Izvor: kurir | Četvrtak, 17.10.2019.| 17:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srušena Dražina kuća u Beogradu - Na njenom mestu gradiće se zgrada sa galerijom i muzejom

(Foto: YouTube)
Kuća Draže Mihailovića, vođe četničkog pokreta u Srbiji, u Bregalničkoj ulici u Beogradu, u kojoj je živeo sa porodicom do 1941. godine srušena je.

Na njenom mestu biće izgrađena moderna četvorospratnica sa potkrovljem i galerijom u prizemlju, gde bi mogao da bude napravljen muzej posvećen njemu. Inicijativu je još ranije pokrenuo Dražin unuk Vojislav Mihailović, koji će pokušati da skupi donacije od poštovalaca Čičinog lika i dela iz zemlje i inostranstva. Sa tom idejom se složio i investitor, koji je čak spreman da se odrekne dela profita kako bi se ovo realizovalo.

Prema istorijskim izvorima, Draža Mihailović je kuću u Bregalničkoj ulici 24 u Beogradu kupio 1931. godine, kada je iz Skoplja prekomandovan u Beograd u Gardu. Tu se preselio sa suprugom Jelicom, sinovima Brankom i Vojislavom i ćerkom Gordanom, i upravo iz ove kuće je i otišao u veliki rat.

Čuveni urolog Nebojša Jeremić, koji je kao poslednji vlasnik prodao ovu kuću investitoru, firmi Pavkov iz Boleča, ispričao je kako je došlo do odluke.

- Ovu kuću je 1960. godine moj deda u potpunosti legalno kupio od sestre Draže Mihailovića. Oni su se znali iz Ivanjice, dogovorili su se oko cene i sve je urađeno maksimalno pošteno. Tako da nema reči o bilo kakvom otimanju ili nacionalizaciji, nego se radi o najnormalnijoj prodaji. Kada je došao investitor i ponudio da kupi ovu kuću, svi mi naslednici smo se složili. Smatram da nismo ništa loše uradili, samo smo prihvatili dobru ponudu za nešto što je naše. A mislim da će uspomena na Dražu Mihailovića nastaviti da živi i da će biti postavljena tabla da je ovo bila njegova kuća.

Povodom ovog slučaja mediji su kontaktirali i sa investitorom Sašom Pavlovićem, koji na mestu Dražine kuće gradi stambeno-poslovnu zgradu sa visokim prizemljem, četiri sprata i potkrovljem, ukupne površine 1.802 kvadrata. On je rekao da bi voleo da u toj zgradi bude muzej.

- Postojala je neka priča da u sklopu zgrade u jednoj galeriji od 220 kvadrata bude muzej. Tu inicijativu je pokrenuo Dražin unuk Vojislav Mihailović i nisam imao ništa protiv, štaviše. Ne mogu sebi da priuštim da poklonim taj prostor, ali ako uspeju da skupe donacije iz zemlje i inostranstva, spreman sam da se odreknem i dela svoje zarade. Veliki sam obožavalac lika i dela vođe četničkog pokreta i voleo bih da njegov muzej bude u zgradi koju sam ja podigao. A iskreno, i logično je da muzej bude negde gde je živeo, a ne na nekoj lokaciji sa kojom nema nikakve veze - iskren je investitor.

Dražin unuk Vojislav Mihailović je još ranije najavio da prikuplja sredstva kako bi u Bregalničkoj otvorio muzej svom dedi.

- Najbolje bi bilo da se napravi fond koji bi prikupio novac za otvaranje i održavanje muzeja. U njegovom nadzornom odboru bili bi ugledni akademici, profesori, vladike. Investitor je spreman da odvoji prostor u prizemlju, koji bismo mogli da otkupimo. U slučaju da ne uspemo da se dogovorimo s njim, gledaćemo da iznajmimo neki drugi prostor. Verujem da bi mnogi Srbi želeli da vide postavku, a bilo bi interesantno i turistima. Taj deo naše prošlosti je krivotvoren, a pobednici u ratu kasnije su ispisali lažnu istoriju. U ovom muzeju bi mogli da vide i čuju istinu i da upotpune svoje znanje - rekao je tada Mihailović.


Kuća od blata i pruća, u dvorištu poljski WC

Jedna od komšinica porodice Mihailović iz tog vremena Marija Jovanović otkrila je koliko je Čičina kuća zapravo bila skromna.

- Pošto nisu imali puno novca, kupili su malu prizemnu kuću u Beogradu, napravljenu od blata i pruća u Bregalničkoj ulici. Nisu imali ništa luksuzno. U kući su bile četiri prostorije. U jednoj sobici je bio Dražin drveni šifonjer, gde je držao knjige, u drugoj je bio šporet na drva, okolo drvene klupe umesto stolica. Nisu imali ni kupatila, već u dvorištu poljski klozet, a malo podalje i česmu. U prikrajku male avlije bila je štala, u kojoj je Draža držao vojničkog konja, koji mu je sledovao kao gardijskom oficiru - ispričala je Jovanovićeva.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.