NavMenu

Gradnja na lokaciji Marina Dorćol počinje za 18 meseci - Predstavljamo planove češkog investitora MD Investments 2000

Izvor: eKapija Petak, 13.09.2019. 14:06
Komentari
Podeli
Potpisivanje ugovora: Peter Dajko i Srđan RaškovićPotpisivanje ugovora: Peter Dajko i Srđan Rašković
Zemljište na lokaciji Marina Dorćol u Beogradu površine 4 hektara kupila je kompanija MD Investments 2000 po početnoj ceni od 3,8 milijardi dinara, a direktor te češke firme Peter Dajko, rekao je za eKapiju da bi gradnja poslovno-stambenog kompleksa na tom mestu trebalo da počne za 18 meseci.

- U okviru lokacije izgradićemo jedan arhitektonsko fantastični stambeno-komercijalni kompleks, uključujući i Marinu koja je i dala lokaciji duh. Izrada Studije arhitektonskog rešenja će trajati sigurno pola godine i ja mislim da za 18 meseci možemo da krenemo da gradimo. Studija mora vrlo pažljivo da se uradi, da se uzme u obzir okolina, lokacija, to su vrlo važni i lepi elementi koji treba da se uklope u arhitektonsko rešenje - rekao je Dajko.

Iz Grada navode da je maksimalna bruto površina objekata koji mogu da se grade na lokaciji je 76.000 m2.

Kako je najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, na tehničku dokumentaciju za sve objekte i sadržaje koji se budu gradili saglasnost davati Komisija za planove Skupštine Grada Beograda, kao i da će budući investitor morati da se pridržava uslova nadležnih institucija u pogledu zaštite okoline spomenika kulture Termoelektrana "Snaga i svetlost", kako se ne bi ugrozile njene vrednosti.

- Juče sam bio na lokaciji sa kolegom iz Češke i ja moram da istaknem da sam oduševljen time kako mogu da se lepo ukomponuju kran i pumpa u ceo kompleks. Očekujemo prvo da sačuvamo duh lokacije koja je u odličnom delu grada na reci i mislimo da je to jedna od najboljih lokacija u gradu. Za nas kao firmu koja brine o kvalitetnoj arhitekturi, izuzetno su važni elementi koji treba da se sačuvaju i koji predstavljaju istorijsko dobro, kran stare centrale i crpna stanica koje se nalaze na lokaciji - kaže Dajko za naš portal.

Zastupnik kupca zemljišta na lokaciji Marina Dorćol Srđan Rašković istakao je da kompanija ima iskustva kada je reč o zaštiti istorijskih dobara.

- S obzirom na to da je u pitanju češka investicija, hteo bih da napomenem da oni i u Pragu imaju na sjajnim lokacijama zgrade koje su pod zaštitom Uneska, dakle vrlo su upoznati sa tim kako se to radi da bi se sačuvao i duh i istorijska vrednost koja postoji na lokaciji. Tako da mislim da nije bilo bolje opcije za Grad - rekao je Rašković za eKapiju.
Lokacija Marina Dorćol (Foto: Beograd.rs)Lokacija Marina Dorćol
Iz Grada navode da se prema planu detaljne regulacije lokacija nalazi u zoni predviđenoj za komercijalne delatnosti i stanovanje, a pored ovih objekata, obavezna je i izgradnja uređenih zelenih površina sa drvoredom koje moraju biti u javnom korišćenju.

Grad Beograd će uz pomoć Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda obezbediti pristup kompleksu preko dve javne saobraćajnice koje su planirane sa zapadne strane kompleksa, dok će obaveza investitora biti da izgradi sve komunalne instalacije u okviru kompleksa radi povezivanja sa javnom infrastrukturom.

Peter Dajko, ujedno je i generalni direktor češko-srpske kompanije Avala Studios, koja je prošle godine najavila rekonstrukciju nekadašnjeg "Avala filma". Prema podacima Agencije za privredne registre, kompanija MD investments 2000 registrovana je na Čukarici, sa većinskim češkim kapitalom i bavi se izgradnjom stambenih i nestambenih zgrada.

Podsetimo, ideja i planovi o gradnji velikog stambeno-poslovnog kompleksa na lokaciji Marina Dorćol datiraju još od 2006. godine kada su gradske vlasti ovo zemljište dale u zakup na 99 godina.

Investiciona kompanija GBES najavila je 2010. izgradnju ekskluzivnog stambeno-poslovnog kvarta sa marinom, a opširnije o tome kako je taj projekat izgledao, čitajte u posebnoj vesti.

– Zemljište je dato u zakup 2006. godine radi izgradnje komercijalnog i stambenog prostora, sa sportskim objektom, pratećim saobraćajnicama, kao i pešačkim i zelenim površinama. Rešenjem gradonačelnika iz 2016. godine investitoru je prestalo pravo zakupa i godinu dana kasnije zakupac je sporazumno raskinuo ugovor sa Direkcijom, čime je grad mogao da započne aktivnosti na pripremanju lokacije za sadašnji oglas o otuđenju – rekao je ranije Vesić.

I. Milovanović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.