Izvor: eKapija | Sreda, 20.11.2019.| 14:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Plan generalne regulacije sistema zelenih površina Beograda - Prva nagrada Salona urbanizma u Nišu

(Foto: Print screen )
Plan generalne regulacije sistema zelenih površina Beograda dobio je prvu nagradu u svojoj kategoriji na 28. Salonu urbanizma u Nišu, koji je organizovalo Udruženje urbanista Srbije.

Plan je izradio Urbanistički zavod Beograda, kao četvrtu fazu pojekta Zelena regulativa Beograda. Kako se navodi u dokumentaciji, povod za izradu predmetnog Plana predstavlja strateško opredeljenje Beograda da se grad planira na principima održivosti.

Obuhvaćena je teritorija Beograda ukupne površine oko 77.955 ha. U celosti su obuhvaćene opštine: Stari grad, Vračar, Zvezdara, Savski venac, Rakovica, Čukarica i Novi Beograd, a delom opštine Voždovac, Palilula, Zemun, Surčin, Grocka i Barajevo. Obuhvaćeni su i Spomenik prirode Lipovička šuma - Dugi rt i Predeo izuzetnih odlika Avala.

- Šume i zelene površine predstavljaju dobro od opšteg interesa, zbog čega se predmetnim Planom postojeće čuvaju i unapređuju, ali i planiraju nove, kao jedinstven sistem zelenih površina i "zelena infrastruktura" grada - navodi se u Planu.

Nove zelene površine planirane su na područjima deficitarnim sa aspekta potreba stanovnika, na područjima ugara, terenima sa pojavom aktivnih klizišta, terenima nepovoljnim za izgradnju, poljoprivrednom zemljištu loše bonitetne klase, područjima potpune urbane rekonstrukcije, duž vodenih tokova, u funkciji zaštite lesnog odseka, u cilju sprečavanja širenja uticaja zagađujućih materija usled različitih privrednih delatnosti i saobraćaja i drugo.


Šest prostorno-funkcionalnih celina

Sistem zelenih površina Beograda planiran je u šest prostorno-funkcionalnih celina: jezgro sistema zelenih površina, unutrašnji prsten, spoljašnji prsten, zelene veze, kontinualno izgrađeno gradsko tkivo i diskontinualno izgrađeno područje.

Jezgro sistema zelenih površina Beograda obuhvata: park Кalemegdan, park Prijateljstva, park Palate Srbija, zelene površine u priobalju desne obale Dunava i leve i desne obale Save, Veliko i Malo ratno ostrvo, kao i deo šume u forlandu leve obale Dunava (od mosta Mihajla Pupina do Pančevačkog mosta).

Unutrašnji prsten je srednja zona grada, odnosno sremski, banatski i šumaijdski deo Beograda. To su Gradski park u Zemunu, Bežanijsko groblje, šuma u Ritu, Topčider, Zvezdarska šuma, Mirijevo, Medaković i tako dalje.

Spoljašnji prsten dominantan je u šumadijskom delu grada i obuhvata rubnu zonu grada: Milićevo brdo, Stepin Lug, Lipovičku šumu i tako dalje. U sremskom delu su Crni lug i Bojčinska šuma, a banatski deo je duž novog autoputa sve do Dunava.

Zelene veze sistema zelenih površina prožimaju sve delove grada, obuhvatajući šume i zelene površine u vodnom zemljištu Dunava, Save, Topčiderske reke, Mirijevskog i Kumodraškog potoka i drugih malih gradskih vodenih tokova i melioracionih kanala, kao i same vodene površine i vodotokove, zelene površine duž lesnog odseka, kao i duž primarne saobraćajne mreže. Uloga ove komponente sistema je povezivanje jezgra, unutrašnjeg prstena i spoljašnjeg prstena u celovit sistem.

Кontinualno izgrađeno gradsko tkivo obuhvata: Akademski park, Terazijska terasa, Pionirski park, Botanička bašta Jevremovac, Tašmajdan, park Ćirilo i Metodije, Manjež, Finansijski park, park kod Narodne biblioteke Srbije, Karađorđev park, Park Stara Zvezdara, Čuburski park, park Bristol i park Luke Ćelovića.

Diskontinualno izgrađeno područje obuhvata otvorene, dominantno poljoprivredne površine i minimalno izgrađena područja spoljne i rubne zone šumadijskog, sremskog i banatskog dela Beograda.

U okviru ovih celina planirana namena su šume, parkovi, skverovi, zeleni koridori, rasadnici, drvoredi, javne zelene površine, zelene površine stanovanja i tako dalje. Planira se unapređenje postojećih i podizanje novih šuma i zelenih površina.

Bilans površina planiranih šuma i javnih zelenih površina (Foto: Print screen )


Realizacijom planiranog rešenja sistema zelenih površina Beograda ostvarilo bi se 125m2 šuma i zelenih površina po stanovniku u planskoj 2021. godini. Procena za 2021. godinu je 1.440.000 stanovnika.

A.K.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.