NavMenu

Srpske planine na kojima cene nekretnina vrtoglavo skaču

Izvor: Blic Petak, 15.11.2019. 12:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shaiith/shutterstock.com)Ilustracija
Na popularnim srpskim planinama vladaju neki novi investicioni vetrovi, koji su doneli i vrtoglavi rast cena zemljišta. Tako na Zlataru danas jedan ar placa vredi i do 10.000 EUR, a na Zlatiboru i svih 100.000 EUR. To je više od zemljišta na kome se nalaze kuće po Beogradu, a koje na placu od 2-3 ara mogu da se kupe za 150.000 EUR.

Istovremeno, i cene nekretnina se kreću naviše, a zavise uglavnom od lokacije i komunalne opremljenosti, ali i od najavljenih velikih investicija u okolini.

Zlatar

Na Zlataru, iznad Nove Varoši, nikad se nije više gradilo, a i interesovanje za placeve je nezapamćeno. Cene dostižu i do 10.000 EUR za ar zemlje na najatraktivnijim lokacijama.

Najjeftiniji placevi, koje su vlasnici do pre nekoliko godina nudili po bagatelnim cenama, sada koštaju oko 3.000 EUR. Na nekada neiskorišćenom zemljištu polako niču čitava turistička naselja, a samo ove godine izgrađeno je, ili je započeta gradnja, između 40 i 50 vila i apartmanskih zgrada.

Zlatar (Foto: Aleksandra Kekić)Zlatar

Na najprimamljivijem delu Zlatara više nema parcela na prodaju, koje su tokom aktuelne "navale" kupaca prodati za najmanje 5.000 EUR.

Kako kažu pojedini građevinski preduzimači, na Zlataru se poslednji put masovno gradilo 2008. godine, ali ni približno kao sada. Navodno se očekuje da bi cena zemljišta na ovoj planini mogla još da raste.

Zlatar raspolaže sa 1.500 ležaja u privatnom i hotelskom smeštaju, a kuće na ovoj planini mogu se danas kupiti za 40-50.000 EUR, dok se apartmani prodaju po ceni od 1.000-1.500 EUR po kvadratu.

Zlatibor

Na komšijskom Zlatiboru, zemlja se plaća "džakovima para", jer su cene placeva u najstrožem turističkom centru planine vrtoglavo skočile. To potvrđuju cifre za koje su zemljište investitorima prodali privatni vlasnici, ali i opština Čajetina.

Ar zemlje u ekstra građevinskoj zoni do skoro je koštao 40 do 50 hiljada EUR, a odnedavno je dostigao i čitavih 100.000 EUR. U ovom delu za prodaju su ostale samo parcele privatnih vlasnika, a tu su i placevi na kojima se nalaze stare vikendice, uglavnom površine 150 do 160 kvadrata.

Zlatibor (Foto: Aleksandra Kekić)Zlatibor

Tako su pojedinci napravili ugovore sa investitorima tako da zemljište naplate kroz nekoliko stanova i poslovni prostor koji će se graditi na njihovim parcelama. Cena kvadrata u ovoj zoni je 2.500-3.000 EUR.

Nagli skok cene zemljišta u najelitnijim zonama Zlatibora, posle jednog perioda stagnacije, pripisuje se delom i gondoli čija se gradnja privodi kraju.

Na Zlatiboru sada u hotelskom i privatnom smeštaju ima 30.000 ležaja, a sve veća ponuda stanova nije oborila njihovu vrednost, tako da je cena kvadrata nekretnina od 800 do 2.500 EUR.

Kopaonik

Na Kopaoniku se placevi mogu naći po ceni od 3-4.000, pa do 10-12.000 EUR po aru. Ipak, na jednoj od najpopularnijih srpskih planina izgradnja je već dostigla takav nivo da je teško pronaći slobodno zemljište.

Cene kuća na Kopaoniku kreću se od 50.000 EUR za manju kvadraturu, pa sve do 200.000 EUR za uknjižene objekte na tri nivoa i sa površinom od oko 200 m2.

Divčibare

Placevi na Divčibarama trenutno vrede od 1.000 do 2.000 EUR za ar u zavisnosti od lokacije i komunalne opremljenosti, ali njihov promet nije tako velik kao novoizgrađenih apartmana.

Istovremeno, na ovoj planini u blizini Valjeva raste i cena nekretnina, pa je tako minimalna vrednost kvadrata novogradnje oko 1.000 EUR, uz tendenciju daljeg povećanja. Jedan od uzroka veće tražnje i cena je i budući sportsko-turistički kompleks koji će graditi poznati košarkaš Miloš Teodosić.

Tara

Veći deo Tare nalazi se u sastavu Nacionalnog parka u čijim granicama se samo ponegde može graditi, ali uz strogo definisana pravila. Zato ova planina još odoleva urbanizaciji.

Tara (Foto: Aleksandar Parezanović)Tara

Cena placeva zavisi od lokacije i od toga da li se nalaze u okviru Nacionalnog parka Tara, a kreće se od 1.000 EUR na manje atraktivim delovima Kaluđerskih bara, do 2-3 hiljade EUR u okolini hotela "Omorika". Na Zaovinama, Mitrovcu i Sekulićima placevi su dosta jeftiniji.
Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Planine i jezera

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

18.03.2024.  |  Vesti

Kako "očistiti" vazduh u glavnom gradu - Može li Beograd da sledi primer Varšave

Da se Beograd, zajedno sa Sarajevom, Skopljem i još nekim gradovima Zapadnog Balkana često nalazi na vrhu liste po aerozagađenju to više nije nikakva novost - Beograd je čas prvi, čas treći, čas 17. na ovoj listi, ali da je u prvih 20 gradova sveta često, to znaju svi koji redovnije prate Air quality izveštaje. Međutim, i jedan od gradova u Evropskoj uniji je takođe do ove sezone jesen/zima često bio u vrhu ove liste, ali nakon

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.