NavMenu

U planu stambeno-poslovna zgrada od 10 spratova na Paliluli

Izvor: eKapija Četvrtak, 30.01.2020. 11:21
Komentari
Podeli
Idejno rešenje (Foto: Idejno rešenje Gramax)Idejno rešenje
Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Beograda oglasilo je javnu prezentaciju urbanističkog projekta za izgradnju stambeno-poslovnog objekta Gramax. Blok u okviru kojeg se nalazi prostor obuhvaćen projektom oivičen je Cvijićevom, Poenkareovom i Porečkom ulicom, kao i Ulicom Vatroslava Lisinskog. Postojeći prizemni objekat koji se nalazi na prostoru predviđen je za uklanjanje, a idejnim rešenjem predviđena je gradnja zgrade na 10 spratova.

Kako se navodi u projektu, reč se o izuzetno vrednoj lokaciji u smislu urbanističkih preduslova, te je bilo neophodno pažljivo analizirati planiranu intervenciju u ovom prostoru.

Blok u okviru koga se nalazi prostor, zajedno sa okolnim blokovima, predstavlja veoma važnu komponentu šireg centra grada Beograda. Stoga je, kako se navodi, predviđena gradnja reprezentativnog stambeno-poslovnog objekta visokog standarda spratnosti 4Po+Pr+9+Ps, sa tri pešačka i jednim kolskim pristupom.

Idejnim arhitektonskim rešenjem projektovane su dve)funkcionalno nezavisne celine - komercijalni prostori i stambene jedinice. Predviđena je gradnja 54 stana koji su smešteni od prve etaže (I) do povučene etaže (Ps). Takođe projetovana su i dva komercijalna prostora koji su smešteni na etaži prizemlja (Pr) i na delu prve etaže (I).

U okviru podzemne garaže planirano je ukupno 75 parking mesta, od čega je pet namenjeno osobama sa invaliditetom. Projektovano je 1,1 parking mesto po jednoj stambenoj jedinici i jedno parking mesto na 60 m2 u poslovnom prostoru.

Objektaj je projektovan kao energetski efikasan, a osim centralizovanog način zagrevanja objekta, predviđeno je i korišćenje raspoloživih vidova obnovljive energije za zagrevanje i hlađenje objekata, kao što su hidrogeotermalna energija (ugradnja toplotnih pumpi) i solarna energija (postavljanje fotonaponskih solarnih ćelija i solarnih kolektora na krovnim površinama).

Nosilac izrade urbanističkog projekta je Privredno društvo Bureau Cube Partners iz Beograda, a investitor PD. C.M.C. Gramax d.o.o iz Aranđelovca.

Javna prezentacija Urbanističkog projekta održaće se u zgradi Gradske uprave grada Beograda od 5. do 12. februara 2020. godine.

I. M.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Iznad prestonice leteo najtiši avion na svetu - Embraer u Beogradu predstavio svoj E195-E2

Najnoviji avion kompanije Embraer E195-E2 juče je u Beogradu imao svoj demonstracioni let kome su prisustvovali predstavnici srpske nacionalne avio-kompanije Air Serbia, Vlade Republike Srbije, avio-industrije i medija. Bila je to prilika da se ključne zainteresovane strane upoznaju sa inovativnim dizajnom, udobnošću i operativnom produktivnošću najsavremenijeg embraer aviona E2. To je najefikasniji i najtiši uskotrupni avion na svetu,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.