Izvor: eKapija | Subota, 30.11.2019.| 09:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Gde su u Srbiji najskuplji kvadrati nekretnina?

Tržište nekretnina u Srbiji iz godine u godinu beleži rast. Iako se u prvom kvartalu ove godine prodalo manje stanova u odnosu na isti period prethodne godine, njihova ukupna vrednost je bila veća. Praćenje prosečnih cena kvadrata posebno je važno ako želimo da kupimo ili prodamo nekretninu, jer nam realna slika pomaže da bolje formiramo cenu ako prodajemo ili predvidimo koliko će nam novca biti potrebno ako planiramo kupovinu.

Sajt za oglašavanje nekretnina 4zida.rs predstavio je novu funkcionalnost – prikaz raspona procečnih cena. Putem grafikona, postavljenih na sam oglas, prikazana je prosečna cena kvadrata za traženi deo grada. Ovom funkcionalnošću obuhvaćene su lokacije pet najvećih gradova u Srbiji – Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca i Subotice, kao i popularnije lokacije u Zrenjaninu, Somboru, Staroj Pazovi, Rumi...

Najskuplja procečna cena kvadrata u Beogradu

Verovatno ne čudi da je najveća prosečna cena kvadrata u centru Beograda i to na Obilićevom vencu. Ona iznosi 3.101 EUR/m2. Na Topličinom vencu prosečna cena kvadrata je 3.027 EUR/m2, dok je na Beogradu na vodi prosečna cena kvadrata 2.958 EUR/m2.

Zanimljivo je da se u pojedinim krajevima značajno razlikuju prosečne cene stanova i kuća. Tako je, na primer, u beogradskom Žarkovu prosečna cena stana 1.131 EUR/m2, dok je prosečna cena kuća 795 EUR/m2. Za razliku od Žarkova, na Dedinju ili Senjaku skuplji je kvadrat kuće nego stana. Na Dedinju prosečna cena kvadrata kuće je 2.464 EUR/m2, a na Senjaku 2.216 EUR/m2. S druge strane, prosečna cena kvadrata za stanove na Dedinju je 1.965 EUR/m2, dok je na Senjaku 1.740 EUR/m2. Razlog ovome se verovatno krije u tome što se baš na tim lokacijama nalaze luksuzne vile čija cena često iznosi i nekoliko stotina hiljada evra, a koje značajno podižu cenu kvadrata kuća na ovim lokacijama.

U Novom Sadu najskuplji kvadrati nalaze se u centru, na Sajmištu i Adamovićevom naselju gde se izgradio velik broj novih zgrada. Prosečna cena kvadata na ovim lokacijama iznosi malo više od 1.450 EUR/m2. Visoku cenu – prosečno oko 1.380 EUR/m2 drže i popularna novosadska naselja Limani i Grbavica.

Manji gradovi ne beleže veći skok u ceni nekretnina, ali je i tu prisutan trend rasta cene kvadrata stana nad cenom kvadrata kuće. Tako u Zrenjaninskom naselju Bagljaš prosečna cena kvadrata za stan iznosi 597 EUR/m2, dok je prosečna cena kvadrata za kuću 321 EUR/m2.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u prvoj polovini ove godine vrednost tržišta nekretnina u Srbiji bila je 1,8 mlrd EUR, a oko 47.000 nepokretnosti dobilo je nove vlasnike. Za isti period prethodne godine prodato je 48.000 nepokretnosti, ali je ukupna novčana vrednost kupoprodajnih ugovora iznosla je 1,6 mlrd EUR. Ovo je jasan pokazatelj da se ove godine, u odnosu na prethodnu, prodalo manje nekretnina, ali je iznos kupoprodajnih ugovora bio veći.

Najveći deo novca sa tražišta nekretnina, čak više od 50%, obrne se u Beogradu. Po prometu, nakon Beograda sledi Novi Sad, zatim Niš, Subotica, pa Kragujevac.

Da li cene kvadrata rastu iz godine u godinu?

U grafičkom prikazu raspona prosečnih cena na sajtu 4zida.rs možemo videti i kretanje kvadrata nekretnina po kvartalima i godinama. Iako mnogi imaju utisak da su nekretnine sve skuplje, a cena kvadrata sve veća, to nije slučaj u svim delovima grada. Tako je, na primer, u beogradskom naselju Lion na Zvezdari najskuplja cena kvadrata bila krajem 2016. godine i početkom 2017. godine. Kvadrat je tada iznosio prosečno 1.795 EUR/m2, dok je u trećem kvartalu ove godine cena kvadrata bila niža i iznosila je 1.611 EUR/m2.

Ipak, za veliki broj lokacija raste cena nekretnina. Ovo se posebno odnosi na veće gradove koji imaju sve veću ponudu luksuznijih stanova. Međutim, prodavci nekretnina svedoče da, iako i luksuzni stanovi imaju svoje kupce, ipak se najbrže prodaju nekretnine manje kvadrature.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.