Izvor: eKapija | Četvrtak, 06.02.2020.| 13:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zakupce u Beogradu sve više privlače rekonstruisani kancelarijski prostori - Spoj tradicije i modernog na Bulevaru, u Resavskoj, Makedonskoj... (FOTO)

Resavska 31
Poslednjih godina svedoci smo konstantnog porasta potražnje za kancelarijskim prostorom u Beogradu, pogotovo prostora A klase, u kojima se danas nalaze brojna predstavništva velikih domaćih i internacionalnih kompanija. Uži centar grada oduvek je veoma lokacijski atraktivan, dok je prethodnih godina upravo u tom delu zabeležen negativan odnos ponude i potražnje, pri čemu je Novi Beograd zabeležio rekordan trend rasta.

Ovako za eKapiju govori Marija Drakulić Šebez, marketing direktor kompanije Marera Properties, čija je delatnost investiranje u nekretnine i nabavka, razvoj, iznajmljivanje i upravljanje komercijalnim nekretninama.

Kako dodaje, stopa trenutno raspoloživog prostora u Beogradu iznosi 3,5%, što jasno sugeriše da potražnja za kancelarijskim prostorom postoji, i da prevazilazi kako postojeće kapacitete, tako i kapacitete najavljenih projekata.

- Gotovo svi poslovni centri u našem portfoliju, poput Resavske 31, Bulevara 28, Bulevara 79, beležili su ogromno interesovanje od prvog momenta akvizicije, dok su već u periodu rekonstrukcije zatečenog stanja u potpunosti uspešno izdati i popunjeni, što dalje govori o nedostatku i istovremeno potražnji atraktivnih kancelarijskih prostora, na gradskim, urbanim lokacijama - kaže Drakulić Šebez.

Napominje i da je otvaranjem Kalemegdan Business Centra, krajem prošle godine, tržište kancelarijskog prostora u centru Beograda dobilo više od 21.500 m2 prostora A klase, pri čemu je i ovaj objekat u potpunosti izdat tokom perioda njegove rekonstrukcije:

- Rekonstrukcija ovog objekta za nas nije predstavljala lak zadatak. Zgrada je svojevrstan arhitektonski dragulj i kulturno dobro, pri čemu je gotovo svaki segment izrade ovog projekta za nas bio veliki izazov. Kada samo zamislite ukupnu površinu objekta, odmah se nameću pitanja oko praktične primene prostora, ali se danas upravo time ponosimo, kako i mi, tako i stanari zgrade.

Različite delatnosti i osobenosti posla sa sobom nose i različite zahteve. Razgovarali smo sa Marijom Drakulić Šebez i o tome kako se klijenti odlučuju za određeni prostor, odnosno šta je presudno u njihovoj odluci. Kako kaže, u pitanju je veliki broj faktora koji doprinose odluci, zavisno od samih potreba klijenata.

- U trenutku kada određena kompanija prepozna potrebu za promenom poslovnog prostora, odmah počinju i da procenjuju trenutne i buduće zahteve koje će imati od poslovnog prostora, što u smislu kapaciteta, a što u smislu organizacije prostora. Sigurno je da kvalitet i fleksibilnost prostora imaju veoma važnu ulogu pri odabiru idealnog rešenja, zbog čega su naši kancelarijski prostori osmišljeni i ujedno dizajnirani da osiguraju i omoguće maksimalnu funkcionalnost i efikasnost svojim zakupcima. Za potencijalne zakupce postoji nekoliko opcija kada je opremanje samog prostora u pitanju, pri čemu se trudimo da realizujemo gotovo svaki zahtev budućeg korisnika - kaže sagovornica.
Bulevar 28 - enterijer

Iako je u Beogradu prisutan pravi "bum" kada je reč o visokogradnji, Marera Properties je izazov pronašla u rekonstrukciji. Kako navodi Marija Drakulić Šebez, sam proces rekonstrukcije ima svoje specifičnosti, pri čemu pruža manje mogućnosti u odnosu na proces izgradnje, dok ujedno zahteva da se sve istovremeno uklapa i prilagođava postojećem stanju:

- Upravo u tome mi vidimo izazov, a ujedno i način da izrazimo svoju jedinstvenu ponudu tržištu, posebno sada, kada iza nas stoji nekolicina velikih, ali i značajnih projekata rekonstrukcije.

Dodaje da su funkcionalnost prostora i realizacija punog potencijala imperativ, kako bi kompanije u efikasno planiranom radnom prostoru bile u prilici da realizuju svoje potencijale i ostvare uspeh.

- Svaka nova akvizicija prilagođava se pojedinačnim ciljevima, dok ono što je zajedničko svim našim objektima je instistiranje na kreiranju modernog, prostora, jedinstvenog dizajna, budući da su današnji zahtevi usmereni ka izražavanju kreativnosti i kreiraju stimulativnog radnog okruženja - ističe sagovornica eKapije.

Kada su krenuli u projekat rekonstrukcije sadašnjeg Kalemegdan Biznis Centra, dodatni zadatak bio je očuvanje izgleda fasade, budući da ova zgrada predstavlja kulturno dobro.

- Danas, ona predstavlja jedinstveni spoj tradicije i modernog, a njeni stanari u prilici su da rade u krajnje jedinstvenom i ujedno autentičnom ambijentu - dodaje Drakulić Šebez.

Kada je reč o lokacijama u Beogradu, sagovornica smatra da ima delove grada koji još uvek nisu iskoristili svoj puni potencijal.

- Ukidanjem pruge kroz Dorćol, spojiće se Dunavska ulica sa gradom, a takođe i Luka Beograd koja ima veliki stambeno-poslovni potencijal. Isto tako, uvođenjem metroa i izmeštanjem železničke stanice mnogi delovi grada koji sada ne izgledaju atraktivno, poput Makiškog polja ili zona fabrike BIP-a, dobiće na značaju - napominje.

Marera Properties trenutno radi na rekonstrukciji objekta na uglu Makedonske i Kondine ulice. To je poslednja u nizu akvizicija, koja je u fazi rekonstrukcije već u potpunosti izdata.

- Ovaj objekat ima oko 5.500 m2 i po svom završetku imaće potpuno nov izgled fasade, za koju je prethodno bilo potrebno dobiti odobrenje gradskog Zavoda za zaštitu spomenika. Po završetku radova, u budućem poslovnom centru M44, svoje poslovanje u tom objektu započinju dve velike inostrane kompanije koje svoje poslovanje vide u konvencionalnim kancelarijskim prostorima, kao i brend fleksibilnih kancelarija Desk&More - zaključuje Marija Drakulić Šebez.

Nagrada Grada Beograda za 2018. godinu

Bulevar 79

Arhitekte kompanije Marera Properties za projekat rekonstrukcije fasade poslovnog centra Bulevar 79 dobitnici su nagrade Grada Beograda za 2018. godinu za najbolje arhitektonsko rešenje u oblasti rekonstrukcije postojećih objekata.

Aleksandra Kekić


Fotogalerija
Marera Properties - rekonstrukcija kancelarijskog prostora

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.