Izvor: eKapija | Četvrtak, 14.11.2019.| 11:56
Izdvojite članak Odštampajte vest

Salon urbanizma - Novosađani zamislili centar Leposavića kao mesto druženja, uz sećanje na žrtve Nato bombardovanja (FOTO)

(Foto: JP Urbanizam Novi Sad)
"Urbanističko-arhitektonsko rešenje dela centra i neposredne okoline u naselju Leposavić – idejno rešenje parternog uređenja nove lokacije spomen-obeležja žrtvama Nato bombardovanja 1999. godine" jedan je od radova koji je prikazan na ovogodišnjem Salonu urbanizma u Nišu, koji je organizovalo Udruženje urbanista Srbije.

Тaj rad je radila ekipa mladih arhitekata u urbanizmu, koji većinom imaju godinu, dve iskustva. Tim je okupio i vodio dipl.inž.arh. Dušan Miladinović, direktor JP Urbanizam Novi Sad, koje je predstavilo ovaj rad. Učestvovali su: mast.inž.arh. Veselin Krvavac, dipl.inž.arh. Ivana Gvozdenović, mast.inž.pejz.arh. Jelena Rovčanin, dipl.inž.pejz.arh. Branislava Miladinović, dipl.inž.saobr. Aleksandar Panjković, mast.inž.arh. Zorica Kapetanov.

- Zadatak je bio interesantan, jer je to manje mesto i bilo im je važno da svi iz Srbije učestvuju na tom konkursu. Ideja je bila da se trg oplemeni u smislu okupljanja i davanja simbola i značaja - kaže za eKapiju Miladinović i pojašnjava:

- Išli smo na ideju da, počev od crkve pa prema školi, bude jedinstven deo, da regulacija samog saobraćaja bude ograničena, odnosno da ne bude stalna, već u da u određenim periodima saobraćaj bude dozvoljen, a da u drugom bude čisto pečačka zona.
Spomenik žrtvama bombardovanja (Foto: JP Urbanizam Novi Sad)

Dodaje i da su novi postament postojećeg spomenika žrtvama bombardovanja osmislili tako da u osnovi ima naš grb sa četiri ocila, sa određenim cvetnim formama koje su tu autohtone vrste. Ostali deo su osmislili kao mesto okupljanje sa drvoredom i klupama, koje su zapravo niše, odnosno mesta gde ljudi mogu da budu okrenuti jedni ka drugima i da to bude mesto druženja.

- Osmislili smo i rešenje za saobraćaj, kako bismo ga rasteretili, sa manjom podzemnom garažom, ali i otvaranje vizure prema crkvi - kaže Dušan Miladinović.

Veruje da planska dokumentacija već postoji, s obzirom na to da je konkurs bio raspisan, a navodi i da nema saznanja da li će se primeniti rešenje samo jednog projekta ili će to biti kombinacija. U svakom slučaju, smatra da bi ideju trebalo realizovati.

- Leposavić i naš narod na Kosmetu to zaslužuju - zaključio je Miladinović.

Aleksandra Kekić


Fotogalerija
Leposavić - Idejno rešenje uređenja centra JP Urbanizam Novi Sad

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.