Izvor: eKapija | Sreda, 09.10.2019.| 13:01
Izdvojite članak Odštampajte vest

Šta sve predviđa plan za područje nekadašnje novobeogradske fabrike IMT i oko nje - Zgrade do 12 spratova, park od jednog hektara...

(Foto: Grad Beograd / Urbanistički zavod Beograda)
Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda naručilac je Plana detaljne regulacije područja između ulica Jurija Gagarina i Zemunske na Novom Beogradu, na velikom prostoru koji je zauzimala Industrija mašina i traktora (IMT).

Nosilac izrade plana je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove, a obrađivač plana Urbanistički zavod Beograda.

Cilj izrade Plana je definisanje namene površina i pravila uređenja i građenja na prostoru bivših fabrike IMT i FOM, u skladu sa opredeljenjem Grada da iz centralnih područja izmesti radne i industrijske zone i prenameni ih u savremene urbane sadržaje.

Planirana je transformacija privredne zone u mešovite namene (stambene, sa značajnim udelom pratećih komercijalnih, uslužnih i društvenih delatnosti) i poslovne namene.

- Važan cilj prve faze Plana je koncipiranje osnovnih preporuka i smernica za urbanističku organizaciju, arhitektonsku razradu i kontekstualno uklapanje jedine preostale zone za značajnu organizovanu izgradnju na teritoriji izgrađenog područja Novog Beograda - navodi se u Planu.

Dodaje se da važan cilj predstavlja i koncipiranje uslova koji će omogućiti da ova zona razvije i svoj poslovni i komercijalni karakter, i time obezbedi veliki broj radnih mesta, strateški lociranih u centru Novog Beograda.

U Elaboratu za rani jani uvod se navodi da obuhvaćena površina iznosi oko 72,7 hektara. U okviru granice Plana nalaze se planirane površine za mešovite gradske centre, stanovanje, komercijalne sadržaje, objekte i komplekse javnih službi, mrežu saobraćajnica, zelene površine i površine za infrastrukturne objekte i komplekse.

Takođe, deo predmetnog područja se nalazi u posebnim površinama - zona transformacije.

- Zbog značaja ove lokacije u kontekstu Grada, potencijal za razvoj i složenih uslova za razvoj, kompleks fabrike IMT nalazi se u okviru površina za koje je obavezna izrada javnog urbanističko-arhitektonskog konkursa za izgradnju stambeno poslovnih sadržaja sa pratećim javnim službama i funkcijama - navodi se u dokumentaciji.

Postojeća namena privredne zone odnosi se na dva bivša fabrička kompleksa IMT i Minel, kao i delove nekadašnjeg kompleksa FOM. Кompleks fabrike IMT je najveći, planom obuhvaćene površine od 32,6 ha. Кompleks fabrike Minel nalazu se u Zemunskoj ulici, ukupne površine oko 1,6 ha.

U okviru ova dva kompleksa izgrađeno je oko 30 objekata: proizvodnih pogona, skladišta, hala, administrativnih i pomoćnih objekata i slično, ukupne BRGP oko 150.000 m2.

Deo nekadašnjeg kompleksa fabrike FOM, koji se danas koristi za privredne delatnosti ili na kome se nalaze objekti stare fabrike koji nisu u funkciji, iznosi oko 14 ha. Od toga na ukupno 4,5 ha (32%) pokrenuta je izrada urbanističkih projekata, po osnovu direktnog sprovođenja Plana generalne regulacije.

- U okviru ovih površina izgrađeno je ukupno oko 50.000 m2 proizvodnih i pratećih objekata. Objekti su uglavnom prizemni, ali se spratnost objekata generalno kreće i do P+2. U okviru postojećeg privrednih kompleksa IMT i Minel postoje uređeni zeleni prostori sa vrednim primercima vegetacije koja je planski sađena, dobre kondicije i habitusa. Postojeće stambene zone predstavljau zone u kojima preovlađuju individualne stambene kuće na parceli na kojoj se nalaze i objekti komercijalnih i uslužnih delatnosti - stoji u elaboratu.

Ukupna površina zone iznosi oko 3,5 h u okviru koje je izgrađeno oko 60 neplanski izgrađenih objekata uglavnom lošeg boniteta, ukupne BRGP oko 20.000 m2. U zoni uz Zemunsku ulicu, objekti izgrađeni na regulaciji ulice su predratne stambene kuće.

Spratnost objekata se kreće od P do P+2, dok samo dva objekta u Zemunskoj ulici, izgrađenih na nekadašnjem delu kompleksa fabrike IMT imaju veću spratnost: stambeni objekat P+4 i komercijalni objekat/hotel P+6.

Delovi nekadašnjeg kompleksa fabrike FOM, privatizovani su i transformisani u, između ostalog, dva hiper-marketa i jedan poslovni kompleks. U okviru kompleksa hipermarketa, ukupne površine oko 11,1 ha, izgrađena su dva objekta ukupne površine gabarita oko 32.000 m2, sa pripadajućim parking površinama, dok je jedan deo kompleksa ostao neizgrađen. U okviru poslovnog kompleksa površine oko 0,5 ha, koji se nalazi u središnjem delu nekadašnjeg fabričkog kompleksa, izgrađena su tri objekta srednje i više spratnosti (P+4-P+6), BRGP oko 15.000m2.

Planirana namena: žuta boja - površine za stanovanje, jarko narandžasta - javne službe, svetlo narandžasta - mešoviti gradski centri, crvena - komercijalni sadržaji
Planirana namena: žuta boja - površine za stanovanje, jarko narandžasta - javne službe, svetlo narandžasta - mešoviti gradski centri, crvena - komercijalni sadržaji (Foto: Grad Beograd / Urbanistički zavod Beograda)


Šta bi trebalo graditi?

Kada je reč o višestambenom stanovanju, u planu su zgrade sa šest spratova, a izuzetno sa 12 spratova. Mešoviti gradski centar podrazumeva kombinaciju komercijalnih sadržaja sa stanovanjem, sa osam spratova, a takođe izuzetno sa 12 spratova. Planirani su i objekti samo za komercijalne sadržaje, odnosno za javne službe i garažu, do nivoa četiri sprata.

Površine za objekte i komplekse javnih službi predviđene su za potrebe planiranog broja stanovnika (oko 18.400 stanovnika) u okviru obuhvata plana. Predviđena su još četiri objekta predškolskih ustanova za 270 dece, po objektu, kao i dva objekta osnovnih škola, ukupnog kapaciteta od oko 1.680 učenika. Takođe, predviđen je jedan objekat srednje škole za 960 učenika.

U planu je i objekat socijalne i zdravstvene zaštite na dva sprata, za minimun 100 korisnika, kao i jedan dvospratni objekat kulture, odnosno centar buduće društvene zajednice.

- Na mestu formirane raskrsnice sa Zemunskom ulicom planirana je još jedna primarna saobraćajnica na predmetnom području Nova 4 (saobraćajnica IMT), koja spaja ulicu Jurija Gagarina i Zemunsku. Takođe, kao rezultat šire analize, razmatrana je i mogućnost povezivanja trase ulice Đorđa Stanojevića sa jednosmernim saobraćajnicama Evropska i Japanska koje prolaze centralnom osom blokova 61-64 - navodi se u Planu.

Tamo gde bude zahteva, potrebno je vodovod i kanalizaciju rekosntruisati ili izgraditi.

Takođe, potrebno je izraditi КCS Galovica, nova na lokaciji u Bloku 44, ali i novi kišni kolektor. Za priključenje upotrebljenih voda novih objekata uslov je izgradnja КCS Ušće–nova.

Planirana je izgradnja čeličnog distributivnog gasovoda duž Zemunske ulice.

Za potrebe stanovnika zone mešovitog gradskog centra, posebno na delu uz ulicu Jurija Gagarina duž koje je u toku poslednje decenije intenzivna izgradnja stambeno/poslovnih objekata velikih kapaciteta, bez zelenih površina, predviđena je zelena i rekreativna površina ili park od minimun jednog hektar.

A. K.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE