Izvor: eKapija | Ponedeljak, 27.01.2020.| 16:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

Na Vračarskom platou niču novi stambeni blokovi - U Mutapovoj će se graditi stanovi na 4.000 m2

(Foto: Urbanistički zavod Beograda/printscreen PDR)
Na Vračarskom platou uskoro bi mogla da nikne nova stambena zona. Reč je o području uz Mutapovu ulicu od broja 9 do 31, na kojem je, prema Nacrtu izmena i dopuna Plana detaljne regulacije, na dve građevinske parcele površine око 330 m2 i 440 m2 predviđena gradnja blokova za višeporodično stanovanje.

Kako je navedeno u dokumentaciji, površina obuhvaćena planom iznosi oko 0,35 hektara, dok je ukupno u obuhvatu plana 3,5 hektara.

Shodno planu, bruto razvijena građevinska površina (BRGP) stanovanja biće 11.752 m2 u odnosu na postojeću od 7.634 m2. Ukupan planirani broj stanova je 147, planirani broj stanovnika 426, a broj zaposlenih 110.

Izgradnja je planirana na dve građevinske parcele, a na svakoj od njih dozvoljena je gradnja jednog objekta. U prizemlju svih objekata obavezni su komercijalni sadržaji.

Maksimalna visina venca objekta je 18 metara. Preporuka Plana je da objekti budu isprojektovati u duhu savremene arhitekture. Preporučuje se i ozelenjavanje krova stambenog objekta, kao i vertikalno ozelenjavanje fasada.
Mutapova ulica
Mutapova ulica (Foto: Google Maps/screenshot)

Kada je reč o parkiranju, planirana je gradnja garaža, a svakom stanu pripadaće 1,1 parking mesto. Jedno parking mesto dolazi na 60 m2 poslovnog prostora, na 50 m2 neto prodajnog prostora, kao i na dva stola sa po četiri stolice za ugostiteljske objekte.

Na ukupni broj stanovnika (276 postojećih i oko 150 planiranih) od oko 426, na teritoriji plana očekuje se oko 29 do 32 dece predškolskog uzrasta za koje treba obezbediti kapacitete. Broj novih stanovnika na obuhvaćenoj teritoriji je oko 150, a od tog broja je približno 10 desetoro dece.

Stoga je smeštaj dece predškolskog uzrasta iz novoplanirane populacije planiran u okviru jednog depandansa predškolske ustanove, u prizemlju objekta na jednoj od novoformiranih parcela.

Sistem grejanja u novim stambenim objektima biće daljinski, radi napajanja električnom energijom planira se izgradnja nove trafostanice, a u planu je i pristupna telekomunikaciona mreža polaganjem optičkog kabla do kuće.

Nacrt izmena i dopuna PDR za ovo područje, čiji je naručilac fizičko lice Smiljana Vuković, nalazi se na javnom uvidu od 27. januara do 27. februara 2020. u zgradi Gradske uprave Beograda.

Smiljana Vuković je, prema podacima APR-a, direktor firme SRV Logistika doo Beograd (Vračar).

Plan je izradio Urbanistički zavod Beograda.

B. P.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.