Izvor: Blic | Sreda, 07.10.2009.| 19:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

(Blic) Tamiš Kapija 1 - Zajednički posao firmi iz Slovenije i Srbije u stanogradnji u Pančevu

Tamiš Kapija

Slovenačko-srpski investitor, firma „A1 s”, odlučio se da izgradi u prvoj fazi stambeno-poslovni kompleks od 45.000 kvadrata, a plan je da narednih godina niknu slični objekti na ukupno četiri hektara zemlje koliko su kupili. Ukupna vrednost investicije, planiraju, dostići će 120 miliona evra.

Projekte u Srbiji vodi upravljačka kuća za inženjering i izgradnju „Beoincon” koja je deo međunarodnog sistema „En-a1 group”. „Banka Inteza” prati investitora uz najkvalitetnije izvođače kroz projektno finansiranje, tako da je završetak objekta u predviđenom roku zagarantovan. U kontekstu razvoja perspektivnih lokacija i po najavi stava pokrajinske i republičke vlade, mi kao strani investitori vidimo izuzetno dobru priliku ulaganja u Vojvodinu - Novi Sad, Pančevo, Pećince, Suboticu i ulaganja u Beogradu u stanogradnju, komunalnu infrastrukturu i objekte čiji bi korisnici bili oni koji sebi žele da obezbede mir i sigurnost u poznom životnom dobu. Već vodimo određene razgovore sa najodgovornijim ljudima u pokrajini i republici, objašnjava Vojislav Janković, izvršni direktor firme „A1 s” i predstavnik investitora.

Prvi stanari novog stambenog kompleksa na obali Tamiša u Pančevu, sličnog beogradskoj Marini Dorćol, trebalo bi da se usele na leto 2010. Razlika je samo u tome što su pančevački luksuzni stanovi znatno jeftiniji po kvadratu. Kompleks će imati mnoštvo sadržaja koji će omogućiti kupovinu i zadovoljavanje svih drugih dnevnih potreba u samom objektu.

Za 240 stanova svih struktura koliko će ih biti napravljeno u prvoj fazi na obali reke Tamiš u Pančevu raspituju se i Pančevci, ali i Beograđani. Razlog zbog koga se investitor opredelio baš za Pančevo, jeste taj što im je obećano da će u naredne dve-tri godine biti rešen i problem zagađenja vazduha.

Stanovi će biti luksuzni, što podrazumeva dobru lokaciju, kvalitetnu gradnju i opremu koja se ugrađuje i praćena je garantnim rokovima, a cena kvadrata, kako je najavljeno, biće između 925 i 1.150 evra bez PDV-a. Većina stanova je dvostrano orijentisana, ka spoljašnosti objekta ili ka atrijumu. Za taj novac nije bilo moguće napraviti tzv. pametnu zgradu, ali se vodilo računa o energetskoj efikasnosti. Vešto sakrivena u suterenu, prizemlju i na galeriji kompleksa nalaze se garažna parking mesta. Uz stan ide i stanarska ostava koja se nalazi u ulazu na istom spratu kao i stan, a kupci imaju mogućnost izbora garažnog parking mesta koja su smeštena u suterenu objekta.


Šoping-mol koji se nalazi na prvom spratu je projektovan po visokim standardima i sa sigurnošću će zadovoljiti sve zahteve posetilaca i omogućiti prijatne trenutke boravka u njemu! To je luksuzan koncept kupovine, uređeni kafići, mesta za predah i opuštanje!
Investitori ne strahuju da neće imati kupaca za stanove. Na osnovu prethodne analize, procenili su da u Pančevu fali 3.500 stanova.

Do kompleksa i čamcem
Na samoj obali Tamiša u Pančevu između Ulice Dositeja Obradovića i nasipa reke lociran je novi stambeno-poslovni kompleks - Tamiš Kapija 1, odnosno objekta sa okruženjem, kao i njegova orijentacija, doprinose poboljšanju uslova životne sredine.


Blizina Tamiša i uređenog šetališta omogućavaju boravak u prirodi uz mnoštvo sadržaja koje će kompleks ponuditi. Do lokacije se može doći i gliserom ili čamcem, a onda je sve samo na korak daleko! Centar grada je u blizini i da biste stigli do njega nije vam potrebno više od 10 minuta lagane šetnje...

Struktura objekta
Objekat ima podzemni deo, prizemlje, četiri sprata i potkrovlje.
Podzemni deo je po nameni podeljen na više celina:
- tehničke prostorije i magacini koji pripadaju supermarketu
- tehničke prostorije koje su namenjene smeštaju opreme koja je u funkciji celog objekta
- parking mesta
Prizemlje je takođe po nameni podeljeno na više delova:
- supermarket
- parking mesta
- lokali orijentisani prema bočnim ulicama
Na prvom spratu projektovan je šoping-mol centar sa atrijumom.
Drugi, treći, četvrti sprat i potkrovlje su u potpunosti namenjeni stanovanju, a projektovano je ukupno 240 stanova raznih površina.

Obavezna provera dokumentacije
Intenziviranje prodaje, prema rečima Željka Gatarića, direktora „Beoincona”, krenulo je pre mesec dana, kada je Vlada najavila nove subvencionisane kredite.

Šta očekujete na tržištu nekretnina uvođenjem novih subvencionisanih kredita za kupce stanova?
- Očekujem sve ono zbog čega je Vlada i donela takvu odluku. Za privredu Srbije - pomoć celokupnom građevinarstvu, za investitore - interes da nastave postojeće i otpočnu nove investicije, za građane je to prilika da se na najpovoljniji način dođe do stana. Jasnom procedurom kupci su sigurni da će im kupljeni stanovi biti isporučeni u dogovorenim rokovima i željenom kvalitetu.


Neprijatna iskustva kupaca sa nekim investitorima samo su pojačala osećanje nesigurnosti?
- Priče o raznim sumnjivim prodajama koje su pokrenuli nezadovoljni kupci nekretnina sumnjivog porekla brzo se šire. Zbog toga dajemo savet svim kupcima da pre donošenja odluke o kupovini, najpre dobro provere dokumentaciju, odnosno legalnost njihovog budućeg stana. Zatim, moraju da obrate pažnju i na kvalitet opreme i svih drugih segmenata, posebno onih koji nisu vidljivi na prvi pogled, kao što su infrastruktura i instalacije. Takođe, treba da provere od koga kupuju stan ili kuću, da li su to pouzdani, provereni investitori, ili su u pitanju sumnjivi preduzimači. Naše investicije odlikuju se besprekornom tehničkom dokumentacijom koja je u potpunosti sastavni deo kupoprodajnih ugovora čime kupcima jasno dokazujemo ko je investitor, da li ima validnu imovinsku i tehničku dokumentaciju, kao i sve garancije kojima se obezbeđuju naši kupci.

Kakva je vaša trenutna ponuda u Beogradu?
- „Beoincon” trenutno u Beogradu, na području centralne gradske zone Voždovca, useljava završen objekat i nudi slobodne stanove višeg standarda.

napomena : tekst je u potpunosti preuzet iz lista BLIC od 07.10.2009

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.