Izvor: eKapija | Utorak, 12.11.2019.| 11:25
Izdvojite članak Odštampajte vest

Petrovaradinska Toskana čeka investitore - Neselje Alibegovac je budući vinski, turistički i zdravstveni centar Novog Sada

Ilustracija (Foto: Kishivan/shutterstock.com)
Novosadsko javno preduzeće Urbanizam izradilo je prvi Plan detaljne regulacije dela područja Alibegovaca, naselja u Petrovaradinu podno Fruške Gore, poznatog po brojnim vinogradima i vikendicama.

Kako je navedeno u Planu, reč je o izuzetno atraktivnom području sa izvanrednim položajem i prirodnim odlikama, koji poseduje sve elemente fruškogorskog prigorja, a veliki plus je i neposredna blizina grada.

Na približno 56,50 hektara, predviđena je gradnja stambenih kompleksa u skladu sa prirodnim okruženjem i specifičnim izgledom grada na desnoj obali Dunava, što podrazumeva pretežno nisku spratnost i "rastresitost" objekata.

U centru naselja dozvoljeni su i trgovački sadržaji, kao i oni iz domena zdravstvene zaštite, kao što su privatne klinike, hoteli, a u planu su i kulturni, administrativni i poslovni sadržaji, bogomolje i hramovi...

Na centralnom potesu Alibegovaca, najveće je učešće zona namenjenih turizmu, sportu i rekreaciji. U okviru ovih površina dozvoljena je gradnja sportskih centara i terena, hotela i kampova, biciklističkih i trim staza, skejt parkova i drugo.
Grafički prikaz Plana detaljne regulacije (Foto: Urbanizam Novi Sad)

Takođe, s obzirom na vinogradarsku tradiciju ovog kraja, planom je predviđeno razvijanje vinskog turizma sa svim pratećim elementima - vinski podrumi, sale za degustacije, vinske manifestacije...

Zelenilo će, shodno planu, i dalje ostati jedna od glavih karakteristika Alibegovaca, pa je tako planirano uspostavljanje zelenih koristora koji će naselje povezivati sa Fruškom Gorom, ali i sa obližnjim spomenikom prirode, parkom Instituta za grudne bolesti i tuberkulozu u Sremskoj Kamenici i rezervatom prirode Koviljsko-petrovaradinski rit.

Plan detaljne regulacije naselja Alibegovac stavljen je na rani javni uvid koji traje do 26. novembra 2019. godine

B. P.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.