Izvor: eKapija | Nedelja, 29.12.2019.| 17:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

Altina najzad postaje moderno urbano naselje - U planu gradnja stambeno-poslovnog kompleksa na 5 hektara

(Foto: PDR)
Obod zemunskog naselja Altina koji se severnim delom naslanja na naselje Nova Galenika, uskoro postaje pravo urbano naselje sa kompleksom sastavljenim od stambenih objekata i komercijalnih sadržaja.

Naime, nedavno usvojene Izmene Plana detaljne regulacije za Blok R2 naselja Altina, predviđaju na ovom području površine 5,3 hektara gradnju mešovitih gradskih centara, odnosno komercijalnih sadržaja sa stanovanjem (stambeni objekti sa komercijalnim sadržajima u prizemlju), kao i posebne zone komercijalnih sadržaja.

Naručilac izmene Plana detaljne regulacije je kompanija 3MP Solutions iz Novog Beograda, a nosilac izrade plana je beogradska projektantska firma PC Art.

U ovom delu Altine trenutno se nalazi samo manji broj komercijalnih sadržaja, a izmenama plana predviđeno je da u njoj niknu stambeni i poslovni prostori, sa garažom ili prostorom za parkiranje na otvorenom.

Na ovom području ne postoje javni objekti kao što su vrtići, škole i zdravstveni objekti, ali je njihova izgradnja takođe predviđena Planom detaljne regulacije za stambeno naselje Altina. Konkretno, moguća je gradnja 4 vrtića, 3 osnovne škole, zdravstvenog centra, kao i socijalnog centra i doma starih.

Takođe će biti izgrađene i prustupne saobraćajnice, kao i sekundarna kišna i fekalna kanalizaciona mreža i toplovodna i polietilenska distributivna gasovodna mreža, s obzirom da je blok R2 planiran za gasifikaciju i toplifikaciju i priključenje na sistem daljinskog grejanja.

Planom nisu predviđene javne zelene površine, ali u okviru zone mešovitih gradskih centara u planu je najmanje 40% zelenih površina na ukupno 1,91 ha na koliko će se prostirati.

U drugom delu bloka površine oko 1,92 ha, planiranom za komercijalne sadržaje, takođe su predviđene zelene površine, na minimum 30% područja.

Kako je navedeno u planu, očekivani efekti planiranja gradnje u ovom delu Altine su povećanje atraktivnosti područja, kao i zaokruživanje prostorne transformacije ovog dela grada.

B. Petrović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.