Izvor: RTS | Subota, 12.10.2019.| 10:36
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dok se u SAD tržni centri zatvaraju, u Srbiji ih je sve više - Ima prostora za izgradnju još kvadrata

(Foto: Radu Bercan/shutterstock.com)
U Americi se zbog internet prodaje tržni centri zatvaraju, a prema podacima sajta deadmall.com do sada ih je zatvoreno oko 400. U Srbiji njihov broj, međutim, raste mada su površine koje zauzimaju već premašile milion kvadratnih metara. Po glavi stanovnika imamo manje tržnih centara od zemalja regiona a ove godine otvoreni su Ada Mall sa oko 40.000 kvadratnih metara i centar u Kruševcu od 9.000 kvadratnih metara.

Dok 95% Amerikanaca redovno kupuje preko interneta, kod nas još preovlađuje kupovina u maloprodajnim lancima. Zato i ne iznenađuje podatak da je u izgradnju beogradskog centra Ada Mall uloženo 100 mil EUR, a u Kruševački tržni centar - 12 mil EUR.

Pre gradnje centara rade se sveobuhvatne analize i procene broja stanovnika, njihove platežne sposobnosti, lokacija i pristupačnost, kao i lokalna konkurencija. Posebno ih prilagođavaju zahtevima tržišta u svakoj sredini.

Menadžer tržnih centara Nepi Rockastle Nemanja Savčić navodi da tržni centri ne služe samo za kupovinu.

- Ne samo da kupuju, već su to i mesta sastanaka. Druga i podjednako bitna stvar jeste i interesovanje zakupaca. Srbija ima jedan jako lep trend da veliki broj novih zakupaca najvećih brendova, želi da uđe na tržište ili je već ušao - ukazuje Savčić.

U problemu su mali zanatski tržni centri koji treba da ulažu više u raznovrsne sadržaje koji nisu trgovački, da bi obezbedili veću posetu i postali privlačniji zakupcima.

I dok jedni traže način da prežive, drugi u Srbiji grade još 150.000 kvadratnih metara tržnih centara.

- Postoji prostora za još nekoliko velikih tržnih centara u više sredina u Srbiji koji će biti specijalizovani, da li u segmentu kućnih potrepština, nameštaja, manje u segmentu odeće, obuće - ističe Žarko Malinović, sekretar Udruženja za trgovinu PKS-a.

Zbog jeftinije onlajn prodaje, svetski trgovinski lanci kao što su Amazona, Gap i Kmart ukidaju maloprodajne objekte i otvaraju logističke centre. Stručnjaci predviđaju da će za 10 godina 85% preduzeća u svetu trgovati samo preko interneta.

U Srbiji tržni centri nemaju razloga za strahovanje, uglavnom zato što se ne očekuje brza promena potrošačkih navika.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.