Izvor: Danas | Četvrtak, 03.10.2019.| 13:23
Izdvojite članak Odštampajte vest

Jednostavnija procedura za upis vlasništva mogla bi da smanji korupciju?

(Foto: Stefano Chiacchiarini/shutterstock.com)
Republički geodetski zavod uputio je nadležnim unutrašnjim jedinicama raspis za pojednostavljenje procedure prilikom upisa prava svojine, jer je uočeno da se kupci stanova u izgradnji susreću sa teškoćama zbog neslaganja površine stanova u izgradnji i po izgradnji.

U Republičkom geodetskom zavodu je uočeno da se kupci legalnih stanova u izgradnji, među kojima su prvenstveno mladi ljudi i porodice kojima je to često prvi sopstveni "krov nad glavom", u praksi sreću sa teškoćama prilikom upisa prava svojine zbog neslaganja površine stanova u izgradnji i nakon izgradnje.

Ugovori o kupoprodaji stanova u izgradnji po pravilu se zaključuju odmah nakon građevinske dozvole, ali pre nego što je predmetna nepokretnost izgrađena, dakle, znatno pre izdavanja upotrebne dozvole, a zbog redovnih i dozvoljenih odstupanja u skladu sa tehničkim standardima u gradnji, dolazi do toga da se površina stana označena u ugovoru (projektovana površina) razlikuje od izgrađene površine tog istog stana u upotrebnoj dozvoli koja je osnov za konačan upis prava svojine, navodi RGZ.

Navedene razlike u površini, su korišćene kao povod da se kupci stanova podvrgavaju dodatnim procedurama i troškovima kao što su zaključivanje aneksa, pokretanje novih postupaka ističe se u saopštenju.

Takvi zahtevi su stizali od pojedinih službi za katastar nepokretnosti, saopštio je RGZ, ali i od javnih beležnika i drugih aktera u lancu upisa prava.

Na taj način stvarao se znatan koruptivni potencijal i postupalo u suprotnosti sa ciljem reformskog Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova. Zakon je kreiran tako da pruži zaštitu i sigurnost savesnim kupacim legalnih nepokretnosti putem moderne digitalne procedure, navode iz ovog zavoda.

Cilj RGZ-a, kao registra je da stanove uknjiži kad god su ispunjeni zakonski uslovi, a ne da istrajavanjem na nepotrebnim formalnostima služi kao povod za ostvarivanje raznih interesa pojedinaca koji nisu u vezi sa upisom prava u katastar.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.