Izvor: Gradnja.rs | Petak, 10.01.2020.| 11:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

Prošle godine u Novom Sadu 200 aktivnih gradilišta stambene novogradnje - Veći broj u 2020.

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Roman023_photography/shutterstock.com)
Radove koji su obeležili prethodnu godinu u Novom Sadu, kao i projekcije za ovu godinu, predstavio je portal Gradnja.

Kako navode, godina će biti upamćena po radovima na saobraćajnoj infrastrukturi, od kojih su najupečatljiviji novi bulevari: Sentandrejski, Bulevar Jovana Dučića i Bulevar Bate Brkića. Ne treba zaboraviti ni rekonstrukciju Bulevara despota Stefana, izgradnju biciklističkih staza i završetak radova na pristupnim saobraćajnicama drumsko-železničkog mosta.

U samoj završnici su i kapitalni projekti poput Naučno-tehnološkog parka, nove zgrade Radio-televizije Vojvodine i Muzičko-baletske škole.

Međutim, izostala je izgradnja mnogih kapitalnih objekata kao što je Palate pravde, Naučni Institut BioSens, novi gradski stadion i Klinički centar Vojvodine, pa se u tom pogledu ništa novo nije dešavalo.

U 2019. godini zabeležili su ukupno 200 aktivnih gradilišta stambene novogradnje. Od toga je 98 aktivno iz prethodnih građevinskih sezona, a 102 su započeta tokom 2019. godine. U ta gradilišta ubrojano je i 15 stambeno-poslovnih kompleksa. Prosečan broj stanova po zgradi je 37, što je više u odnosu na 2018. godinu.

Neosporna je intenzivna građevinska aktivnost na prostoru Novog Sada, čemu svedoče 102 započeta gradilišta sa oko 4.200 stanova.

Na osnovu operativnih podataka i praćenja obima građevinske aktivnosti na prostoru grada, portal procenjuje da će u 2020. godini biti aktivno 205 gradilišta stambene novogradnje, pod uslovom da se nastave povoljni faktori koji su doveli do trenda linearnog rasta u ovom sektoru.

Izgradnja mnogih projekata najavljena je za predstojeću sezonu, počev od infrastrukturnih preko objekata javne namene, stambenih kompleksa pa sve do novih mostova. Očekuje se dalje širenje grada na prostoru Jugovićeva, a mogu se načuti i priče o ambicioznim planovima na sremskoj strani grada.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.