NavMenu

Plan detaljne regulacije između ulica Kumodraške, Milisava Đurovića, SMT-a, Nove 1, Đure Mađerčića, Vojvode Stepe, Ljube Vučkovića i kompleksa kolektivnih objekata uz ulicu Ljube Vučkovića - Opština Voždovac

Izvor: eKapija Četvrtak, 12.11.2009. 16:06
Komentari
Podeli

Plan je urađen na osnovu Odluke koju je donela Skupština grada Beograda na sednici održanoj 30.maja 2005. godine ("Službeni list grada Beograda", br. 11/05). Sastavni deo ove odluke je Program za izradu navedenog plana koji je uradio Urbanistički zavod
Beograda, krajem 2004. godine.

Povod za izradu Plana je neadekvatno i neracionalno korišćenje gradskog građevinskog zemljišta, nedovoljna infrastrukturna opremljenost i nepostojanje planske razrade za veći deo teritorije obuhvaćene ovim Planom.

Područje obuhvaćeno ovim Planom je površine 13.80 ha i nalazi se u izgrađenom tkivu opštine Voždovac na kraju prvog prstena oko centralne zone Beograda, neposredno uz planiranu saobraćajnicu, spoljnu magistralnu tangentu.

Ciljevi izrade Plana su: definisanje javnog interesa, infrastrukturno opremanje, definisanje pravila regulacije i parcelacije, uređenja i građenja, proširenje kompleksa Saobraćajnog fakulteta i dogradnja postojećeg objekta Centra za prihvatanje odraslih lica; izgradnja, remodelacija, sanacija stambenog tkiva; prilagođavanje privredne delatnosti sa neposrednimstam benim okruženjem; sanacija stanja mirujućeg sao -
braćaja i unapređenje postojeće saobraćajne mreže; funkcionalno i oblikovno unapređenje zelenih površina.

Namena i način korišćenja zemljišta

Zemljište u okviru granice plana je:

- Javno građevinsko zemljište
- Javne saobraćajne površine
- Javne zelene površine
- Zemljište za objekte javne namene
- Visoko školstvo - Saobraćajni fakultet
- Socijalna zaštita-gerontološki centar- Centar za prihvatanje odraslih lica
- Komunalni objekat - MRS

Ostalo građevinsko zemljište
- Zona A -višeporodično stanovanje sa delatnostima u kompaktnom gradskom bloku
- Podzona A1
- Podzona A2
- Podzona A3
- Zona B - individualno-porodično stanovanje sa delatnostima
- Zona V - komercijalne delatnosti sa stanovanjem
- Zona G - komercijalne delatnosti sa stanovanjem u kompaktnom bloku
- Zona D- privredne sa komercijalnim delatnostima

ZONA A – višeporodično stanovanje sa delatnostima u kompaktnom bloku

Planira se transformacija postojećeg stambenog tkiva u višeporodično stanovanje sa delatnostima u kompaktnom bloku pri čemu je odnos stanovanja i delatnosti – preko 80%: do 20%.

U prizemlju višeporodičnog stambenog objekta planirati lokale komercijalne, uslužne i ugos titeljskedelatnosti, kao i poslovne prostore kancelarijskog tipa.

U suterenskim i podzemnim etažama planirati garažu i tehničke prostorije.

Po tipologiji objekat je dvostrano uzidan.

U podzoni A1 zbog postojeće konfiguracije terena planira se garaža sa direktnim ulazom iz Omiške ulice i visokim prizemljem na koti maksimalno 2.5m iznad trotoara u Omiškoj. Spratnost objekata je G+VP+5.

U podzoni A2 zbog malih širina građevinskih blokova novoplanirani objekti su na regulaciono-građevinskoj liniji sa povučenim prizemljem, radi formiranja pešačke kolonade sa koje se pristupa lokalima u prizemlju. Spratnost objekata Su+VP+4.

U podzoni A3 su novoplanirani objekti sa minimalnom širinom fronta parcele ka Zlarinskoj 1 ulici od 25m i spratnosti Su+VP+5.

ZONA B –individualno – porodično stanovanje sa delatnostima


Postojeće spontano izgrađeno stambeno tkivo i do sada neizgrađeno zemljište planira se u individualno-poro dično stanovanje sa delatnostima. U cilju racionalnog korišćenja gradskog građevinskog zemljišta planirane saobraćajnice unutar bloka aktiviraće ne -
izgrađeno i zapušteno zemljište i daće mogućnost izgradnje individualnih stambenih objekata sa delatnostima. Po tipologiji planirani su objekti u nizu i u prekinutom nizu spratnosti P+2+Pk, pri čemu je građevinska linija 3m od regulacione linije. Parkiranje na pripadajućoj parceli.

ZONA V – komercijalne delatnosti sa stanovanjem


Planira se transformacija postojećeg izgrađenog tkiva (objekti servisiranja-održavanja vozila-teške mehanizacije u građevinarstvu) u novoplanirane objekte komercijalne delatnosti (sa mogućnošću stanovanja), spratnosti maksimalno P+6 prema spoljnoj ma gistralnoj tangenti (SMT-u). Spratnost objekata se kaskadno smanjuje ka središnjem delu bloka na P+5, do P+4 prema ulici Nova 2. Po tipologiji objekti su u nizu i prekinutom nizu. Parkiranje na pripadajućoj parceli.

ZONA G – komercijalne delatnosti sa stanovanjem u kompaktnom bloku


Predmetni prostor se nalazi između granica postojećih planova. Planiran je kao deo kompaktnog bloka definisanog Detaljnom urbanističkom planu poteza duž Ulice Vojvode Stepe i sa parametrima iz GP Beograda do 2021 za trgovačku ulicu. Obzirom da se nalazi uz novoplaniranu saobraćajnicu SMT definisanu Planom detaljne regulacije za saobraćajni potez ulice Borske do petlje Lasta, pretežna namena je komercijalne delatnosti sa stanovanjem u odnosu delatnosti: stanovanju, preko 51: do 49, pri čemu je stanovanje u višim etažama. U podzemnim etažama garažiranje za planirane kapacitete.

ZONA D – privredne sa komercijalnim delatnostima


Planom su obuhvaćena dva kompleksa namenjena privrednim delatnostima, pri čemu se jedan zadržava i ne planira se njegovo proširenje.

Postojeći kompleks u bloku 5 je uglavnom formiran, moguće su građevinske intervencije u cilju una pređenja tehnološkog procesa i kompatibilnih komercijalnih delatnosti do maksimalnih vrednosti urbanističkih parametara definisanih ovim planom, prema veličini građevinske parcele.

Kompleks je moguće realizovati jedinstveno sa više objekata na parceli, ili više manjih proizvodnih pogona, sve prema pravilima građenja i parcelacije datih ovim planom, spratnosti do P+3, maksimalne visine objekata do 12.0 m.

Planirani sadržaji proizvodnih pogona su iz kategorije A, B i (eventualno) V: pekarska i pos lastičarska proizvodnja, fabrike hleba i sl, elektrotehnička-kompjuterska proizvodnja i sl, manja skladišta građevinskog materijala, koja zadovoljavaju pravila zaštite životne sredine, takođe kompa tibilne ko mercijalne delatnosti u smislu prodajnog prostora i
administrativno poslovni prostor kao i mega marketi.

Zaštitni zeleni pojas je širine (samo) 5.0m, zbog velike denivelacije terena kompleksa i objekata u zoni B i nalazi se unutar komleksa ove zone.

Planirati pristup kompleksu iz ulica Milisava Đurovića i Kumodraške.

Parkiranje (garažiranje) za planirane kapacitete na pripadajućoj parceli.

*****

Investitor: DIREKCIJA ZA GRAĐEVINSKO ZEMLjIŠTE I IZGRADNjU BEOGRADA
Nosilac izrade: JAVNO URBANISTIČKO PREDUZEĆEURBANISTIČKI ZAVOD BEOGRADA

RUKOVODIOCI RADNOG TIMA:
Marina Božić, dipl.inž.arh.
Jasmina Đokić, dipl.inž.arh.

RADNI TIM:
Olga Stojković,dipl.inž.građ.
Igor Teofilović, dipl.inž.sao.
Vojislav Milić, dipl.inž.građ.
Neđeljko Peruničić, dipl.inž.el.
Zoran Mišić, dipl.inž.maš.
Ivan Miletić, dipl. inž. maš.
Nemanja Jevtić, dipl.inž.pejz.arh.
Ljubomir Fitljiković, dipl. ek.
Vesna Tahov, dipl.inž.geolog.
Jovica Tošić, dipl. inž. geod.
Ljiljana Bajc, dipl. inž.šum..pejz.arh
Aleksandra Vezmar, dipl. geograf
Snežana Stanković, dipl.ist.um.
Radmila Marković, dipl. soc.
Božidar Bojović, dipl. prost. planer
Nataša Rakočević, arh.tehn.

Saradnici
Ivan Mikeljević, tehn. prost. plan.
Jasna Jovanović, inž. građ.
Milica Utržen, građ. tehn.
Marija Petrović, arh.tehn.
Nikola Karanović, el. tehn.
Ljiljana Savković, građ. tehn.
Dijana Filipović, maš.
Irena Miladinović, građ.tehn.

RUKOVODILAC ODELjENjA ZA IZRADU I SPROVOĐENjE PLANOVA -JUGOISTOČNI
POTEZ: Zorica Romić-Alavantić, dipl.inž.arh.
DIREKTOR SEKTORA ZA SAOBRAĆAJ I KOMUNALNU INFRASTRUKTURU: Boško Vujić, dipl.inž.maš.
DIREKTOR SEKTORA ZA REGULACIONO PLANIRANjE: mr Nataša Danilović-Hristić, dipl.inž.arh.
DIREKTOR SEKTORA ZA STRATEŠKO PLANIRANjE I RAZVOJ: Marija Lalošević, dipl.inž.arh.
DIREKTOR: mr Žaklina Gligorijević, dipl.inž.arh.

izvor : časopis INFO www.urbel.com

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.