Izvor: eKapija | Četvrtak, 09.01.2020.| 15:35
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pored kompleksa Airport City gradiće se Airport Garden - Na 14.000 m2 zemljišta u planu stambeni "meandar" i hotel

(Foto: Urbanistički plan/Page consortium)
U novobeogradskim blokovima 64 i 65, u blizini kompleksa Airport City uskoro bi mogao da nikne stambeno-poslovni kompleks sa hotelom.

Urbanističkim planom, za čiju izradu je zahtev podnela projektantska firma Page consortium doo iz Beograda, u ime investitora projekta, kompanije Airport Garden doo iz Novog Beograda, predviđena je gradnja na dve parcele površine gotovo 14.000 m2, na mestu nekadašnjeg industrijskog kompleksa FOB (Fabrika odlivaka Beograd).

Kako piše u dokumentu, osnovna namena površina predviđena je za gradnju mešovitih gradskih centara, koji podrazumevaju kombinaciju komercijalnih i stambenih sadržaja.

Na prvoj parceli gradiće se stambeno-poslovni kompleks u obliku meandra i biće sastavljen od 8 lamela u nizu. Na drugoj parceli biće izgrađen hotel i još jedan stambeno poslovni objekat.

Planirana gradnja je predviđena u fazama, a pored gradnje mešovitog gradskog centra i hotela, biće posla i kada je reč o saobraćajnoj mreži, s obzirom da je postojeća sastavljena od internih saobraćanica nekadašnjeg industrijskog kompleksa.

Zelene površine zauzimaće najmanje 50% budućeg kompleksa, a planom je predviđeno i ozelenjavanje ravnih krovova objekata.

- Planirane zelene površine biće multifunkcionalne i obuhvatiće i dečja igrališta, kao i prostor za sedenje i odmor i vodene površine - navodi se u urbanističkom planu.

Kada je reč o parkiranju, ono će biti rešeno izgradnjom podzemne garaže ili parkinga na otvorenom.

U planiranim objektima su predviđeni sistemi hladne i tople sanitarne vode, cirkulacije tople vode za hotel, vode za zalivanje zelenila, kao i unutrašnje i spoljne hidrantske mreže. Parcele trenutno nemaju uličnu kanalizacionu mrežu na koju bi se priključile kišne i fekalne otpadne vode.

U delu snabdevanja električnom energijom navedeno je da su za napajanje planiranog stambeno-poslovnog kompleksa i hotela predviđene tri transformatorske stanice, čije priključenje će, pak, biti moguće tek nakon izgradnje novih kablovskih vodova.

U planu je navedeno da je neophodno i povećanje kapaciteta telekomunikacione mreže, a idejnim rešenjem planirani su, između ostalog, i sistem video obezbeđenja i sistem parking rampi.

U objektima je predviđen je sistem grejanja i hlađenja pomoću decentralizovanih toplotnih pumpi.

B. Petrović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE