NavMenu

"Smederevski Đeram" postaće najmodernija pijaca u Srbiji - u planu izgradnja poslovnog centra, podzemne garaže i trga sa cvetnom pjacetom

Izvor: eKapija Četvrtak, 05.11.2009. 12:31
Komentari
Podeli

"Smederevski Đeram" postaće 2012. najmodernija pijaca u Srbiji, a verovartno i na Balkanu, nakon rekonstrukcije postojeće zelene pijace i izgradnje poslovnog centra sa dve kule, gradskog trg sa cvetnom pjacetom i kafeterijama i izgradnje podzemne garaže.

U taj jedinstven pijačni kompleks na Zvezdari površine 31.500 m2, JKP "Gradske pijace" Beograd uložiće 16 mil EUR, a početak radova se očekuje u maju sledeće godine, saznaje "eKapija" iz "Gradskih pijaca".

Nova pijaca "Đeram" će se sastojati od dve međusobno povezane celine – dva poslovna objekta između Bulevara kralja Aleksandra i Đevćeliske ulice i natkrivenog pijačnog platoa između Đevćeliske i Đakovačke ulice. Idejno rešenje tog savremenog kompleksa je uradio Saobraćajni institute CIP.

Poslovne kule, ukupne površine 7.000 m2, imaće po pet spratova koji su planirani za kancelarijski prostor, a prizemlje ovih zgrada je predviđeno za poslovni prostor.

JKP "Gradske pijace" će zadržati deo kancelarijskog prostora u jednoj od kula za potrebe svoje direkcije, a preostali deo će biti ponuđen privatnom partneru koji će biti angažovan za izgradnju celog kompleksa. Iz "Gradskih pijaca" kažu da će detalji tog javno-privatnog partnerstva moći da budu precizirani tek nakon donošenja Zakona o komunalnim delatnostima.

Kako "eKapija" saznaje, između dve poslovne zgrade će se nalaziti plato-pjaceta gde je predviđeno da budu mala pijaca cveća, kao i ugostiteljski sadržaji na otvorenom, a ispod pjacete u nivou pijačnog platoa, predviđen je prodajno-poslovni prostor, lokali i cvećare.

Pijačni plato "Đerma", gde su poljoprivrednici još pre Drugog svetskog rata dovozili i prodavali robu na kolskim zapregama, biće natkriven i imaće 250 tezgi na zelenoj pijaci, 45 tezgi u hali za mlečne mlečne proizvode i oko 60 lokala koji imaju pristup i sa ulice i sa pijačnog platoa.

Ispod nivoa pijačnog platoa i poslovnih objekata projektovane su dve podzemne etaže. Na prvom nivou će biti garaža sa prostorom za parkiranje oko 130 vozila, dok će na drugom nivou biti garaža za parkiranje putničkih i dostavnih teretnih vozila, dva skloništa dopunske zaštite, magacini prehrambenih proizvoda, hladnjače i prateći prostor za održavanje funkcionisanja pijace.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.