovskoj ulici, preko puta hotela "Dunav", u Sinđelićevoj ulici, kod robne kuće i na uglu Šumadijske i Bosanske ulice.

Sve parking garaže planiraju se kao podzemne, osim u Sinđelićevoj ulici koja se planira i kao nadzemna.

Staro groblje

Planirano je manje proširenje Starog groblja prema istoku, za oko 0,86 ha. Planira se otvaranje još jednog ulaza u Staro groblje, prema Ulici Rade Slobode, odakle bi bila ostvarena veza sa novoplaniranim parkingom u bloku.

Javni uvid u nacrt plana traje do 5. marta, do kada fizička i pravna lica mogu dostaviti primedbe na dokument.

Javna prezentacija plana generalne regulacije održaće se 13. februara u 10 časova u sali skupštine grada.

Plan je izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.