Izvor: eKapija | Petak, 01.11.2019.| 11:30
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Beogradu i dalje nedovoljno poslovnog prostora - Šoping centri traže inovativnost, Borča postaje atraktivna za stanovanje?

(Foto: Aleksandra Kekić)
Okrugli sto u organizaciji magazina Real Estate, koji je održan u hotelu Saint Ten, pažnju je skrenuo na novi investicioni ciklus koji je primetan u Srbiji, posebno u Beogradu, ali i u regionu. Ipak, kako je istakla jedna od govornica Zorana Ždrale Burlić, generalni direktor Delta Real Estate, tržište Beograda je, i sa novim projektima, ispod regionalnog nivoa.

- Beograd ima 380 m2 poslovnog prostora na 1.000 stanovnika, dok je u regionu taj prosek 500 m2 - istakla je.

Posebno se osvrnula na šoping centre, za koje je rekla da su sve značajniji za zakupce, koji sve više diktiraju način njihovog projektovanja. Takođe, kako je navela, oni više nisu mesta samo za kupovinu, nego i predlog kako se može provesti vreme.

- Moramo biti inovativni i digitalni, ponuditi više iskustvenih sadržaja, za celu porodicu. Ono što je prioritet jeste prilagođavanje svakom tržištu i mentalitetu lokalnog stanovništva, kao i lokalnim standardima - rekla je Ždrale Burlić i navela primer Banjaluke i Varne:

- U Republiku Srpsku smo doveli više od 40 brendova, otvorili bioskop i restoran, dok smo u Bugarskoj morali da se takmičimo sa konkurencijom, da eksperimentišemo sa sadržajima i da fokus bude na inovativnim sadržajima.

O poslovnim i rezidencijalnim nekretninama govorila je Dijana Ivanova, direktorka Kopernikus gradnje. Ona je navela dva velika projekta koju ova kompanija radi.

- Reč je o poslovnom centru u Bloku 43, koji će biti prilagođen autobuskoj stanici i biće futurističkog izgleda. Reč je o 100.000 m2 prostora. Tu je i Kopernikus Tower, namenjen stanovanju, za koji verujemo da će promeniti izgled ovog novobeogradskog bloka. Plan je da se sa gradnjom počne za dve godine - rekla je.

Zorana Ždrale Burlić i Dijana IvanovaDrugi projekat je planiran u Borči, na 90.000 m2. Na pitanje zašto ova lokacija, odgovorila je da je to pravac kojim će se Beograd širiti, a planira se i ulaganje u infrastrukturu.

- Očekujemo da podignemo standard ovog dela grada, kao i da mladim parovima omogućimo uslove kao u novobeogradskim blokovima, ali po pristupačijim cenama. To je svakako veliki izazov za nas - rekla je Ivanova.

Vladimir Đorić, partner u Zabriskie Studio, kaže da stari deo Beograda ima manjak slobodnih loakcija za izgradnju, te da je zasićen izgradnjom, dok sa Novim Beogradom to nije slučaj.

- Novine su zatvoreni stambeno-poslovni kompleksi, kondominijumi. Kod njih, kao i u drugoj novogradnji, najčešći problem je zvučna izolacija, ali je građevinska industrija reagovala svojim proizvodima, pa su i ti parametri unapređeni - kaže Đorić.

Zorana Ždrale Burlić osvrnula se i na hotelijerstvo, rekavši da je prioritet vrhunska usluga, te da je trenutni trend da se gost oseća kao kod kuće. Napomenula je i da će uskoro biti otvoren hotel Indigo, koji će odisati "lokalnom pričom".

Aleksandra Kekić
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.