NavMenu

U delu Zemuna i Novog Beograda oko Tošinog bunara u planu izgradnja stanova, vrtića, škole, bazena - Na kraju Ulice Pariske komune predviđen tunel

Izvor: eKapija Četvrtak, 24.10.2019. 15:23
Komentari
Podeli
Žutom bojom označeni stanovi, crvenom komercijalni sadržaji, svetloplavom sportski objekti, a narandžastom javne službe (Foto: Grad Beograd / Urbanistički zavod Beograda)Žutom bojom označeni stanovi, crvenom komercijalni sadržaji, svetloplavom sportski objekti, a narandžastom javne službe
Plan detaljne regulacije za deo područja zapadno od ulice Tošin bunar (od bulevara Arsenija Čarnojevića do ulice Prilaz) do ulice Marije Bursać, Gradske opštine Zemun i Novi Beograd obuhvata oko 138,97 ha.

Pretežna postojeća namena unutar predmetnog prostora su površine za stanovanje i šume, a Reciklažni centar se nalazi u Bloku 23 (nisu u pitanju oznake novobeogradskih blokova). Sa istočne strane ulice Marija Bursać nalazi se rasadnik JКP Zelenila Beograd, u delu Bloka 20.

Planirane površine za stanovanje su oko 32 ha, za komercijalne sadržaje manje od jednog hektara, a za mešovite gradske centre gotovo 10 ha.

Kada je reč o stanovanju, planira se 4.528 stanova umesto postojećih 3.564, za ukupno 12.226 stanovnika. Umesto 413 zaposlenih biće 4.555 zaposlenih.

Planirana su četiri nova depadansa predškolskih ustanova u bloku 5, 17, 29 i 30 sa pojedinačnim kapacitetom po 80 dece, sa 12 zaposlenih. Uz korekcije u već postojećim vrtićima, kapacitet će se sa 274 povećati na 1.020.

U bloku 27a planira se nova osnovna škola za 480 učenika. Time će, uz 743 učenika postojeće OŠ Rade Končar, biti ukupan kapacitet 1.223 učenika.

Planira se rušenje ustanove socijalne zaštite zbog izgradnje Južne saobraćajnice. Planirana je nova lokacija i objekat za delatnosti radne jedinice socijalne zaštite u bloku 28. U pitanju je centar za stara lica kapaciteta do 100 korisnika.

Planirani sportsko-rekreativni kompleksi u Bloku 22 namenjeni su za rekreativne aktivnosti stanovništva, treninge i takmičenja sportista i sportskih ekipa na nacionalnom i lokalnom nivou. Planirana površina je 4,19 ha. Planirani su zatvoreni i otvoreni bazeni, otvoreni sportski tereni, baloni, biciklistička staza.

Predviđena su dva parka na uglu ulica Tošin bunar i Studentska i na uglu Tošin bunar i novoplanirana Južna saobraćajnica do ulaska u tunel.


Planira se izgradnja saobraćajnica

Kada je reč o mreži saobraćajnica, u produžetku ulice Pariske komune, od Tošinog bunara ka "Laudonovom šancu" (pogrešan naziv za usek nekadašnje železničke pruge između Bežanijske kose i Kalvarije - prim. eKapije) i dalje ka saobraćajnici T6, planirana je saobraćajnica prvog reda, čija je deonica od Tošinog bunara do "Laudonovog šanca" u najvećem delu u tunelu.

Planirana je i ulica kroz "Laudonov šanac", koja povezuje Tošin bunar sa saobraćajnicom koja u "šancu" izlazi iz tunela i ide ka T6.

Na ulicu Tošin bunar planiraju se dva priključka novih ulica: Nova 11, između Zelengorske ulice i Južne saobraćajnice i Nova 13, između Južne saobraćajnice i Studentske ulice.

Ulice Studentska, Marije Bursać, Marije Bursać 1, Milana Uzelca, deo Gornjogradske i Zelengorska planiraju se kao dvosmerne saobraćajnice, kojima prolaze autobusi javnog gradskog prevoza. U planu su i autobuska stajališta.

Centralno, kroz predmetni prostor planira se saobraćajnica koja povezuje autoput i raskrsnicu ulica Prvomajske, Prilaz i Novogradske.

Na prostoru između ulica Zelengorske, Nove 10 i ulice Nove 2 planira se autobuski terminus.

Za prostor južno od "Laudonovog šanca", kojima se ne planira kretanje vozila JGP-a planiraju se: dvosmerne saobraćajnice, jednosmerne saobraćajnice i trotoar.

Duž ulica: Studentske, Marije Bursać, Milana Uzelca, Gornjogradka, Marije Bursać 1, Zelengorska, ul. Nova 3 i Nova 6, kao i na rampama denivelisanih raskrsnica (od ulice Partizanske avijacije ka Bulevaru Arsenija Čarnojevića i ka Studentskoj ulici) planiraju se biciklističke staze.


U regulacionom prostoru javnih saobraćajnica nije dozvoljena gradnja podzemnih i nadzemnih delova zgrada i drugih objekata (podzemni temelji, erkeri, magacinski prostor, rezervoari i drugo).

Za prelazak preko "Laudanovog šanca" planira se rekostrukcija i proširenje postojećeg mosta u ulici Marije Bursać: izgradnja novog mosta za planiranu saobraćajnu vezu između ulica Zelengorska i Zlatiborska; izgradnja novog pešačkog mosta od planiranog terminusa javnog gradskog prevoza putnika do ulice Grmečka.

Planira se da nastavak ulice Partizanske avijacije (koja prelazi preko Bulevara Arsenija Čarnojevića) na objektu pređe preko Studentske ulice i uklopi se u trasu Zelengorske ulice. Ukupna dužina nadvožnjaka je oko 150m. Na objektu se planira središnje razdelno ostrvo. Nakon izgradnje nadvožnjaka neophodna je rekonstrukcija javnog parkinga u delu ispod objekta.

Planirano je ukupno 589 parking mesta.

U jugozapadnom delu predmetnog prostora nalazi se železnička pruga unutar tunela Bežanijska kosa. Planira se izgradnja još dva pružna koloseka pruge Beograd - Stara Pazova - Šid - državna granica - Tovarnik, između stanice Novi Beograd i stanice Zemun.


Dogradnja i zamena komunalne infrastrukture

U planu je i zamena vodovodnih cevovda, kao i izgradnja mreže gde nedostaje, a isto se planira i za kanalizaciju.

Za potrebe snabdevanja javnog osvetljenja ulice Južna saobraćajnica planira se izgradnja trafostanice, kao i izgradnja kablovskih vodova. Planira se opremanje instalacijama osvetljenja svih saobraćajnih i zelenih površina, kao i parkinga. Tamo gde nedostaje, potebno je izgraditi toplovodnu i gasovodnu mrežu.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda naručila je plan, dok je za izradu bio zadužen Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove. Plan je obradio Urbanistički zavod Beograda.

A. K.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.